Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Turistički vodiči: Varaždin je otkriće turistima iz Japana, SAD-a i Obale Bjelokosti

Objavljeno:

- dana

DAN TURISTIČKIH VODIČA

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. veljače, za sve zainteresirane danas je organizirano besplatno vođenje po Varaždinu uz stručnog pratitelja – turističkog vodiča. Brojni Varaždinci su imali priliku bolje upoznati vlastiti grad. 

– Već deset godina zaredom u Varaždinu se obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča. Građani često šeću gradom, a da nisu ni svjesni važnosti kulturnog i povijesnog bogatstva koje ih okružuje – rekla je Ivana Žnidarić Kajić, turistička vodičica.

Najviše grupa Varaždin posjećuje u svibnju i lipnju kada dolaze školske ekskurzije, a Ivana ističe da je strancima ovaj grad pravo otkriće.

– Imam iskustvo vođenja grupa na engleskom i francuskom jeziku, pa sam vodila goste iz Amerike, Japana i Obale Bjelokosti. Njima je Varaždin doista iznenađenje – ističe.

Varaždin uz bok Dubrovniku

Dodaje da turisti koji su na putovanju po Hrvatskoj, uvijek spominju dva grada koji su im se najviše dojmili, a to su Dubrovnik i Varaždin.

Iako posao turističkog vodiča mnogi smatraju zanimljivim i atraktivnim, Ivana Žnidarić-Kajić kaže da je riječ o vrlo stresnom poslu jer vodiči uvijek moraju biti spremni odgovoriti na brojna pitanja koje ljudi postave. 

– Važno je stalno biti informiran. Lijep je to i zanimljiv posao. Upoznajete nove ljude i kulture drugih država. Ako ste dobro odradili posao, onda osjetite zahvalnost čovjeka kojemu ste predstavili grad i koji je zahvalan jer je nešto vidio i doživio – ističe. 

Besplatno vođenje po gradu organiziralo je Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina i Glazbenom školom. 

– Svaki dan šećem ulicama grada, a ne znam njegovu povijest, znamenitosti i tajne. Zato sam se odlučila za ovu turu – rekla je Martina Pažur. 

Izvor:
Foto: MG

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija naložila uzorkovanje šljunčane podloge na trasi servisne ceste u Brezju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uređenje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, odnosno premještanje bala s izgradnjom prometnice, napreduju ugovorenom dinamikom, tvrde u Gradu Varaždinu koji će morati udovoljiti i zahtjevima nadležnih službi Državnog inspektorata.

Iz Grada nam je potvrđeno da postoje manja odstupanja u skladu s terminskim planom izvođenja radova, kao i da je gradski vijećnik Bruno Ister bio u pravu kada je na konferenciji za medije održanoj još 8. rujna, ustvrdio da su nadležne inspekcije utvrdile da se ništa nezakonito ne događa s premještanjem bala.

Međutim, u međuvremenu se oglasila Vodopravna inspekcija.

– Na dijelu trase prometnice, čiji dio prolazi kroz zatvorenu deponiju otpada u Brezju, za sad se izvode pripremni radovi, na način da se balirani otpad premješta s trase na slobodne površine unutar lokacije. Prije početka izvođenja građevinskih radova, odnosno za vrijeme izvođenja zamjene materijala i izrade šljunčane podloge za prometnicu, potrebno je sukladno rješenju Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravnu inspekciju, ispitati uzorke šljunčane podloge na koridoru s kojega je otpad uklonjen i sukladno rezultatima postupati s istom. Odnosno provesti dodatna ispitivanja – objašnjavaju u Gradu.

Također, morat će se provesti kategorizacija otpada (taložnog mulja) i potom postupiti sukladno dobivenim rezultatima. Štoviše, sav otpad nastao prilikom demontaže i uklanjanja građevina s koridora servisne ceste, mora se odvojeno skupljati i predati ovlaštenoj osobi.

Dodajmo da se tijekom izvođenja radova mora osigurati i nadzor nad njihovim izvođenjem, od strane ovlaštenika koji nije sudjelovao u izradi sanacijskog programa.

– Svi navedeni radovi imat će određenu cijenu. Njihov naručitelj bit će Grad Varaždin, a okvirni iznos znat ćemo nakon ispitivanja tržišta, te ćemo sukladno visini iznosa primijeniti propisan postupak javne nabave. Za sada sve navedeno nema utjecaja na rokove izvođenja radova, s obzirom na to da se na tom dijelu trase još nije započelo s građevinskim radovima. Pripremni radovi teku prema planu i ne očekuje se gubljenje dodatnog vremena jer se radovi izvode paralelno – ističu u Gradu Varaždinu.

I dodaju:

– Za navedeni projekt građevinsku dozvolu si je izdala prethodna Gradska uprava iako je znala da ceste prolaze kroz bale koje je tamo još 2005. godine posadio Ivan Čehok. Sadašnja Gradska uprava pokušava zakonski provesti projekt i spasiti 7.235.000 milijuna kuna koje sufinancira Europska unija, dok bivša vlast koja je zakuhala situaciju, suprotno interesima Grada Varaždina i građana, pokušava desecima prijava raznim inspekcijama otežavati i opstruirati razvoj Grada – smatraju vladajući u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje