Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinske poduzetnice odjenule kreacije domaćih dizajnerica i prošetale modnom pistom

Objavljeno:

- dana

Prava poslastica za ljubitelje mode pripremljena je u večernjim satima sve Varaždince u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije.

Održana je modna revija na kojoj su kreacije domaćih dizajnerica nosile poduzetnice i obrtnice iz Varaždinske županije. Tako su svoje kreacije predstavile Ana Kraš (AK), Snježana Radev (Brokat), Blaženka Roth (Broth), Melita Kukec (Kookabee design), Ivana Kuzminski (Kuzminski dizajn) i Željka Vidović (Ellera). Kreacije su nosile Barbara Planinc (obrt za masažu “Mali Buddha”), Nikolina Perkušić (Hotel i salon za pse Nina), Samira Huzjak (EBIT knjigovodstveni servis), Nevenka Mezga (VuNena&Eroticom – handmade filcani proizvodi i trgovina), Ljiljana Culek (Turistička agencija Lily tours), Snježana Jagačić (Škola stranih jezika ‘PRIX-FIXe’ i Univerzalna sportska škola junior), Ivana Ipša (Vop portal Varaždin & Vop digitalna marketinška agencija), Martina Jerbić Cecelja (ravnateljica i ginekologinja Poliklinike za ginekologiju i opstetriciju te psihijatriju NANNA), Karmen Rutić (Autolimarija Rutić), Gordana Kušar (Goga gluten free slastice i pekarski proizvodi), Nataša Ilić (ISN tekstil  proizvodnja modnog donjeg rublja i trikotažnih artikala) i Andreja Saiu Večerić (obrt “Plin, para, grijanje” obrt za instalaciju vodovoda, plina, grijanja i klimatizacije). Za frizure bili su zaduženi frizerski saloni Baroque, Tina, Gloss, Ana, Daliborka i Learta, a manekenke su uljepšavali vizažisti iz salona ljepote Artistic – nails&beauty studio te Beauty Salon by Jelena Hrupek. Koje su kreacije ove vrijedne žene odjenule te kako su se snašle na modnoj pisti, pogledajte u foto galeriji.

Foto i video

FOTO Alpinisti stigli čak iz Zagreba da spase romsko naselje od prijetećih stabala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Jutros je u dravskoj park šumi počelo uklanjanje visokih stabala koja su se nadvila nad krovove obiteljskih kuća u varaždinskom romskom naselju.

Višednevnu akciju rušenja opasnih stabala provodi Šumarija na lokaciji prije mosta koji vodi prema Malim Prelogima u podnožju nasipa.

Kako je to danas izgledalo na terenu pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždin dobio mega Teslu a stiže i osebujna, obnažena “VarkoMeta“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Čak 14 dana bilo je potrebno da se ispred Tehnološkog parka Varaždin postavi 12.5 metara visoka skulptura Nikole Tesle koju je svečano otkrio gradonačelnik Ivan Čehok.

Pritom je u svojem obraćanju otkrio kako građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, te da će Teslina skulptura izdržati test vremena „jer su ga stručnjaci u suradnji s autorom i njegovim timom dobro utemeljili“.

– Poznavajući umjetnika Nikolu Vudraga i njegov rad, smatram da je on na neki način reinkarnacija Tesle. Naime, on je bio konstruktor, inovator, izumitelj, a pomalo i mistik. Tesla je jedan od rijetkih znanstvenika nakon Newtona koji su ostali vjerni svojem mističnom poslanju. Štoviše, kada čitate Tesline radove, spoznate da je kod njega riječ o jednom sretnom spoju znanosti, religije, filozofije koji na kraju vodi dio misticizma. Primjećujem da je već bilo reakcija varaždinske javnosti, jer je tu riječ o najvećem Tesli, ne toliko zbog kvantitativne veličine nego zbog simbolike koja upućuje na temelj Teslinih djela – ističe varaždinski gradonačelnik.

Štoviše, po njemu skulptura podsjeća na temelj Teslinog djela,  odnosno na dalekovod.

– Tu ne mislim na tehničku stranu, već na električnu energiju i zbog toga je on visok i velik. To je Tesla koji sam podsjeća na bit Teslinih djela i to je najbitnije kod djela Nikole Vudraga. Razgovarajući s njim prije tri godine zaključili smo da je zas Varaždin najbolje postaviti skulpturu glazbenog instrumenta na Kapucinski trg jer je to simbolika Varaždina. Vudrag je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnbika koji vas mogu do detalja napraviti, ali to ne znači da on ne teži simbolici. Stoga je ovo simbolički spomenik koji na najzorniji način prikazuje bit velikog Teslinog djela – ustvrdio je Čehok., dodavši da ga „raduje što je Tesla svoj dom našao u Varaždinu.

Pritom je otkrio kako je bilo više ideja o lokacijama za postavljanje skulpture. No, na kraju je prevagnula ona da „ovakav spomenik ide uz inovaciju i ono što predstavlja inovacijski potencijal Varaždina i Hrvatske.  

– Gradovi koji u Teslino doba nisu imali struju, smatrani su zaostalima, a danas je tako s onima koji nemaju razvijenu informatičku infrastrukturu. Raduje me da je spojena simbolika Tehnološkog parka i Tesle. I nije to sve. Naime, uspjeli smo suzbiti uvjerenje da varaždinski umjetnici ne mogu djelovati u rodnom gradu. Mi im omogućavamo da tu stvaraju i trajno izlažu svoja djela – poručio je gradonačelnik.

Potom je najavio novi ciklus Vudragovih djela, a prva skulptura imat će pejorativan radni naziv Varkometa!

– Nadam se da kolega Željko Bunić neće „skočiti u zrak“, ali tu je riječ o malo obnaženoj ženi niz koju će se slijevati topla i hladna voda iz varaždinskog vodoopskrbnog sustava. Građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, a i drugi varaždinski umjetnici žele i bit će prisutni u svojem gradu. Mi smo u ovih nekoliko godina napravili više mobilijara i postavili više skulptura nego što je to slučaj u tri prethodna desetljeća. Varaždin je grad koji je svojom fizionomijom i urbanističkim podlogama zapravo stvoren za javne skulpture – rekao je Ivan Čehok na kraju predstavljanja još jedne sjajne umjetnine koja obogaćuje vizuru Varaždina.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati