Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ženstveni volani, raskošan nakit i modeli od kože zadominirali modnom pistom u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI ŠNAJDERAJ

Prizemlje palače Herzer i ovoga se petka na trenutak pretvorilo u modnu pistu. Mnogobrojna publika došla je pogledati drugu u nizu revija varaždinskih dizajnerica koje u sklopu Mjeseca varaždinskog šnajderaja predstavljaju svoje ponajbolje kreacije.

Nakon što su se 24. ožujka modnim kombinacijama predstavile dizajnerice Snježana Radev, Ana Kraš-Šoštarić i Željka Vidović Škec, ovoga su petka svoju priliku dobile Ivana Kuzminski i Jelena Kosić koje predstavljaju modni brend Kuzminski dizajn i unikatne modne dodatke Maruška by Kosić-Kuzminski te Gordana Muška koja stoji iza modnog imena Olga Lang Design.

I dok je prošloga petka publika mogla uživati u svečanim, večernjim kreacijama, ovoga su puta na repertoaru bile dnevne kombinacije, maštoviti nakit i originalne kožne torbice. Kuzminski dizajn predstavio je proljetnu-ljetnu kolekciju u kojoj dominiraju ženstvene suknje, haljine i topovi upotpunjeni lepršavim volanima i izazovnim izrezima koji naglašavaju žensku senzualnost. Uz ove kreacije odlično pristaje barokno raskošan i koloristički nakit Maruška. Olga Lang Design predstavila je kolekciju modernih i praktičnih kožnih torbi u kombinaciji s kožnim suknjama i haljinama koje ističu sve ženske atribute.

Moda inspirirana Varaždinom

Prekrasne manekenke i djelić uzbudljive atmosfere s modne revije možete uloviti s ovih slika, a priliku da sve sami uživo doživite svi zainteresirani imaju već ovoga petka, 7. travnja, kad svoje kolekcije predstavljaju Melita Kukec (Kookabee) i Blaženka Roth (Broth). Završna modna revija održava se 21. travnja kad će predstavljene kreatorice i dizajnerica torbica Mura Pehnec pokazati reviju modela inspiriranih Varaždinom.

Modne revije organizira Turisitička zajednica Grada Varaždina u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a one su dio manifestacije Mjeseca varaždinskog šnajderaja koji se održava do 23. travnja.

U sklopu “Mjeseca” u Herzerici je organizirana izložba Modnim tragovima Varaždina koja prikazuje rad poznate varaždinske šnajderice Katice Seglin. Ona je svojim modelima, ali i osobnim stilom obilježila cijelu jednu epohu grada poznatog upravo po tekstilnom obrtu i industriji.

Izvor: Foto: Foto agencija Sjever

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Svečano promovirane nove doktorice znanosti Sveučilišta Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svečanoj promociji doktoranada međunarodnog združenog prekograničnog interdisciplinarnog doktorskog studija Sveučilišta Sjever „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ održanoj u petak, 10. rujna, u dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu promovirane su dvije nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever; dr. sc. Ivana Martinčević te dr. sc. Vesna Sesar.

Na svečanoj promociji sudjelovali su predstavnici Sveučilišta Sjever; prof. dr. sc. Marin Milković, rektor, prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju te prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove.

Osim doktorandica sa Sveučilišta Sjever na ovoj svečanoj promociji promovirano je ukupno 15 doktora znanosti.

Nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever obranile su doktorsku disertaciju tijekom prošle godine; dr. sc. Ivana Martinčević, doktorirala je s temom doktorske disertacije „Influence of the use of social networks on the export activity of Croatian export companies“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorana Kozine, a dr. sc. Vesna Sesar je doktorirala s temom disertacije „The Influence of Continuous Improvement System on Company’s Business Performance in Croatian Companies with Certified Management System“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Anice Hunjet.

Međunarodni združeni prekogranični doktorski program „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ zajednički izvode Sveučilište Sjever, Sveučilišta u Puli, Bratislavi, Sopronu, Pragu i Mostaru u suradnji s administrativnim i organizacijskim partnerom Sveučilištem za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt, Austrija.

Međunarodni združeni doktorski programi izrazito su važni jer se smatraju najznačajnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja, imaju važnu ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju te potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju, ističu iz Sveučilišta Sjever.

Ovaj doktorski studij ističe se drugačijim pristupom, a to su prvenstveno rad na znanstveno-istraživačkim europskim i međunarodnim projektima, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Sa University of Applied Sciences Burgenland u Eisenstadtu Sveučilište Sjever ostvaruje iznimno dobru i kvalitetnu suradnju na više područja te su u tu svrhu, a u sklopu programa mobilnosti ERASMUS+, početkom rujna 2021. godine na University of Applied Sciences Burgenland boravili prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove te prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju gdje su sudjelovali u izvođenju nastave na studijskom programu združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment i to kroz konzultativnu nastavu s PhD kandidatima. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje