Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Velikih 20 godina Prve privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin slavi 20 godina rada.

Na svečanosti koja je jučer održana u Glazbenoj školi Varaždin bili su brojni uzvanici: bivši i sadašnji učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, profesori i roditelji učenika, a sve prisutne pozdravila je ravnateljica škole Nives Risek.

Od 1997. podstanari, u  vlastitim prostorima 2002.

–  Škola je osnovana 1997. godine i do 1999. godine radila je u iznajmljenom prostoru bivše Tekstilne škole u Varaždinu, nakon čega je preseljena u V. OŠ Varaždin. Vrata vlastitog prostora škola je otvorila u siječnju 2002. godine – rekla je na jučerašnjoj svečanosti ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti te se zahvalila pokojnoj Zdenki Peričić, osnivačici i prvoj ravnateljici škole.

Ove je godine upisana 20 generacija prvih razreda u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti u Varaždinu

Ova varaždinska privatna srednja škola iz Supilove 22 u Varaždin upo mnogočemu je posebna. Učenici koji upisuju prvi razred u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije, a sva četiri programa rade prema općem gimnazijskom programu s pojačanim predmetima, ovisno o tome koji je smjer upisan. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima, a osim malog broja učenika u razredu, individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti škole je periodična nastava. To znači da učenici ne slušaju istovremeno sve predmete odjednom, već osam tjedana neke predmete slušaju više, a neke uopće nemaju. Jedna od prednosti škole su terenske nastave, a učenici imaju priliku na školovanje otići u inozemstvo.

Ponosni na sve učenike, mnogi od njih priznati i uspješni 

Stoga ne iznenađuje da je od 1997. godine do danas Prva privatna gimnazija s pravom javnosti iznjedrila brojne uspješne mlade ljude u području arhitekture, medicine, prava, školstva i ekonomije. Ove je godine upisana dvadeseta generacija prvih razreda, a iz škole ove godine izlazi 16 generacija maturanata.

Škola trenutno broji 91 učenika koji su smješteni u pet razreda.
– Ponosni smo na sve naše učenike. Velik broj naših bivših učenika su danas dobri ljudi, priznati stručnjaci, cijenjeni u svojoj radnoj i životnoj sredini. U školi trenutno radi 17 profesora koji su, uz bivše profesore koji su također ovdje, stvarali školu i koja danas ne bi bila cjelovita i bogata sadržajima kao što je sada. Svim profesorima i djelatnicima velika hvala – rekla je Risek.

Zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – istaknula je ravnateljica Risek

Radu škole i njezinim rezultatima od početka rada svoj su pečat davali i roditelji učenika i bez njihova sudjelovanja rezultati bi bili puno skromniji.
– Ponosni smo na brojne roditelje naših učenika koji su svojim intelektualnim, kreativnim, financijskim, a nadasve ljudskim i humanim potencijalima uvijek bili naš partner, naš susjed i naš prijatelj. Stoga se zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – zaključila je Risek.

U povodu velikog jubileja prve privatne gimnazije u Varaždinu održan je prigodni program. Dramska grupa izvela je predstavu, a pripremljen je i glazbeni program u kojem su sudjelovali gimnazijalci Tina Nanuk i Magdalena Banfić. Na svečanosti su učenici recitirali pjesmu “Voćka poslije kiše” Dobriša Cesarića na hrvatskom, talijanskom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku, a izveden je i mjuzikl “High school musical”. Na kraju svečanosti učenici su otplesali i nekoliko plesova.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Komemoracijom obilježen Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 32. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Obilježavanje su zajednički organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja, pa su tako  obilježavanju uz članove mnogih braniteljskih udruga, načelnike i gradonačelnike, županijske i gradske vijećnike te članove Kriznog stožera i tadašnjeg Izvršnog vijeća Općine Varaždin nazočili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki kao i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Ministarstvo obrane predstavljao je Tihomir Marčec, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Varaždin, Ministarstvo branitelja Dinko tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, a počast je odao i brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

U ime svih braniteljskih udruga obratio se Nenad Šantek, dozapovjednik Posebne jedinice policije PU Varaždin.

– Hrvatska je napadnuta od strane srpskih agresora i Jugoslavenske narodne armije, s ciljem da se uništi i pokori. Hrvatski narod nije to mogao dopustiti. Nemjerljivom hrabrošću hrvatskih branitelja, zajedništvom, ljubavlju prema domovini obranjena je i stvorena Republika Hrvatska. Imali smo ogromne žrtve – poginule, nestale, ranjene, uništene gradove, trećina Hrvatska je bila okupirana. Prije 32 godine oslobođen je grad Varaždin, zahvaljujući tadašnjim hrabrim pripadnicima policije i dragovoljcima iz naše županije. Tom  su prilikom zarobljene velike količine vojnog naoružanja i vojne opreme čime je znatno ojačana obrambena moć Hrvatske vojske i policije. Danas se prisjećamo tih slavnih trenutaka hrvatske povijesti – rekao je Šantek.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo kako u Varaždinu, gradu osam stoljetne povijesti, među najvažnijim datumima koji nas podsjećaju na sjajnu prošlost, jedno od najistaknutijih mjesta ima 22. rujan 1991. godine.

-Taj datum ne pada u zaborav, kao ni ljudi koji su se tijekom teških vremena ujedinili, kako bi pomogli jedni drugima i obranili svoj grad u želji da Varaždin i cijela Hrvatska budu suvereni i slobodni u razvoju demokratskog društva. Bila je to besprijekorna pobjeda policijskih i vojnih snaga, ali i pobjeda strategije vođenja pregovora. Danas nas taj dan podsjeća na snagu zajedništva i solidarnosti, a prisjećajući se hrabrosti i odanosti naših sugrađana vojnika i svih onih koji su doprinijeli da Varaždin bude slobodan i neovisan, motivira nas da gradimo bolju budućnost, unatoč svim izazovima koji su pred nama. S ponosom na našu bogatu kulturnu baštinu, našu povijest i tradiciju, gledamo prema budućnosti te nastojimo da naš Varaždin i dalje raste i razvija se, postaje sve moderniji i atraktivniji za nove generacije i da osiguramo bolji život za sve naše građane. – rekao je Bosilj.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako imamo puno razloga biti ponosni na sve naše  branitelje.

– Ono što je ’95. godine predstavljala vojno-redarstvena operacija Oluja, to je ’91. predstavljala obrana i oslobađanje grada Varaždina. Akcijom Oluja smo oslobodili najveći dio okupiranog hrvatskog područja i poslali jasnu, snažnu poruku da je hrvatska vojska i policija spremna osloboditi svaki pedalj naše domovine. Međutim, ’91. se trebalo najprije naoružati i obraniti, a to se dogodilo upravo ovdje u Varaždinu. O tome nam najbolje govori podatak da je dan ranije prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga dr. Franjo Tuđman imenovao načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske, a to znači da su varaždinske dane rata planirali i proveli sve naši „domaći dečki“. To znači da su hrabri Varaždinci i Varaždinke s puškama krenuli na tenkove, raketne bacače i to znači da su uspjeli, a to je bilo bitno za daljnji tijek samog rata. Često se spominje da je zarobljeno oružje u Varaždinu u nekoj novčanoj valuti iznosilo 7 puta više u naoružanju nego prije. Međutim, smatram da je to bilo neprocjenjivo! Do tada su naši branitelji tenkove, višecijevne raketne bacače gledali samo na drugoj strani. Tada, tog dana, smo mogli organizirano ići u obranu. Naravno, tu se nije stalo! Naši hrabri branitelji kroz Varaždinske postrojbe brane od Vukovara do Dubrovnika. Gdje je bilo najteže, tamo su bili Varaždinci – tamo su bili naši policajci, tamo su bili naši pripadnici Specijalne jedinice policije Roda, tamo su bili naši kolege iz 5. bojne prve A brigade Tigrova koja 1992. godine prerasta u sedmu gardijsku brigadu Pume, tamo su bili pripadnici 104. brigade hrvatske vojske. Ono što bih htio poručiti danas – od ’90. do danas, simboli hrvatske državnosti, zastava, grb, himna nisu se mijenjali. Od ’90. do danas nisu se mijenjala obilježja naših ratnih postrojbi, pa ‘hajmo biti ponosni na njih, na ta naša obilježja i sve naše kolege – poručio je Stričak.

Obrativši se prisutnima, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara je rekao kako mu je drago da ima prilike Varaždincima i svim varaždinskim braniteljima čestitati njihov dan.

– Znate i sami da 91. do ovog mjeseca, u kojem se dogodio preokret, do tada nismo imali ništa. Onaj tko je imao lovačku pušku, bio je sretan. Gluposti su se izmišljale i u ovom mjesecu se dogodilo sve, dobili smo naoružanje, uz Božju pomoć, uz hrabrost. Ono što je bilo u vojarni od jugoslavenske armije, neću reći narodna, nije imala ono što smo imali mi. Nas je vodila vjera u pobjedu, srce koje oni nisu imali, oni su imali željezo. Mi smo imali volju, želju, osloboditi našu Hrvatsku i jednom postati zemlja, onakva kakvu danas imamo, zemlju koja je neovisna i koja se sama brine o sebi. To je svima nama na ponos. – rekao je Tandara.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola iz Varaždina, a prije svečanosti služena je sveta misa u varaždinskoj Katedrali Uznesenja BDM na nebo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurje i ludbreški kraj dobili 342.000 eura za ulaganja u romska naselja: gradit će se ceste, igrališta, rasvjeta…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, dodijelili su odluke o provedbi 17 projekata ukupne vrijednosti 730.000 eura. Riječ je o projektima vezanima za program unaprjeđenja infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine. Među odabranim projektima su i njih šest i Međimurske te dva iz Varaždinske županije.

U Međimurje ukupno dolazi 228.000 eura. Pojedinačno najviše dobiva Općina Nedelišće i to 70.000 za 2. fazu izgradnje Doma kulture u Paragu. Općina Pribislavec na programu je prošla projektom rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava za što dobiva bespovratnih 60.000 eura. Slijedi Grad Čakovec koji će zahvaljujući dobivenom iznosu od 47.000 eura realizirati projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze u Kuršancu. Općina Podturen osigurala je 21.000 eura za izgradnju sustava oborinske odvodnje u romskom naselju Lončarevo, dok su po 15.000 eura dobile Grad Murskom Središće i Općina Orehovica. Dok će se u Murskom Središću dobivenim novcem urediti dječje igralište u naselju Sitnice, u romskom naselju u Orehovici gradit će se novo dječje igralište.

Grad Ludbreg i Općina Sveti Đurđ dobili su po 57.000 eura, a iskoristit će ih za poboljšanje prometne infrastrukture i postavljanje javne rasvjete. U Ludbregu će se tako raditi na dijelu Ulice 5. studenog, dok u Svetom Đurđu planiraju zahvate na prilaznim cestama prema romskim naseljima na području općine.

– Ovim novcima i dodatnim ulaganjem Grada Čakovca omogućit ćemo sigurnost djece osnovnoškolskog uzrasta koja pješice ili biciklom dolaze u tamošnju školu. Projektom je planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije, usluga stručnog nadzora i izvođenje građevinskih radova na stazi u duljini od 1100 metara, širini 1,7 metara s izradom bankine – rekla je tom prigodom čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje