Danas je na Trgu Republike u Čakovcu održan miran prosvjed skupine građana „Želim normalan život“, a usmjeren je na probleme koje u Međimurju prave neki pripadnici romske nacionalne manjine.

Okupilo se oko 1000 građana.

Odmah na početku prosvjeda je istaknuto da se želi ukazati na nužnost da se država i sve nadležne institucije uključe u rješavanje poslova.

Predsjednik građanske inicijative Alen Pancer, iz “Prava na normalan život”, kazao je kako se problem 20 godina nije rješavao. Dodao je da si međimurski čovjek nije zaslužio da ga se maltretira, gazi, omalovažava i krade i da je sada došlo vrijeme da se kaže dosta. Pancera je rekao da se već dvadeset godina pokušavalo ukazati na probleme i da su nadležni sustavno obavještavani o tome, ali da nisu ništa napravili a da su sada građani primorani izaći na ulicu.

– Ovo nije govor mržnje. Mi samo želimo u 21. stoljeću imati pravo na normalan život – rekao je Pancer, a krivca vidi u državi koja je, naglasio je, problem stavljala pod tepih.

Kazao je i kako nije cijela romska manjina problem, nego su to pojedinci i da policija zna tko su oni te pitao zašto se žito ne odvoji od kukolja.

Ponovio je da oni koji su plaćeni da rješavaju te probleme ništa ne rade.

– Ja samo želim normalan život – završio je Pancer.

Tin Hrgović koji je sve pokrenuo objavom preko Facebooka istaknuo je kao glavni cilj da se skrene pažnja nadležnim institucijama.

– Želimo siguran život u našem Međimurju. Znamo da se ne može promijeniti preko noći, ali treba početi već sada – kazao je Hrgović te dodao da nije cilj dati im novac i smatrati problem riješen.

Rekao je i da je svjestan u kako teškim uvjetima žive romska djeca s da oni u Zagrebu ne izlaze iz svojih kancelarija.

Predstavnik Roma iz Općine Pribislavec Željko Balog kazao je da podržava okupljene koji su mirnim skupim poručili, odnosno ukazali, na loše pojedince, a ne Rome generalno. Optužio je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da je htio od ovog mirnog skupa napraviti sukob i krvoproliće. Kazao je da je svima teško u romskim naseljima i da u njima caruju ciganske bande koji već kradu sami između sebe. Balog ja na kraju rekao da u romskim naseljima vlada bezakonje i pozvao je institucije da rade svoj pisao. Također, pohvalio je župana Matiju Posavca koji radi sve sto može da se nagomilani problemi riješe.

Policijske snage nadgledale su skup.

Došlo je do manjeg sukoba prosvjednika i kontraprosvjednika.

Komentari

Komentara