Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinke još u ljetnim odjevnim kombinacijama, no sljedeća tri dana nikud bez kišobrana

Objavljeno:

- dana

Temperature su u petak u Varaždinu bile vrlo ugodne pa su naše sugrađanke u ljetnim odjevnim kombinacijama.

Neke su ponosno istaknule svoje noge i plijenile su pažnju prolaznika. No, u subotu od 11 sati u Varaždinu će padati kiša pa nikud neće moći otići bez kišobrana. Kiša će nastaviti padati i u nedjelju te ponedjeljak.

Foto i video

FOTO Alpinisti stigli čak iz Zagreba da spase romsko naselje od prijetećih stabala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Jutros je u dravskoj park šumi počelo uklanjanje visokih stabala koja su se nadvila nad krovove obiteljskih kuća u varaždinskom romskom naselju.

Višednevnu akciju rušenja opasnih stabala provodi Šumarija na lokaciji prije mosta koji vodi prema Malim Prelogima u podnožju nasipa.

Kako je to danas izgledalo na terenu pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždin dobio mega Teslu a stiže i osebujna, obnažena “VarkoMeta“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Čak 14 dana bilo je potrebno da se ispred Tehnološkog parka Varaždin postavi 12.5 metara visoka skulptura Nikole Tesle koju je svečano otkrio gradonačelnik Ivan Čehok.

Pritom je u svojem obraćanju otkrio kako građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, te da će Teslina skulptura izdržati test vremena „jer su ga stručnjaci u suradnji s autorom i njegovim timom dobro utemeljili“.

– Poznavajući umjetnika Nikolu Vudraga i njegov rad, smatram da je on na neki način reinkarnacija Tesle. Naime, on je bio konstruktor, inovator, izumitelj, a pomalo i mistik. Tesla je jedan od rijetkih znanstvenika nakon Newtona koji su ostali vjerni svojem mističnom poslanju. Štoviše, kada čitate Tesline radove, spoznate da je kod njega riječ o jednom sretnom spoju znanosti, religije, filozofije koji na kraju vodi dio misticizma. Primjećujem da je već bilo reakcija varaždinske javnosti, jer je tu riječ o najvećem Tesli, ne toliko zbog kvantitativne veličine nego zbog simbolike koja upućuje na temelj Teslinih djela – ističe varaždinski gradonačelnik.

Štoviše, po njemu skulptura podsjeća na temelj Teslinog djela,  odnosno na dalekovod.

– Tu ne mislim na tehničku stranu, već na električnu energiju i zbog toga je on visok i velik. To je Tesla koji sam podsjeća na bit Teslinih djela i to je najbitnije kod djela Nikole Vudraga. Razgovarajući s njim prije tri godine zaključili smo da je zas Varaždin najbolje postaviti skulpturu glazbenog instrumenta na Kapucinski trg jer je to simbolika Varaždina. Vudrag je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnbika koji vas mogu do detalja napraviti, ali to ne znači da on ne teži simbolici. Stoga je ovo simbolički spomenik koji na najzorniji način prikazuje bit velikog Teslinog djela – ustvrdio je Čehok., dodavši da ga „raduje što je Tesla svoj dom našao u Varaždinu.

Pritom je otkrio kako je bilo više ideja o lokacijama za postavljanje skulpture. No, na kraju je prevagnula ona da „ovakav spomenik ide uz inovaciju i ono što predstavlja inovacijski potencijal Varaždina i Hrvatske.  

– Gradovi koji u Teslino doba nisu imali struju, smatrani su zaostalima, a danas je tako s onima koji nemaju razvijenu informatičku infrastrukturu. Raduje me da je spojena simbolika Tehnološkog parka i Tesle. I nije to sve. Naime, uspjeli smo suzbiti uvjerenje da varaždinski umjetnici ne mogu djelovati u rodnom gradu. Mi im omogućavamo da tu stvaraju i trajno izlažu svoja djela – poručio je gradonačelnik.

Potom je najavio novi ciklus Vudragovih djela, a prva skulptura imat će pejorativan radni naziv Varkometa!

– Nadam se da kolega Željko Bunić neće „skočiti u zrak“, ali tu je riječ o malo obnaženoj ženi niz koju će se slijevati topla i hladna voda iz varaždinskog vodoopskrbnog sustava. Građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, a i drugi varaždinski umjetnici žele i bit će prisutni u svojem gradu. Mi smo u ovih nekoliko godina napravili više mobilijara i postavili više skulptura nego što je to slučaj u tri prethodna desetljeća. Varaždin je grad koji je svojom fizionomijom i urbanističkim podlogama zapravo stvoren za javne skulpture – rekao je Ivan Čehok na kraju predstavljanja još jedne sjajne umjetnine koja obogaćuje vizuru Varaždina.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati