Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ženstveni volani, raskošan nakit i modeli od kože zadominirali modnom pistom u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI ŠNAJDERAJ

Prizemlje palače Herzer i ovoga se petka na trenutak pretvorilo u modnu pistu. Mnogobrojna publika došla je pogledati drugu u nizu revija varaždinskih dizajnerica koje u sklopu Mjeseca varaždinskog šnajderaja predstavljaju svoje ponajbolje kreacije.

Nakon što su se 24. ožujka modnim kombinacijama predstavile dizajnerice Snježana Radev, Ana Kraš-Šoštarić i Željka Vidović Škec, ovoga su petka svoju priliku dobile Ivana Kuzminski i Jelena Kosić koje predstavljaju modni brend Kuzminski dizajn i unikatne modne dodatke Maruška by Kosić-Kuzminski te Gordana Muška koja stoji iza modnog imena Olga Lang Design.

I dok je prošloga petka publika mogla uživati u svečanim, večernjim kreacijama, ovoga su puta na repertoaru bile dnevne kombinacije, maštoviti nakit i originalne kožne torbice. Kuzminski dizajn predstavio je proljetnu-ljetnu kolekciju u kojoj dominiraju ženstvene suknje, haljine i topovi upotpunjeni lepršavim volanima i izazovnim izrezima koji naglašavaju žensku senzualnost. Uz ove kreacije odlično pristaje barokno raskošan i koloristički nakit Maruška. Olga Lang Design predstavila je kolekciju modernih i praktičnih kožnih torbi u kombinaciji s kožnim suknjama i haljinama koje ističu sve ženske atribute.

Moda inspirirana Varaždinom

Prekrasne manekenke i djelić uzbudljive atmosfere s modne revije možete uloviti s ovih slika, a priliku da sve sami uživo doživite svi zainteresirani imaju već ovoga petka, 7. travnja, kad svoje kolekcije predstavljaju Melita Kukec (Kookabee) i Blaženka Roth (Broth). Završna modna revija održava se 21. travnja kad će predstavljene kreatorice i dizajnerica torbica Mura Pehnec pokazati reviju modela inspiriranih Varaždinom.

Modne revije organizira Turisitička zajednica Grada Varaždina u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a one su dio manifestacije Mjeseca varaždinskog šnajderaja koji se održava do 23. travnja.

U sklopu “Mjeseca” u Herzerici je organizirana izložba Modnim tragovima Varaždina koja prikazuje rad poznate varaždinske šnajderice Katice Seglin. Ona je svojim modelima, ali i osobnim stilom obilježila cijelu jednu epohu grada poznatog upravo po tekstilnom obrtu i industriji.

Izvor: Foto: Foto agencija Sjever

Život i društvo

Mons. Radoš pozvao sve vjernike na sutrašnju proslavu jubileja Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš gostovao je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u povodu proslave 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanom misom u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, koju će predslaviti zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

U 16 sati započet će molitveni program na prostoru za slavlje te će u katedrali biti prilika za svetu ispovijed. U nedjelju navečer odredbom biskupa Radoša u Varaždinskoj biskupiji neće biti drugih slavlja misa.

Biskup Radoš pozvao je sve vjernike: svećenike, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristane, zvonare, pjevače, čitače, ministrante, članove župnih Caritasa, molitvenih skupina, zajednica mladih, živih vjerničkih krugova, buduće krizmanike… da dođu u Varaždin na slavlje.

U subotu uoči proslave, 24. rujna u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije vjernici će se okupiti na euharistijsko klanjanje da bi zajedno zahvalili za srebrni jubilej biskupije i molili za njezine potrebe.

Mons. Radoš u emisiji je između ostalog rekao da su protekle tri godine bile specifične i izazovne te da su brzo su prošle. Dodao je da je u tom razdoblju dobro upoznao biskupiju.

– Biskupija je živi organizam i stalno se događaju stvarnosti koje treba slijediti, upoznavati i živjeti zajedno s njima. Moj prioritet svakako je biskupiju još bolje upoznati. Želja mi je nastaviti s kanonskim pohodom, vizitacijama župa, jer susret s vjernicima daje dodatnu snagu biskupu, a vjerujem i vjernicima. To su dani kada izmijenimo iskustvo, zajedno se molimo, otkrivamo koji je to put Duh Sveti zacrtao za nas. Posebice u ovom nedostatku mogućnosti komunikacije i susretanja s prezbiterijem, želja mi je da to bude prioritet – da se u ovoj godini i godinama koje dolaze susrećemo kroz molitvu, razgovore, druženja da bismo zajedno rasli u našemu poslanju – istaknuo je.

Svjestan potrebe da se zastane pred euharistijskim Kristom, najavio je i da se radi na pripremi trajnoga euharistijskoga klanjanja u kapeli u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu, koje bi trebalo početi ove godine.

Također, ove godine trebao bi biti otvoren i Centar sv. Jeronima u kojem će se pripremati i ostvarivati programi za rad s mladima, obiteljima i ostalim skupinama, kao i u župnoj katehezi.

Varaždinski biskup kazao je i da bi u jubilarnoj godini u Varaždinskoj biskupiji trebala početi gradnja nekoliko novih crkvi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan na Dravi: nordijsko hodanje je jedan od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u subotu je prisustvovao na otvorenju manifestacije „Dan na Dravi“ koji se već tradicionalno održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u organizaciji Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, a pod pokroviteljstvom Grada.

Na prostoru Dravskog kupališta i u Dravskoj park šumi održava se prezentacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i promocija nordijskog hodanja kao jednog od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije.

Čak devet varaždinskih udruga i klubova – Udruga Drava, Klub podvodnih aktivnosti Drava, Orijentacijski klub Varaždin, Streličarski klub Cekin Varaždin, Kajak kanu klub Varaždin, Trkački klub Marathon 95, SRD Sjeverozapad, Športsko-ribolovni klub Varaždin i Triatlon klub Sjever Varaždin okupilo se kako bi građanima približili rijeku Dravu i prezentirali im svoje aktivnosti i sportove.

Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i organizatore manifestacije koja promovira sport, rekreaciju i zdrav način života, a istovremeno približava građanima prirodu i rijeku Dravu.

– Veseli me danas ovdje vidjeti veliki broj naših sugrađana koji su odabrali subotu ujutro provesti ovdje na Dravi, našoj rijeci koja je u prvom petodržavnom rezervatom biosfere na svijetu Mura-Drava-Dunav. Kao dio tog rezervata svi moramo doprinijeti da se ovo područje štiti i očuva, da obnavljamo prirodu i da podržavamo sve projekte koji vraćaju život uz rijeku, da živimo u skladu s prirodom, a ne da priroda osjeća štetne posljedice našeg načina života. Ostavljamo je takvom svima onima koji dolaze iza nas. Grad Varaždin snažno zagovara održiv razvoj, zelenu transformaciju i zelenu tranziciju pa je stoga i jedan od naših slogana „Živim zeleno“. Vjerujem da svi vi, članovi naših sportskih udruga koje puno svojih aktivnosti provodite upravo na rijeci Dravi, najbolje znate i vidite na čemu sve treba još raditi, što moramo unaprijediti i kako naša rješenja u potpunosti okrenuti prirodi. Zato vam hvala na organizaciji ovog događaja. Također želim dati podršku radu vaših klubova i posebno želim potaknuti naše sugrađane da se uključe u vaše aktivnosti, da se okušaju u nordijskom hodanju koje je zaista pristupačan i zabavan oblik rekreacije za sve životne dobi – rekao je gradonačelnik.   

U sklopu manifestacije promovira se nordijsko hodanje, pješačenje, trčanje, vožnja bicikla i sve ostale aktivnosti dostupne na i uz rijeku Dravu.

Organiziran je i okrugli stol pod nazivom „Što nas svrbi“, uz sudjelovanje predstavnika sportsko-rekreativnih udruga i klubova, Grada Varaždina i gradskih komunalnih tvrtki, na temu uređenja područja uz rijeku Dravu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje