Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ženstveni volani, raskošan nakit i modeli od kože zadominirali modnom pistom u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI ŠNAJDERAJ

Prizemlje palače Herzer i ovoga se petka na trenutak pretvorilo u modnu pistu. Mnogobrojna publika došla je pogledati drugu u nizu revija varaždinskih dizajnerica koje u sklopu Mjeseca varaždinskog šnajderaja predstavljaju svoje ponajbolje kreacije.

Nakon što su se 24. ožujka modnim kombinacijama predstavile dizajnerice Snježana Radev, Ana Kraš-Šoštarić i Željka Vidović Škec, ovoga su petka svoju priliku dobile Ivana Kuzminski i Jelena Kosić koje predstavljaju modni brend Kuzminski dizajn i unikatne modne dodatke Maruška by Kosić-Kuzminski te Gordana Muška koja stoji iza modnog imena Olga Lang Design.

I dok je prošloga petka publika mogla uživati u svečanim, večernjim kreacijama, ovoga su puta na repertoaru bile dnevne kombinacije, maštoviti nakit i originalne kožne torbice. Kuzminski dizajn predstavio je proljetnu-ljetnu kolekciju u kojoj dominiraju ženstvene suknje, haljine i topovi upotpunjeni lepršavim volanima i izazovnim izrezima koji naglašavaju žensku senzualnost. Uz ove kreacije odlično pristaje barokno raskošan i koloristički nakit Maruška. Olga Lang Design predstavila je kolekciju modernih i praktičnih kožnih torbi u kombinaciji s kožnim suknjama i haljinama koje ističu sve ženske atribute.

Moda inspirirana Varaždinom

Prekrasne manekenke i djelić uzbudljive atmosfere s modne revije možete uloviti s ovih slika, a priliku da sve sami uživo doživite svi zainteresirani imaju već ovoga petka, 7. travnja, kad svoje kolekcije predstavljaju Melita Kukec (Kookabee) i Blaženka Roth (Broth). Završna modna revija održava se 21. travnja kad će predstavljene kreatorice i dizajnerica torbica Mura Pehnec pokazati reviju modela inspiriranih Varaždinom.

Modne revije organizira Turisitička zajednica Grada Varaždina u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a one su dio manifestacije Mjeseca varaždinskog šnajderaja koji se održava do 23. travnja.

U sklopu “Mjeseca” u Herzerici je organizirana izložba Modnim tragovima Varaždina koja prikazuje rad poznate varaždinske šnajderice Katice Seglin. Ona je svojim modelima, ali i osobnim stilom obilježila cijelu jednu epohu grada poznatog upravo po tekstilnom obrtu i industriji.

Izvor: Foto: Foto agencija Sjever

Život i društvo

U susjednoj županiji pripremaju dvorane i društ. domove za masovno cijepljenje protiv korone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Županijske uprave danas je, 21. siječnja, održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima vezanim za organizaciju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 na području Koprivničko-križevačke županije.

Sukladno uputama Ministra zdravstva poduzete su sve aktivnosti u pripremi punktova na kojima će se provoditi cijepljenje svih zainteresiranih osoba na području Koprivničko-križevačke županije. Cijepljenje će se provoditi prema Planu cijepljenja prioritetnih skupina, cijelim procesom će koordinirati županijski Zavod za javno zdravstvo, a sudjelovat će svi cijepitelji u svojim ambulantama i mobilnim timovima iz županijskog Doma zdravlja, privatne prakse liječnika opće medicine, medicine rada i Zavoda za javno zdravstvo.

U gradovima su zasad definirana tri glavna punkta; to će biti dvorana u Srednjoj školi u Koprivnici, dvorana Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima i dvorana Strukovne škole u Đurđevcu, dok će se u općinama cijepljenje provoditi u prostorijama društvenih i vatrogasnih domova.

Varaždinska županija

O pripremi za cijepljenje govorio je i Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždiske županije, 19. siječnja. Kazao je da je Varaždinska županija spremna u procjepljivanju stanovništva, a jedini ograničavajući faktor su doze cjepiva koje će pristizati.

– Mi ćemo imati kadrovski i logistički sve spremno, već sada imamo. Kada će liječnici dobiti cjepiva oni će to raditi u svojim ambulantama, a ako nemaju uvjete, Varaždinska županija će dati na raspolaganje sve svoje škole da u tim prostorijama mogu cijepiti, a kada dođu veće doze, tu su i dvorane. Otvorit ćemo niz punktova širom varaždinske županije da se ljudi cijepe – zaključio je Vugrin.

Prema protokolu, u Varaždinskoj županiji dosad je cijepljeno okvirno 2400 ljudi, objasnio je župan Čačić, te sada ulazimo u fazu kada tijekom veljače očekujemo cjepiva Pfizera i Moderne, a i AstraZenece, a riječ je o 24.000 doza.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mons. Radoš imenovan predsjednikom Odbora za migrante

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 61. plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije održanom u Zagrebu 18. i 19. siječnja 2021. osnovan je poseban Odbor za migrante za čijeg je predsjednika izabran varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Na istom su plenarnom zasjedanju hrvatski biskupi za novog pročelnika Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji izabrali svećenika Varaždinske biskupije dr. sc. Marija Kopjara, predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije te kanonika kantora Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene.

Dr. sc. Mario Kopjar rodom je iz mjesta Ključ pokraj Novog Marofa, Župa svetih Fabijana i Sebastijana Oštrice. Za svećenika Varaždinske biskupije zaređen je 21. lipnja 2003. godine.

Nastavite čitati