Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinska županija: vatrogasci jučer imali 68 intervencija, u Bitoševju spašavali čovjeka iz auta na koje je palo drvo

Foto: DVD Višnjica/Facebook

Objavljeno:

- dana

Da mokri snijeg na zapadu Varaždinske županije i dalje pravi probleme sada je već prilično jasno.

O tome smo pisali jučer, a i danas su prema podacima na HEP-ovoj stranici za Elektru Ivanec i dalje bez struje dijelovi Ivanca, Bednje i Lepoglave. HEP piše da se radi o kvaru i da bi trebao biti uklonjen danas do 11 sati.

Dijelovi Ivanca i nekoliko okolnih naselja bez struje jer su se stabla srušila na dalekovod, danas problem neće biti riješen

Prema redovitom izvješću Hrvatske vatrogasne zajednice uslijed vjetra i padalina koji su zahvatili područje Varaždinske županije 23. i 24. siječnja vatrogasci su odradili 68 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i ispumpavanja vode. Na spomenutim intervencijama sudjelovao je 121 vatrogasac s 30 vatrogasnih vozila s područja županije.

DVD Lepoglava je objavio da je imao u ponedjeljak čak 15 intervencija, a sa srušenim stablima na prometnicama borila su se vatrogasna društva na više mjesta gdje je pao mokri snijeg.
O ozbiljnosti situacije govori to da su vatrogasci iz Lepoglave i Ivanca spašavali unesrećene iz automobila na koje je palo stablo.

– Dana, 23.01.2023. u 17:37 sati uzbunjivanjem iz Vatrogasnog operativnog centra JVP Varaždin DVD Ivanec je upućen na tehničku intervenciju u Bitoševje gdje je uslijed pada stabla na vozilo u prometu došlo do ozlijeđivanja putnika. Putem do mjesta intervencije od pripadnika DVD-a Lepoglava koji je već stigao na lokaciju zaprimljena je obavijest da nema potrebe za našim dolaskom te da će samostalo intervenciju privesti kraju. Na intervenciji su sudjelovala četiri vatrogasca s navalnim vozilom – objavio je DVD Ivanec.

O ovom događaju danas je javila i PU varaždinska. Naime radi se o istom događaju, jer su Bitoševje i Bedenec naselja jedno do drugog, pa je policija obično točnija kada izvještava o mikrolokaciji događaja.

– Jučer, 23. siječnja oko 17 sati u mjestu Bedenec, muškarac starosti 38 godina upravljao je osobnim automobilom, da bi s desne strane uslijed mokrog snijega došlo do pada stabla na prednje vjetrobransko staklo na vozilu. Prilikom pada stabla na vozilo 38-godišnjak je zadobio ozljede u vidu ogrebotina po rukama, a medicinsku pomoć je sam zatražio u Doma zdravlja Ivanec. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 200 eura. Također na području PU varaždinske zabilježeno je još pet dojava o padu stabla i grana stabla na vozila kojom prilikom nitko nije ozlijeđen. Nadalje zabilježene su još dvije dojava o padu stabla na kolnik kojom prilikom nitko nije ozlijeđen – izvijestila je policija.

DVD Višnjica je također objavio da su jučer, 23. siječnja, imali šest intervencija.

– Jučer nam je zima opet pokazala da ju ne smijemo olako shvaćati! Jučerašnjih 6 intervencija i utrošenih 8h rada je pravi pokazatelj ozbiljnosti situacije. Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli! – objavili su vatrogasci iz Višnjice.

– Zbog kiše i snijega koji su padali tijekom 23. siječnja na području Varaždinske županije, a osobito na području Bednje i Trakošćana, vatrogasci su imali više zahtjeva za tehničkim intervencijama uklanjanja drveća s prometnica. U poslijepodnevnim satima drvo je palo i na prugu Lepoglava-Golubovec, a promet je kasnije normaliziran. Intervencije su bile u mjestima Margečan, Crkovec, Klenovnik Čalinec, Bedenec, Druškovec, Slivarsko, Žarovnica, Trakošćan, Brezova gora, Prebukovje, Šaša, Bednja. Na intervencijama su bili angažirani vatrogasci lokalnih DVD-ova, JVP Varaždin i Poduzeće za ceste. Dolazilo je i do je prekida u opskrbi električnom energijom u više naselja na području Ivanca, Lepoglave i Bednje. Također, na cesti D74 došlo je do zastoja zbog prepriječenog kamiona te je zaustavljen promet od Trakošćana prema Macelju. U koloni se našlo 30-tak vozila. Poduzeće za ceste čistilo je na tom području sa dvije ekipe. Zbog vode na kolniku bila zatvorena je cesta koja vodi iz poduzetničke zone Jalžabet prema Kelemenu te u Knegincu. Radi stabla na kolniku u naselju Crkovec zatvorena je cesta. Stablo će biti uklonjeno u jutarnjim satima tijekom 24. siječnja. U padu stabala oštećeno je 5 vozila. U mjestu Bedenec, prilikom pada stabla na vozilo, jedna osoba je ozlijeđena te joj je pomoć pružena u Domu zdravlja – objavilo je i Ravnateljstvo civline zaštite.

DVD Cvetlin/Facebook
DVD Donja Voća
DVD Maruševec
DVD Bednja/Facebook
DVD Kamenica/Facebook

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje