Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Veslači i veslačice se u Donjoj Dubravi okitili peharima i medaljama

Općina Donja Dubrava

Objavljeno:

- dana

Nautički klub „Fljojsar“ iz Donje Dubrave 12. je godinu na odvodnom kanalu HE Dubrava u subotu, 21. kolovoza, organizirao regatu u konkurenciji veslačica i veslača. Natjecalo se ukupno 15 veslačkih ekipa.

Pet ženskih ekipa veslalo je na kraćoj stazi dugoj 1760 metara, a najbolja je bila ekipa „Čarli je zakon“ koju čine Josipa Dolenec Punčikar, Jelena Glavak, Marija Klarić i Martina Herc, s vremenom 10 minuta i 44 sekunde.

Ekipa „Fljojsarice“ u sastavu Danica Miser, Valentina Lukša, Majcen Morena i Smiljana Horvat, bila je druga s vremenom 10:54, dok je veslačka ekipa Teniskog kluba „Dubravčan“ u sastavu Janja Kovač, Karla Lisjak, Petra Kovačić i Iva Ptičak zauzela treće mjesto. Za prolazak kroz stazu trebalo im je 11 minuta i 58 sekundi.

U konkurenciji 10 muških ekipa, dužu stazu od najbrže su prošli natjecatelji ekipe „Fljojsar 4“ u sastavu Miro Ivančić, Branko Ivančić, Miroslav Horvat i Roman Jagarinec. Stazu su odveslali za 20 minuta i 12 sekundi.

Veslači prve ekipe „Fljojsara“ u sastavu Darko Punčikar, Duhović Miroslav, Tomislav Glavak i Ivan Magić bili su drugi s vremenom 20:40, a treće mjesto zauzela je ekipa preloškog „Labuda“ u sastavu Ivan Višnjić, Josip Višnjić, Denis Malek i Miro Vrhaj u vremenu 21:41.

Za tri prvoplasirane ekipe u obje konkurencije osigurani su pehari i medalje, dok su svi ostali sudionici nagrađeni medaljama. Medalje i pehare najboljima su podijelili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, uz predsjednika NK „Fljojsar“ Dražena Misera.

Međimurje

U četvrtak u Međimurju 107 novih slučajeva zaraze koronom, dvije osobe su na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 338 uzoraka, od čega su evidentirana 104 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 28. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 2 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 47 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 695.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 74.180 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 5 osoba, 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. listopada, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u COVID ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenoga 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, sljedećeg tjedna nakon jesenskih praznika nastava će se održati online za sve škole i razrede, dakle učenici neće fizički biti u razredima od 29. listopada do 8. studenoga.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje