Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Veliko „Hvala!“ volonterima županijskog Crvenog križa na angažmanu pri razornom potresu

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 4. ožujka, u Atriju Županijske palače održan je prijam za članove Crvenog križa Varaždinske županije koji su u manje od 24 sata nakon razornog potresa, koji je krajem prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, obišli Petrinju i okolna sela.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i saborska zastupnica Natalija Martinčević primili su 10 volontera županijskog Društva Crvenog križa koji su odradili najviše volonterskih sati na terenu u stradalim područjima.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Crveni-kriz-volonteri-3.jpg

– Mi imamo veliku podršku i vrlo dobru suradnju s Varaždinskom županijom i upravo nam ta suradnja i sinergija pomažu da odrađujemo posao kako ga odrađujemo. Mi smo bili prvo Društvo Crvenog križa na terenu, u tim pogođenim selima koja su u potresu najviše stradala. Odmah smo počeli s pružanjem psihosocijalne pomoći, najbrže smo se organizirali. Tamo smo odradili zaista puno volonterskih sati. Moram zahvaliti svim našim volonterima, ne samo ovih desetero, nego svih 50-ero volontera koji su bili na terenu – rekao je ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, zahvalivši svima na suradnji, pomoći i velikom srcu koje su pokazali, kao i Županiji na prijmu te priznanju i nagradi koje im je dodijelila.

Volonterka Martina Dugonjić provela je više od tjedan dana u stradalim područjima.

– Dan kad se dogodio potres svi smo bili u kontaktu s našim ravnateljem i sljedeći dan već smo krenuli. Nije bilo pitanje hoćemo li ići, nego smo samo čekali poziv kada ćemo ići. Svi smo educirani za pružanje psihosocijalne podrške. Ovaj put smo, uz pružanje psihosocijalne podrške, imali i dostavu namirnica i higijenskih potrepština onima kojima je to bilo potrebno, a uglavnom je bilo potrebno svima – rekla je volonterka.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Crveni-kriz-volonteri-4.jpg

Dodala je da su bili zaduženi za područje Petrinje i okolnih sela, Gline te područja prema Hrvatskoj Kostajnici, a jedan dio volontera je također boravio u vojarni, gdje su bile privremeno smještene uglavnom osobe starije životne dobi koje su izgubile krov nad glavom.

U početku je, kaže, bila vrlo bitna prva pomoć u vidu povezivanja stradalih s obitelji, pružanje psihosocijalne pomoći, davanje osnovnih informacija koje su u tom trenutku bile jako važne, da ljudi znaju kome se i kada mogu obratiti, koji broj mogu nazvati i slično. Kasnije se, dodaje, pomoć odnosila na razgovor, davanje nade i slanje poruke da nisu sami.

– Važno je bilo da im damo do znanja da smo još uvijek tu i da ćemo i kasnije, kada se sve primiri, također biti tu da im pomognemo. Bilo je teških situacija koje smo vidjeli, davali smo maksimalno koliko smo mogli – istaknula je Dugonjić.

Volonterima se zahvalio i varaždinski župan Radimir Čačić. Osim prigodnih zahvalnica i poklona s domaćim proizvodima, župan je, kaže, iz svog osobnog fonda, kojeg je osnovao odrekavši se plaće prilikom obavljanja dužnosti župana, svakom volonteru dao i novčanu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

– Aktivnosti koje ste Vi, dragi volonteri provodili na području Petrinje i okolnih sela poput pružanja psihosocijalne pomoći, dostava namirnica i odjeće, prikupljanje potreba i prijava štete te pomaganje životinjama je zaista za svaku pohvalu. Pokazali ste svoju humanost, empatiju i nesebičnost. Prvi ste se odazvali u pomoć i red je da Vam se na ovaj način zahvalimo. Vaših odrađenih pet tisuća volonterskih sati je zaista impresivno. Na Vas se uvijek može računati, uostalom to ste nebrojeno puta dokazali, sudjelujući u kriznim situacijama, kao što su poplave, potresi, migrantska kriza te kriza s koronavirusom. Uostalom, zasluženo ste prošle godine dobili i Državnu nagradu za humanitarni rad – zaključio je Čačić.

Život i društvo

Sjednica Gradskog vijeća V. Toplica: donesene mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica podnijela je gradonačelnica Dragica Ratković.

Istaknula je realizaciju brojnih projekata jer je upravo nastavak investicija jedan vid potpora gospodarstvu, koje je prošle i ove godine pretrpjelo brojne udarce.

– Puno se radilo na projektima izgradnje i poboljšanja komunalne infrastrukture, s ciljem podizanja kvalitete života na području Grada. Nakon niza godina, konačno je s realizacijom krenuo i dugoočekivani projekt izgradnje novog mosta na rijeci Bednji u Tuhovcu. Most se gradi na državnoj cesti DC24, koja spaja Varaždinske Toplice i Ludbreg, a riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 7,5 milijuna kuna. Nastavljena je i dobra suradnja sa ŽUC-om na projektima sanacije klizišta i izgradnje nogostupa u Ulici braće Radić u naselju Svibovec, ukupne vrijednosti projekta od 605.000 kuna, te na modernizaciji kolničkog pokrova u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti investicije od 132.000 kuna – naglasila je, među ostalim, gradonačelnica Ratković.

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica donijelo je i program demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Programom se želi potaknuti rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Varaždinskih Toplica te potaknuti doseljavanje mladih obitelji radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva.

– Ovim programom definirane su mjere prodaje zemljišta za izgradnju obiteljske kuće na području Grada Varaždinskih Toplica za stanovnike s područja grada te za stanovnike izvan područja Grada Varaždinskih Toplica. Prihvatljivi korisnici s područja našeg grada imaju pravo kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni u iznosu do 30 % procijenjene vrijednosti nekretnine. Oni, kao i korisnici koji trenutno ne žive na području Grada Varaždinskih Toplica, dužni su u roku od tri godine od sklapanja ugovora o kupnji zemljišta izgraditi kuću i prijaviti prebivalište na adresi novonastale obiteljske kuće te su dužni zadržati prebivalište na toj adresi idućih 15 godina – pojašnjeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Vezano uz izgradnju stambenog naselja, Grad Varaždinske Toplice zatražio je od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine darovanje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama, ukupne površine 44.056 m², koja je prostornim planom uređenja Grada predviđena kao građevinsko područje naselja Varaždinske Toplice kao zona mješovite, pretežno stambene namjene.

Darovanje nekretnine zatraženo je radi poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, smanjenja trenda iseljavanja stanovništva s područja Grada, poticanja doseljavanja stanovništva, izgradnje i uređenja novog stambenog naselja, a sve u cilju poticanja demografskog razvitka varaždinskih Toplica.

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna – nije prihvaćen

Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica našao se i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2020. godinu.

U 2020. godini ostvareni prihodi u Proračunu Grada Varaždinskih Toplica bili su 19,9 milijuna kuna, a rashodi 15,9 milijuna. Prihodi su ostvareni s 80,56 % u odnosu na godišnji plan, a 11,90 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Manje ostvarenje prihoda u odnosu na planirane je zbog posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19, navedeno je u izvještaju o izvršenju proračuna.

Rashodi i izdaci proračuna izvršeni su 65,67 % u odnosu na godišnje planirane, a 26,21 % manje nego prethodne godine.

Odstupanje u odnosu na prethodnu godinu je zbog toga što do kraja godine nisu završeni svi ugovoreni radovi te se završetak investicija prenosi u ovu godinu.

Od prisutnih 12 vijećnika 7 je bilo za, a 5 protiv, te godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna nije prihvaćen, jer je za to potrebna većina svih članova Gradskog vijeća, kojih je 15.

Prihvaćena su izvješća o izvršavanju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. U programu građenja komunalne infrastrukture realizirano je 2,9 milijuna kuna, među kojima je i 857 tisuća kuna za izgradnju kanalizacijskog sustava javne odvodnje aglomeracije Varaždinske Toplice te 514 tisuća kuna za sanaciju i uređenje kolnika te pješačkih nogostupa i cestovne odvodnje Ulice kralja Zvonimira.

U programu održavanja komunalne infrastrukture utrošeno je 2,7 milijuna kuna.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Varaždinskih Toplica te će se izbori za članove 18 mjesnih odbora održati zajedno s lokanim izborima 16. svibnja 2021. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bolt u Varaždinu nastavlja s pilot projektom iznajmljivanja električnih romobila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinci će već od sredine svibnja na svojim ulicama moći koristiti električne romobile za najam. Grad Varaždin poduzima potrebne aktivnosti u suradnji s tvrtkom Bolt Services HR d.o.o. na uvođenju pilot projekta te priprema dokumentaciju kojom će se precizirati svi detalji iznajmljivanja i korištenja električnih romobila na varaždinskim ulicama.

Dio tih dogovora je i odabir lokacija na kojima će građani moći preuzeti, odnosno unajmiti romobile.

Grad Varaždin stoga upućuje poziv građanima da do 12 sati u petak, 23. travnja ove godine na adresu [email protected] pošalju svoje prijedloge gdje bi po njihovom mišljenju trebali nalaziti romobili. Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina predložio je desetak mogućih lokacija, a to su: Kapucinski trg, Studentski centar, Tehnološki park i bazeni, tržnica, TC Super Nova, sportska dvorana Arena, Sveučilište Sjever i naselje POS, Banfica kao i nekoliko pozicija u prigradskim naseljima.

Namjera je tim lokacijama pokriti mjesta na kojima se nalaze potencijalni korisnici e-romobila. Po primitku prijedloga građana, Grad Varaždin će s tvrtkom Bolt Services HR objaviti detaljnije uvjete i načine korištenja električnih romobila koji predstavljaju ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo i zelenu alternativu u borbi protiv prometnih gužvi i zagađenja.

Kako građani prihvaćaju takve nove oblike mobilnosti provjerio je gradonačelnik provozivši se centrom grada u četvrtak romobilom koji je izradio varaždinki majstor Siniša Vugrek. Reakcije Varaždinaca bile su više nego pozitivne.

Nastavite čitati