Mnogi umirovljenici nisu aktivni i vrlo često ih muče mnoge kronične bolesti. Da zlatno životno doba može biti itekako zlatno, dokazuje umirovljena doktorica sportske medicine Inga Poje. Ona već osam godina trenira karate.

– Oduvijek sam se željela baviti borilačkim vještinama. Karate je plemenita vještina i ono što je najvažnije je da se ne možete ozlijediti jer padate najviše s pola metra visine. Rade se osnovni elementi koji od vas traže čvrstu pažnju i usredotočenost, odnosno prisutnost cijelog sebe. Nema brzine i ljutnje, a izgrađujete sebe kao ličnost – rekla je dr. Poje, koja karate trenira u prostorijama Fight Cluba Kovačić.

Jasan cilj

Vlasnica je smeđeg pojasa u karateu, a u ljeto će polagati za crni pojas.

– Započela sam prije osam godina i moja obitelj bila je vrlo skeptična, ali imala sam jasan cilj. Kad sam stigla, nisam znala ništa o vještinama karatea, no išla sam korak po korak – dodala je Poje, koja se od malih nogu bavila sportskom gimnastikom. U taj bazični sport krenula je kao 8-godišnjakinja, da bi kasnije postala juniorska i seniorska reprezentativka Jugoslavije. Uvijek je bila među trima najboljima u bivšoj državi te je nastupila na svjetskim i europskim prvenstvima te na Balkanskim i Mediteranskim igrama.

Budući da nije mogla usklađivati fakultetske obveze na Medicinskom fakultetu i sportsku karijeru, u 23. godini odlučila je reći zbogom profesionalnoj gimnastici.

Ipak, nikad se nije prestala baviti sportom. Šest treninga tjedno zamijenila je s upola manje.

– Kad cijeli život vježbate, onda vam je dvorana u krvi. Nisu me zanimali drugi sportovi jer sam pronašla mnogo lijepih trenutaka unutar gimnastičke dvorane, trenutke koje ću pamtiti cijeli život – istaknula je dr. Poje, koja objašnjava da ni za jednoga profesionalnog sportaša nije dobro da naglo prestane s aktivnostima.

– Nakon profesionalne karijere trenirala sam tri puta dnevno. Kasnije jednom do dva puta dnevno. Ako dugo vremena trenirate organizam za profesionalnu razinu, ne preporuča se nagli prekid, već postupni prijelaz na rekreativnu razinu. Kad starite, ne možete više tijelo dovesti na razinu kao u mladosti. Nemate iste sposobnosti, ali morate konstantno imati aktivnosti – objasnila je umirovljena doktorica sportske medicine.

Kontinuitet

– Iskustvo aktivnog bavljenja sportom dalo mi je osnovne spoznaje o tome što je sportska medicina. Kasnijim usvajanjem znanja došla sam do spoznaje da s povećanjem fizičkih aktivnosti dolazi do boljeg mentalnog zdravlja – rekla je dr. Poje, koja je, uz vježbe u gimnastičkoj dvorani, i redovito plivala, planinarila i trčala.

Doktorica sportske medicine ističe da se današnji način života uvelike razlikuje od onoga prije 50 godina. Naravno, to ostavlja posljedice na zdravlju ljudi.

– Život je danas vrlo užurban i mnoge situacije dovode do visoke razine stresa. Na radnome mjestu mnogi sjede, jako su mentalno okupirani i fizički neaktivni. To stvara jednu konfuznu situaciju, odnosno umor u centralnomu nervnom sustavu. Misle da su gladni i cijelo vrijeme jedu jer je prag sitosti zasjenjen visokom razinom stresa. Ono što je važno: potrebno je sebe staviti u ritam života. Spavati dovoljno, redovito i zdravo se hraniti, baviti se tjelesnom aktivnošću i odmarati se. Jesti sve, ali u malim količinama. Ništa ne dolazi preko noći, već u kontinuitetu – rekla je varaždinska umirovljena doktorica koja je izbjegla kronične bolesti.

Dugovječnost

– Srećom, osim ozljeda skočnih zglobova, nikakvih zdravstvenih problema nisam imala jer u mojoj mladosti nije bilo fizikalnih terapija, niti su ozljede bile pod stručnim nadzorom. Generaciji svoje dobi savjetujem da si kupe patike i trenirku te izaberu aktivnost za sebe. Nikad nije kasno i važno je kretati se i biti aktivan jer život nekretanja uzrokuje mnoge bolesti, od kardiovaskularnih i reumatskih do iskrivljenja kralježnice – zaključila je Poje.

“Svijetao primjer zdravog življenja”

U prostorijama Fight Cluba Kovačić treninge za rekreativce u karateu vodi Krešimir Sever.
– Gospođa Inga jedan je svijetao primjer zdravog življenja i sve nas motivira. Iako je ona fizički predisponirana, važan je kontinuitet. Ona je dokaz da nikad nije prekasno baviti se karateom – rekao je Sever.

Komentari

Komentara