Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Velik interes građana za Dane otvorenih vrata sudova u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Gužva na sudu

Održani su Dani otvorenih vrata Županijskog i Prekršajnog suda u Varaždinu.

Tim povodom građani su mogli razgledati prostorije suda, uvjeriti se što točno rade suci i ostali djelatnici.

– Svjesni smo toga da građanima nije drago doći na sud, kad ne treba. Često se zaboravlja da su rasprave javne, a suci su često u pravnim dilemama i nije jednostavno presuditi u slučaju jer vrlo često presuda određuje sudbinu čovjeka – rekao je Igor Pavlic, zamjenik predsjednice Županijskog suda u Varaždinu.

Pavlic je sudac od 1996. godine i ističe da je je njegov posao s jedne strane vrlo težak, no opet vrlo kreativan i zanimljiv.

– Vrlo često nosimo svoje predmete kući, no da ne bi ispalo da nam je posao iznimno težak, on je lijep, zanimljiv, dinamičan i nije nam nikad dosadno – dodao je Pavlic.

Također svoja vrata danas je otvorio Prekršajni sud.

– Trenutno su tu učenici Gospodarske škole koji su saznali koje posljedice bi po njih imao prekršaj ako ga eventualno počine – istaknula je Doroteja Zorman, sutkinja i glasnogovornica Prekršajnog suda.

U nacionalnim medijima pojavili su se natpisi kako bi se u Hrvatskoj prekršajni sudovi u budućnosti mogli spojiti s općinskim sudovima.

– Prekršajni sud u Varaždinu ima dovoljan broj predmeta, znamo da neki prekršajni sudovi u Hrvatskoj imaju enormni pad predmeta. Ništa ne znamo službeno, već samo iz novinski natpisa. Je li to dobro ili nije, ne znam, ali s obzirom iskustvo susjeda iz Slovenije, znamo da to nije zaživjelo kako su oni zamislili – zaključila je Zorman.

Izvor: Foto: IT

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati