Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinski planinari guštali na pošumljavanju “Zverinjaka“

Objavljeno:

- dana

Desetak članova Hrvatskog planinarskog društva Dugi vrh (HPD) u subotu se okupilo u Jalžabetu i pridružilo akciji pošumljavanja koju je Hrvatski planinarski savez dogovorio s Hrvatskim šumama.

Naime, ove godine su Hrvatske šume pokrenule novu akciju, „Dani zajedničke sadnje“, kako bi suradnja s građanima okupljenim u različite Udruge postala tradicionalna.

Premda je proljetni termin spomenute akcije 20. i 21. ožujka, na datum kada se obilježava Svjetski dan šuma, u varaždinskom kraju su volonteri rukave zasukali već u subotu, 14. ožujka.

– To je razumljivo jer biljke ne mogu čekati na sadnju. Naše društvo ima 50-ak članova, uz one najmlađe koje majke nose na izlete u „kenguricama“, u našim redovima ima i vitalnih 80-godišnjaka. Prvi put sudjelujemo u ovakvoj akciji jer želimo zajedničkim naporima zaštiti našu – planinsku prirodu. U tome imamo dovoljno saveznika, a tradicionalno dobru suradnju imamo sa šumarima – ističe predsjednica HPD-a Đurđica Kocijan Sever.

Dodala je da su ih domaćini iz Šumarije Varaždin srdačno dočekali te ih uputili u tajne ispravne sadnje mladih stabala hrasta kitnjaka.

Spojili ugodno s korisnim

– Prvo iskopamo jamu u koju polažemo sadnicu i potom je zatrpamo zemljom. Ovaj posao na friškom zraku i po lijepom vremenu je pravi gušt za planinare, a ono pravo tek slijedi na druženju u OPG-u Crnko, gdje nam je Šumarija organizirala ručak – rekla je Kocijan Sever.

Na nju se nadovezao dipl. inž. šumarstva i revirnik Tomica Cukor, koji je budnim okom pratio sve što se u subotu radilo na području „Zverinjaka“.

– Prije dvije godine na ovom području je štetnik smrekov potkornjak na oko tri hektara potpuno opustošio sastojinu smreke, koju smo morali odstraniti sanitarnom sječom. Prostor smo počeli pošumljavati lani sa 15.000 sadnica, a ove godine pregledavamo biljke i sve koje se ne razvijaju normalno odstranjujemo uz pomoć vrijednih planinara i na njihovo mjesto sadimo nove sadnice – pojasnio je Cukor.

Sav posađeni hrast kitnjak šumari i desetak njihovih pomoćnika – volontera, zaštitili su bio razgradivim cijevima koje će sadnice čuvati oko 7 godina od zečeva i srna, kojih u ovom pitoresknom kraju ima u velikom broju.

– Spomenute zaštitne cijevi uveli smo prije četiri godine i pokazalo se da dobro čuvaju svu našu „muku“. Nadamo se da ćemo i dalje imati suradnju s planinarima iz varaždinskog kraja jer su odlični težaci. Zvat ćemo ih opet u pomoć, jer uglavnom svi imaju svoje vinograde i voćnjake, pa im sadnja nije nimalo strana. Ove godine namjeravamo šume diljem Varaždinske županije popuniti i sadnjom 1000 komada pitomog kestena. Mlada stabla zamijenit će ona koje su uništili štetnici i bolesti tako da će i buduće generacije moći uživati u branju ovih slasnih šumskih plodova – zaključio je Tomica Cukor.

Spomenute sadnice kestena potječu iz tri rasadnika kojima upravljaju Hrvatske šume, a sva planinarska društva koja žele sudjelovati u ovakvim akcijama pošumljavanja mogu se javiti njihovoj Upravi.

Odlična atmosfera i opušteno druženje nakon obavljenog posla koji spaja ugodno s korisnim su zagarantirani.

Kakva je bila atmosfera, pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Lijepo je vidjeti da je Varaždinska građanska garda ponovno uvela smjenu straže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, danas su počeli s novim ciklusom svečane smjene straže ispred gradske vijećnice i izvođenjem glasnog pucnja na Starom gradu.

Lijepo je vidjeti naše Purgare u njihovoj odori koja je pruskog kroja. Dvije posebnosti koje ističu odoru Varaždinske građanske garde su kapa i “medvedova capa”. “Medvedova capa” je simbol koji se nalazi na krajevima rukava surke, a označava odnos snaga Napoleona i Varaždinske građanske garde.

Poštujući sve mjere i preporuke Stožera Civilne zaštite straža se održala u starom terminu, od 11 do 12 sati.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Prilično hladna subota nije otjerala šetače iz centra Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnji travanj na sjeveru Hrvatske prilično je hladan, a takva je u Varaždinu bila i subota prijepodne.

Varaždinci su se ipak zaputili svojim poslom u središte grada. U centru se na više mjesta prikupljaju i potpisi kandidata za dolazeće lokalne izbore.

Prošetali smo centrom i uživali u tome da toplo odjeveni građani ipak nisu skidali osmijeh s lica.

Nastavite čitati