Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Veseli zabavno-kulturni trodnevni program povodom Dana Općine Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Brojnim sadržajima Općina Kotoriba proslavila je svoje dane. Središnji program bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se okupio velik broj uzvanika.

– Povodom obilježavanja 25 godina naše općine, želio bih se osvrnuti na pozitivnu energiju kojom danas zrači Kotoriba zahvaljujući ponajprije svojim mještanima i njihovu entuzijazmu u svakodnevnom životu i radu. Zajedništvo je ono što nas je održalo u rastu i razvoju svih ovih godina i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje, da će se Kotoriba razvijati u dobrom smjeru – poručio je Stanko Vugrinčić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kotoriba. Sjednica je bila prilika da se okupljeni upoznaju sa svime što je učinjeno u proteklih godinu dana. – Unatoč kritikama postojećeg ustroja lokalne samouprave, on se za Kotoribu pokazao kao dobar model jer smo nastavili rast i razvoj – istaknuo je općinski načelnik Ljubomir Grgec. U kratkom dokumentarnom filmu okupljeni su se mogli upoznati s brojnim realiziranim projektima. – Radili smo korak po korak kako bismo Kotoribu učinili sredinom po mjeri čovjeka, mjestom u koje svatko želi doći živjeti i ovdje realizirati svoje ideje i potencijale – zaključio je načelnik Grgec. Pravi rođendanski poklon Kotoribi donio je Darko Horvat, ministar gospodarstva u hrvatskoj Vladi. – Vlada je osigurala novac za buduću dogradnju općinskog Dječjeg vrtića, kao i infrastrukturu u novoj gospodarskoj zoni – otkrio je ministar Horvat. Sunčana Glavak, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Vlade RH, s posebnim je  emocijama govorili o Kotoribi. – Vlada je puno uložila u Kotoribu i njezine poduzetničke zone pa je ovo postala sredina koju ljudi zasigurno neće napuštati. Veliko bogatstvo počiva u mjesnim udrugama koje oplemenju život mještana – rekla je Glavak. Na svečanosti su dodijeljena i javna općinska priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Plakete Općine dobili su Dragutin Pogorelec za dugogodišnji uspješan rad u Sportskom ribolovnom društvu „Som“ i drugim udrugama na području Općine Kotoriba te Nikola Siladi za dugogodišnji uspješan rad u Nogometnom klubu Graničar i razvoj poduzetništva na području Općine. Medalja Općine pripala je Draženu Hertelendiju za višegodišnji uspješan rad u NK Graničar, Josipu Horvatiću za dugogodišnji uspješan rad na području Općine Kotoriba i Branku Maleku za angažman u UDVDR-u Ogranak Kotoriba. Općinske povelje primili su DVD Kotoriba za 130. obljetnicu osnutka i rada te NK Graničar za 90. rođendan. Limena glazba Kotoriba te Stela i Pavao Sabolić obogatili su sjednicu kulturno-glazbenim programom, a tijekom vikenda pripremljen je bogat program u okviru kojeg su održane brojne izložbe, sportska nadmetanja te vjerski i kulturno-glazbeni program.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati