Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vatrogasci za svoj dan “okupirali” Kapucinski trg, a djeca radosno sjela u vozila

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U sklopu obilježavanja dana vatrogastva u Gradu Varaždinu gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak organizirali su danas zajednički prijam u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina za članove Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Gradske vatrogasne zajednice Varaždin i članove dobrovoljnih vatrogasnih društva te im čestitali njihov dan, Dan vatrogastva.

Također su im zahvalili za sve što čine za sigurnost svi nas, svih građana grada Varaždina i žitelja Varaždinske županije te im zaželjeli puno uspjeha u daljnjem radu.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas organizirali zajednički prijem. Grad Varaždin je korijen vatrogastva i dalje će biti predvodnik vatrogastva na području Varaždinske županije. Varaždinke i Varaždinci mogu mirno spavati uz takvu snagu vatrogastva te im zahvaljujem na svemu što su do sada učinili i što će u budućnosti činiti za sigurnost naših građana. Prijavljeno je i projektiranje novog Vatrogasnog centra te Grad čini sve kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva za izgradnju Centra – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

– Vatrogasci su uz Hitnu medicinsku službu, HGSS i Crveni križ jedna od najvažnijih sastavnica zaštite i spašavanja. Na području Varaždinske županije djeluje 6 gradskih vatrogasnih zajednica, 17 općinskih vatrogasnih zajednica i 5 Dobrovoljnih vatrogasnih društva u kojima djeluje sveukupno 9 900 vatrogasaca. To je snaga vatrogastva na našem području. Naglašavam kako ljudski život nema cijenu te zato trebamo opremiti i osposobiti sve sastavnice zaštite i spašavanja. Vatrogasci su poziv uz koji se vežu prvenstveno 3 pojma: sigurnost, humanost i požrtvovnost te im čestitam na svemu što čine za naše građane i njihovu sigurnost – naglasio je župan Anđelko Stričak.

Ovo je prvi puta da Grad i Županija organiziraju zajednički prijem za vatrogasce istaknio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Labaš te im zahvaalio na tome, posebice što ističu da je vatrogastvo jedna od glavnih sastavnica sigurnosti građana.

– Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina ima ukupno 61 zaposlenu osobu i vozni park milijunske vrijednosti te je najavljena izgradnja novog Vatrogasnog centra za budućnost vatrogastva. Nadamo se da će država, Županija i Grad osigurati sredstva za izgradnju Centra. Gotovo da nema izazova koji mi vjerojatno ne možemo savladati. Za nadolazeće katastrofe svojim ljudstvom i opremom garantiramo dobru sigurnost za što smo i osposobljeni i plaćeni. Veliki obol daju i dobrovoljna vatrogasna društva te im se ovom prigodom zahvaljujem jer su dodatna sigurnost za sve građane grada i šire okolice, a Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina svojom tehnikom, ljudstvom i opremom ima ključnu ulogu za sigurnost svih žitelja Varaždinske županije. Nadamo se da ćemo i dalje imati ovako uspješnu suradnju sa Gradom i Županijom te svim vatrogascima još jednom čestitam blagdana svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca – zaključio Labaš.

Gradonačelnik i Župan zajedno su obišli i smotru vatrogasnih vozila i opreme na Kapucinskom trgu i prisustvovali prezentaciji prikaza mogućnosti intervencije u akcidentima s opasnim tvarima, tehničkim intervencijama u prometu, spašavanju iz voda i na vodi, intervencije iz dubina i sa visina.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje