Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vatrogasci DVD-a Vidovec obukli svečane uniforme i mimohodom obilježili 130. godina postojanja društva

Objavljeno:

- dana

Vidovec je u subotu, 25. lipnja, bio u znaku vatrogasaca jer je DVD Vidovec proslavio 130. obljetnicu osnutka.

U svečanim odorama okupile su se sve generacije vidovečkih vatrogasaca te njihovi ugledni gosti, a nakon postrojavanja kod vatrogasnog doma održan je mimohod Vidovcem.

Povodom jubileja u Vidovec su došli predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Domaćin im je bio Josip Papec, predsjednik DVD-a Vidovec.

Na svečanoj sjednici u šatoru iza općinske zgrade ukratko je sumiran predan rad vatrogasaca ovog DVD-a od 13. kolovoza 1890. godine kada je održano “ustrojenje vatrogasnog družtva”. Utemeljitelji su bili ugledni vidovečki mještani: Dragutina pl. Markovića, upravitelj župe, velečasni Karl Zabavnik, mjesni učitelj Praunsperger, barun Camill Jordis, višegodišnji predsjednik i njegova plemenita supruga barunica Natalija, vidovečka dobrotvorka. A da je osnivanje vatrogasnog društva bila potreba, govore mnogi podaci o ogromnim materijalnim štetama koje su u to vrijeme ostavljali česti požari. Kao uzroci spominju se neoprezne dječje igre, ali prije svega tada je najveći problem bio oblik seoske tradicijske arhitekture, gdje je sve većinom bila drvena građa i gotovo kuća do kuće.

Prema posljednjoj evidencijskoj listi DVD Vidovec okuplja 125 članova od čega ima 46 vatrogasaca i 14 vatrogasaca I-klase. Redovno se godišnje prema terminskom planu provode praktične vježbe u svrhu osposobljavanja za rukovanje sa vatrogasnom opremom i raspoloživom tehnikom, namijenjenoj za gašenje požara. Svake je godine organizirana javna vatrogasna vježba na nekom od objekata i postrojenja na području Općine Vidovec.

Također, jubilej je bio prigoda da se podijele prizanja najzaslužnijima.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje