Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski robotičari kod Čehoka: “Napravit ćemo pravi Centar za robotiku”

Objavljeno:

- dana

Mlade robotičari iz Udruge Robofreak i njihovog mentora Ivicu Kolarića, koji su ostvarili izvrsne rezultate na državnom natjecanju RoboCupJunior 2018., primio je danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– Sjajan nastavnik i sjajna djeca. To su mladi ljudi koji su se već u osnovnoškolskoj dobi odlučili baviti robotikom i postižu izvanredne rezultate. Treba imati takvu generaciju i Centar za robotiku koji djeluje u sklopu naše Zajednice tehničke kulture kojoj je Grad Varaždin osigurao prostor. No, dogovorili smo se da napravimo i jedan pravi centar baš samo za tu Udrugu koja se bavi robotikom. To je sigurno zanimanje budućnosti i mislim da se može dobro povezati s našim nastojanjima da osiguramo visoku tehnologiju, informatičku i robotičku u Varaždinu – rekao je varaždinski gradonačelnik. Na prijemu u Gradskoj vijećnici dogovoreno je da se s edukacijom počinje još u vrtiću. – Odgojiteljice u vrtićima, ali i sve druge koji će biti zainteresirani u osnovnim školama, upoznat ćemo s robotikom kako bi mogli prenositi ta znanja na djecu. Ova djeca, mladi robotičari, osvajaju prve nagrade, idu na europska i svjetska prvenstva te su hit gdje god se pojave sa svojim robotima. Zato će i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz Dan grada svim uzvanicima demonstrirati što rade jer oni su veliki obrazovni, znanstveni i stručni potencijal za ovaj grad – najavio je Čehok. Varaždinski robotičari Maksim Tušek, Filip Melnjak, Franko Prikratki, Noel Perić, Juraj Kolarić, Vid Vlahek i Teo Flajšman ostvarili su vrhunske uspjehe na RoboCupJunior 2018. Varaždinci Juraj Kolarić, Vid Vlahek i Teo Flajšman svojim uspjehom plasirali su se i na svjetsko natjecanje koje će se održati 2019. u Sydneyu te europsko u Hannoveru. >>Sjajni uspjesi varaždinskih robotičara: Franko Prikratki, Vid Vlahek i Juraj Kolarić državni prvaci 

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje