Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinski plac: proslava obljetnice u veseloj atmosferi uz domaće slastice i nagradnu igru

Objavljeno:

- dana

Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, ali ove godine slavlje pada točno na dan kada je kralj Ferdinand prije 470 godina uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, što je preteča današnje tržnice.

Bilo je to 12. rujna 1550. godine. Već u 17. stoljeću varaždinska tržnica funkcionirala je svakodnevno na Kapucinskom i Franjevačkom trgu, kasnije na Korzu, a na današnju lokaciju preseljena je 1964. godine.

Iako zbog aktualne epidemiološke situacije ove godine nema tradicionalnog natjecanja u pripremanju kotlovine, varaždinski plac ipak danas obilježava svoj rođendan u veselom ‘štimungu’.

Tom prigodom na placu danas gostuje poznata gastro blogerica Sandra Gašparić koja je pripremala pekmez od jabuka.

U nagradnoj igri koju je vodio varaždinski notar Krunoslav Čolo, teglice ove ukusne slastice podijeljene su najsretnijim posjetiteljima placa, no uz sreću je bilo potrebno i malo znanja o varaždinskom placu. Varaždinski notar posjetitelje je ujedno zabavio noseći inovativni rekvizit kojim ukazuje na držanje socijalne distance i poštivanje epidemioloških mjera.

Na placu je danas sve u znaku slatkog, što je dobra vijest za sladokusce, pogotovo one koji vole kolače iz kućne radinosti.

Udruge žena na slatkim štandovima nude domaće zlevanke, štrukle, makače i druge slastice, a za dobru atmosferu na rođendanu brine sastav „Špancir“.

Varaždinski je plac tijekom povijesti uvijek igrao ulogu tradicionalnog okupljališta građana. Bio je on mjesto gdje se cjenkalo, kupovalo i prodavalo, ali i ogovaralo i komentiralo, uvijek glasno i živo. Vremena se mijenjaju, ali plac ne gubi svoje čari pa je i dandanas omiljena destinacija mnogim Varaždincima.

Današnju atmosferu s varaždinskog placa pogledajte u fotogaleriji.

Foto i video

FOTO U Petrijancu zapaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotnje predvečerje, na Trgu ispred Crkve Sv. Petra i Pavla zapaljena je druga adventska svijeća. Župnik Ivan Sakač predvodio je molitvu a tamburaši KUD-a Petrijanec svirali su prigodne pjesme.

Svjetlost adventskih svijeća simbolizira i svjetlost Božju koja na svijet stiže rođenjem Isusa Krista, a druga svijeća još se naziva i pomirilica ili betlehemska te označava mir.

Iako i ove godine zbog globalne pandemije izostaju mnogobrojna adventska događanja koja se tradicionalno organiziraju tijekom prosinca, ovo blagdansko vrijeme u Općini Petrijanec građani mogu provesti uz prigodnu molitvu i paljenje svijeće svake subote u 18 sati. Tako pozivamo sve građane da nam se pridruže i iduće subote, 11. prosinca, u 18 sati kada će pjevati Zbor Udruge umirovljenika Općine Petrijanec.

Zahvaljujemo Kulturno-umjetničkom društvu Općine Petrijanec na suradnji i tamburašima KUD-a na prigodnim pjesmama koje su nam svirali kod paljenje druge svijeće kao i svima koji su se pridružili u pjevanju, navode iz Općine.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Advent u Ivancu: otvoreno je klizalište, okupljene u subotu zabavljao Ante Gelo Band

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

advent ivanec

Ovoga je vikenda otvoren i Advent u Ivancu – u petak, 3. prosinca, je s radom započelo klizalište u gradskom parku, a upaljena je i blagdanska rasvjeta.

Program se u Planinarskom gradu nastavio u subotu, 4. prosinca, kada je od 19.30 održan koncert Ante Gelo Banda, u paviljonu u tamošnjem gradskom parku.

Koncert su organizirali Grad Ivanec i Klub mladih Ivanec, a svi željni glazbe, dobrog raspoloženja i druženja bili su pozvani na zabavnu glazbenu večer uz zvijezde The Voicea i A strane Alena Đurasa, Ive Ajduković, Ante Gela i Gorana Kovačića.

Dodajmo da su brojni sadržaji svim posjetiteljima, velikima i malima, na raspolaganju sve do 9. siječnja iduće godine.

Osim klizališta na površini od 300 četvornih metara, male i velike posjetitelje očekuje i penjačka stijena, šarena ponuda adventskih kućica te brojni zabavni, humoristični i glazbeni programi i razna nesvakidašnja iznenađenja koje za sve generacije priređuju udruge grada Ivanca i Dječji vrtić Ivančice.

Dio subotnjeg ugođaja pogledajte na fotografijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje