Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždinski medicinsko biokemijski laboratorij u stanju je odraditi 270 različitih pretraga

Objavljeno:

- dana

Otvorili vrata

Kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine. U obilježavanje tog dana uključili su se i djelatnici Medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin „otvorivši vrata“ laboratorija svim zainteresiranim građanima.

Osim što su korisnicima usluga bili na raspolaganju za davanje niza korisnih informacija, organizirali su i dva predavanja. Jedno je bilo namijenjeno građanstvu na temu „Zašto je važna pravilna priprema za laboratorijsko testiranje“, dok je drugo predavanje namijenjeno učenicima završnih razreda gimnazije i medicinske škole i to na temu „Studiraj medicinsku biokemiju – što radi medicinski biokemičar?“.

– Istraživanja pokazuju da se gotovo 70 posto kliničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji široj javnosti često ostaju nepoznati. Stoga smo i mi u varaždinskoj bolnici odlučili otvoriti vrata laboratorija i predstaviti naše usluge i djelatnike koji odrađuju visoko kvalitetan i ogroman posao za stanovnike Varaždinske županije, ali i šire – istaknula je voditeljica Medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin Ivanka Ostroški,spec. med.biokemije.

Kao najveći specijalistički laboratorij u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tijekom 2016. godine obavili su gotovo milijun pretraga, odnosno zaprimili su oko 126 tisuća uputnica. Kada se gleda na dnevnoj bazi, onda je to između 500 i 600 pacijenata.

– U mogućnosti smo odrediti oko 270 različitih pretraga, te uz osnovne hematološke i biokemijske pretrage određujemo i niz specijalističkih i subspecijalističkih pretraga kao što su gotovo svi klinički značajni tumorski i srčani biljezi, specifični proteini, reproduktivni hormoni, hormoni štitnjače, alergeni, lijekovi, te pretrage u cerebrospinalnoj tekućini, u različitim punktatima, te analiza sjemene tekućine. Unazad dvije godine uveli smo pretrage za upalne i autoimune bolesti crijeva, te smo dopunili hormonsku dijagnostiku. U planu nam je u rutinsko određivanje uvesti i još neke klinički značajne tumorske biljege i reproduktivne hormone – naglasila je voditeljica laboratorija Ostroški, te dodala kako su ipak najtraženije pretrage vezane uz hormone štitnjače i tumorski biljezi.

Na internetski stranicama Opće bolnice Varaždin, pod Odjelom medicinsko-biokememijskog laboratorija, nalaze se sve potrebne informacije za korisnike usluga vezane uz katalog pretraga, kao i sve upute za pravilnu pripremu prije uzorkovanja krvi.

– Slijediti opće i specifične upute za pripremu pacijenta prije laboratorijskih pretraga od izuzetne je važnosti, jer dobivanjem točnih rezultata pretraga liječenje može biti brže i kvalitetnije – zaključila je Ostroški.

Izvor: Foto: Opća bolnica Varaždin

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati