Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski antifašisti kod sinagoge zapalili lampaše na obljetnicu Kristalne noći

Objavljeno:

- dana

NE PONOVILO SE

Paljenjem lampaša kod ulaza u varaždinsku sinagogu koja još uvijek bezuspješno vapi za obnovom,  obilježena je 79. godišnjica Kristalne noći, u kojoj je kulminirao teror i pogrom nad Židovima u Hitlerovoj Njemačkoj.

Varaždinski Židovi nisu tada stradali, ali njihovo je uništenje uslijedilo tri godine kasnije, od strane ustaša i nacista, ističu u Zajednici udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije koja je organizirala komemoraciju.

Ruševna varaždinska sinagoga i danas podsjeća na hrvatski holokaust. Antifašisti su se založili da se u Varaždinu otvori i uredi prvi hrvatski muzej holokausta.

– Možda baš u toj sinagogi koju su ustaše rušili, ali je nisu srušili. Nažalost i danas postoje pojedinci te grupice koji podržavaju taj čin. Pa čak i u izrazito tolerantnom Varaždinu – ističu Antifašisti.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Ribič zapeo autom u koritu Drave, problem su riješili vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/JVP Varaždin

Varaždinski profesionalni vatrogasci zaista pomažu u raznim nevoljama.

Tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, primili smo dojavu o potrebi izvlačenja vozila iz korita rijeke Drave, na predjelu Beli Kipi, budući da mu je prijetilo poplavljanje.

– Dolaskom na mjesto utvrdili smo da se osobno vozilo Citroen C3 nalazi usred korita te ga je vlasnik (dojavitelj) pokušao sam izvući na obalu no bezuspješno. Prema njegovim riječima uputio se na ribolov za vrijeme kad je vodostaj bio nizak, no s obzirom da se počela rijeka Drava dizati, zaglavio je te se nije mogao sam izvući do obale. Uporabom traka za teret, povukli smo, vatrogasnim terenskim vozilom, osobno vozilo uspješno do obale. Šteta nije utvrđena – objavio je JVP Varaždin na svojoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati