Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Velikih 20 godina Prve privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin slavi 20 godina rada.

Na svečanosti koja je jučer održana u Glazbenoj školi Varaždin bili su brojni uzvanici: bivši i sadašnji učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, profesori i roditelji učenika, a sve prisutne pozdravila je ravnateljica škole Nives Risek.

Od 1997. podstanari, u  vlastitim prostorima 2002.

–  Škola je osnovana 1997. godine i do 1999. godine radila je u iznajmljenom prostoru bivše Tekstilne škole u Varaždinu, nakon čega je preseljena u V. OŠ Varaždin. Vrata vlastitog prostora škola je otvorila u siječnju 2002. godine – rekla je na jučerašnjoj svečanosti ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti te se zahvalila pokojnoj Zdenki Peričić, osnivačici i prvoj ravnateljici škole.

Ove je godine upisana 20 generacija prvih razreda u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti u Varaždinu

Ova varaždinska privatna srednja škola iz Supilove 22 u Varaždin upo mnogočemu je posebna. Učenici koji upisuju prvi razred u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije, a sva četiri programa rade prema općem gimnazijskom programu s pojačanim predmetima, ovisno o tome koji je smjer upisan. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima, a osim malog broja učenika u razredu, individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti škole je periodična nastava. To znači da učenici ne slušaju istovremeno sve predmete odjednom, već osam tjedana neke predmete slušaju više, a neke uopće nemaju. Jedna od prednosti škole su terenske nastave, a učenici imaju priliku na školovanje otići u inozemstvo.

Ponosni na sve učenike, mnogi od njih priznati i uspješni 

Stoga ne iznenađuje da je od 1997. godine do danas Prva privatna gimnazija s pravom javnosti iznjedrila brojne uspješne mlade ljude u području arhitekture, medicine, prava, školstva i ekonomije. Ove je godine upisana dvadeseta generacija prvih razreda, a iz škole ove godine izlazi 16 generacija maturanata.

Škola trenutno broji 91 učenika koji su smješteni u pet razreda.
– Ponosni smo na sve naše učenike. Velik broj naših bivših učenika su danas dobri ljudi, priznati stručnjaci, cijenjeni u svojoj radnoj i životnoj sredini. U školi trenutno radi 17 profesora koji su, uz bivše profesore koji su također ovdje, stvarali školu i koja danas ne bi bila cjelovita i bogata sadržajima kao što je sada. Svim profesorima i djelatnicima velika hvala – rekla je Risek.

Zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – istaknula je ravnateljica Risek

Radu škole i njezinim rezultatima od početka rada svoj su pečat davali i roditelji učenika i bez njihova sudjelovanja rezultati bi bili puno skromniji.
– Ponosni smo na brojne roditelje naših učenika koji su svojim intelektualnim, kreativnim, financijskim, a nadasve ljudskim i humanim potencijalima uvijek bili naš partner, naš susjed i naš prijatelj. Stoga se zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – zaključila je Risek.

U povodu velikog jubileja prve privatne gimnazije u Varaždinu održan je prigodni program. Dramska grupa izvela je predstavu, a pripremljen je i glazbeni program u kojem su sudjelovali gimnazijalci Tina Nanuk i Magdalena Banfić. Na svečanosti su učenici recitirali pjesmu “Voćka poslije kiše” Dobriša Cesarića na hrvatskom, talijanskom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku, a izveden je i mjuzikl “High school musical”. Na kraju svečanosti učenici su otplesali i nekoliko plesova.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje