Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Vatrogasna zajednica Grada Čakovca održala izbornu sjednicu: Mariju Medvedu još jedan mandat

Objavljeno:

- dana

U petak, 7. svibnja, godine u Centru za kulturu Čakovec u skladu s epidemiološkim uvjetima održana je izborna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Čakovca i pridruženih članica Općine Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec.

VZG Čakovca krovna je udruga za vatrogastvo u gradu Čakovcu u koju je udruženo 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Čakovca,  četiri društva iz spomenutih općina, JVP Čakovec i Vatrogasna sportska udruga Žiškovec.

Izvješće o radu VZG Čakovca podnio je zapovjednik Zajednice Robert Meglić. Istaknuo je da je protekla godina bila izuzetno zahtjevna za vatrogasce, jer uz svoju primarnu zadaću u 2020. godini vatrogasci VZG Čakovec bili su angažirani kao operativna snaga civilne zaštite u sprečavanju širenja virusa COVID-19. U 2020. godini došlo je do smanjenja intervencija, bile one tehničkog ili protupožarnog karaktera, u odnosu na 2019. za dvadesetak posto.

Zbog epidemioloških mjera, u protekloj godini nisu se održala natjecanja za pomladak, mladež i seniorske ekipe na području VZG Čakovca, kao ni na području VZ-a Međimurske županije.

Na izbornoj sjednici usvojen je novi Statut usklađen sa novim Zakonom o vatrogastvu. Novi mandat dužnosnika u skladu s novim Zakonom je 5 godina. Jednoglasno je izabran Mario Medved za predsjednika zajednice na novo mandatno razdoblje od pet godina. Isto tako, jednoglasno je predložen za kandidata za predsjednika VZ-a Međimurske županije gdje se izborna sjednica Skupštine planira održat tijekom ljetnih mjeseci.

Izabran je novi sastav Nadzornog odbora i Suda časti, dok su sukladno novoj zakonskoj regulativi članovi Predsjedništva Zajednice svi novoizabrani predsjednici DVD-ova zajednice te zapovjednik JVP-a Čakovec.

Novi zapovjednik VZG-a Čakovca bit će izabran sukladno novom Pravilniku o postupku izbora gradskog zapovjednika i zamjenika koji je donio glavni vatrogasni zapovjednik RH. Do tog razdoblja bit će imenovan v.d. zapovjednika.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je važnost organiziranoga, opremljenog i spremnog sustava vatrozaštite na području Grada. Sav javni novac koji se ulaže u vatrogastvo, troši se na opremanje, izobrazbu, školovanja i podizanje spremnosti. To se upravo pokazalo protekle godine, kada su vatrogasci pokazali svoju spremnost i organiziranost uz aktivnosti vezane uz sprečavanje širenja virusa COVID-19 te krajem godine kada su nesebično pomogli stradalim područjima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kovač je rekao da će Grad Čakovec i dalje financijski podupirati dobrovoljno vatrogastvo na svom području, posebice vodeći računa o nabavci opreme. U radu Skupštine sudjelovali su predstavnici svih DVD-a okupljenih u Vatrogasnu zajednicu Grada Čakovca, a okupljenima se, uz gradonačelnika Kovača, prigodno obratio i županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj.

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!