Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Velikih 20 godina Prve privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin slavi 20 godina rada.

Na svečanosti koja je jučer održana u Glazbenoj školi Varaždin bili su brojni uzvanici: bivši i sadašnji učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, profesori i roditelji učenika, a sve prisutne pozdravila je ravnateljica škole Nives Risek.

Od 1997. podstanari, u  vlastitim prostorima 2002.

–  Škola je osnovana 1997. godine i do 1999. godine radila je u iznajmljenom prostoru bivše Tekstilne škole u Varaždinu, nakon čega je preseljena u V. OŠ Varaždin. Vrata vlastitog prostora škola je otvorila u siječnju 2002. godine – rekla je na jučerašnjoj svečanosti ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti te se zahvalila pokojnoj Zdenki Peričić, osnivačici i prvoj ravnateljici škole.

Ove je godine upisana 20 generacija prvih razreda u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti u Varaždinu

Ova varaždinska privatna srednja škola iz Supilove 22 u Varaždin upo mnogočemu je posebna. Učenici koji upisuju prvi razred u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije, a sva četiri programa rade prema općem gimnazijskom programu s pojačanim predmetima, ovisno o tome koji je smjer upisan. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima, a osim malog broja učenika u razredu, individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti škole je periodična nastava. To znači da učenici ne slušaju istovremeno sve predmete odjednom, već osam tjedana neke predmete slušaju više, a neke uopće nemaju. Jedna od prednosti škole su terenske nastave, a učenici imaju priliku na školovanje otići u inozemstvo.

Ponosni na sve učenike, mnogi od njih priznati i uspješni 

Stoga ne iznenađuje da je od 1997. godine do danas Prva privatna gimnazija s pravom javnosti iznjedrila brojne uspješne mlade ljude u području arhitekture, medicine, prava, školstva i ekonomije. Ove je godine upisana dvadeseta generacija prvih razreda, a iz škole ove godine izlazi 16 generacija maturanata.

Škola trenutno broji 91 učenika koji su smješteni u pet razreda.
– Ponosni smo na sve naše učenike. Velik broj naših bivših učenika su danas dobri ljudi, priznati stručnjaci, cijenjeni u svojoj radnoj i životnoj sredini. U školi trenutno radi 17 profesora koji su, uz bivše profesore koji su također ovdje, stvarali školu i koja danas ne bi bila cjelovita i bogata sadržajima kao što je sada. Svim profesorima i djelatnicima velika hvala – rekla je Risek.

Zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – istaknula je ravnateljica Risek

Radu škole i njezinim rezultatima od početka rada svoj su pečat davali i roditelji učenika i bez njihova sudjelovanja rezultati bi bili puno skromniji.
– Ponosni smo na brojne roditelje naših učenika koji su svojim intelektualnim, kreativnim, financijskim, a nadasve ljudskim i humanim potencijalima uvijek bili naš partner, naš susjed i naš prijatelj. Stoga se zahvaljujem svim profesorima, suradnicima, roditeljima i učenicima za ovaj lijepi dan, za našu dugogodišnju suradnju i sve što nas povezuje – zaključila je Risek.

U povodu velikog jubileja prve privatne gimnazije u Varaždinu održan je prigodni program. Dramska grupa izvela je predstavu, a pripremljen je i glazbeni program u kojem su sudjelovali gimnazijalci Tina Nanuk i Magdalena Banfić. Na svečanosti su učenici recitirali pjesmu “Voćka poslije kiše” Dobriša Cesarića na hrvatskom, talijanskom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku, a izveden je i mjuzikl “High school musical”. Na kraju svečanosti učenici su otplesali i nekoliko plesova.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje