U potpuno ispunjenom čakovečkome Centru za kulturu u subotu, posljednjega dana studenoga, održana je centralna svečanost obilježavanja 70 godina djelovanja jedne od najstarijih kulturno-umjetničkih udruga s područja Međimurja, KUU “Veseli Međimurci”.

Priprema za proslavu velikoga jubileja održavala se tijekom cijele godine prikupljanjem raznih materijala značajnih za povijest Udruge, o kojoj je snimljen i dokumentarni film. Uradak u režiji Danijela Jankovića i Zorana Frasa premijerno je prikazan na svečanosti.

Kako je rekao predsjednik “Veselih Međimuraca” i Gradske zajednice kulture Nikola Kotur, “Veseli Međimurci” tijekom sedam desetljeća djelovanja uspjeli su zadržati kontinuitet, kvalitetu i zajedništvo, osobine koje se očituju i u činjenici da Udruga djeluje kao velika obitelj. Potonja činjenica osobito je evidentna kad se razmotri podatak da je, barem koliko je predsjednik Udruge uspio izbrojati, unutar društva sklopljeno ni manje, ni više, nego čak 26 brakova, kao i brojna kumstva te prijateljstva.

– Svi izazovi i prepreke koji su pogodili članove do danas su uspješno riješeni. Želim da se sa zahvalnošću prisjetimo osnivača Udruge Matije Grabrovića koji je punih pola stoljeća bio vrijednost i simbol “Veselih Međimuraca” i stvorio našu obitelj zahvaljujući velikoj ljubavi i entuzijazmu koje je volio prenositi na naše članove. Svaki korak, svaku toplu riječ, svaki ples pomno je birao i prenosio na sve plesače i buduće voditelje. Matek, kako smo ga od milja zvali, ostavio je duboki i velik trag u kulturno-umjetničkom amaterizmu Međimurja. Bio je veoma drag čovjek koji danas više nije s nama, no vjerujem da je barem malo ponosan na sve što radimo i stvaramo! – dodao je Kotur. Suradnju s drugim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima izdvojio je kao jednu od središnjih djelatnosti članica i članova, koja je često ključna i za opstanak.

Udruga broji sedamdesetak članova koji, u skladu sa Statutom društva, djeluju u šest sekcija, od čega su trenutno četiri aktivne: to su Folklorna, Dramska, Sekcija za očuvanje narodnih nošnji i običaja te Ženska vokalna skupina (formalno postoje i Dječja folklorna te Tamburaška sekcija). Čestitke povodom dijamantnoga jubileja “Veselim Međimurcima” uputili su gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač te međimurski župan Matija Posavec. Visoki pokrovitelj proslave bila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, čije prigodno pismo je pročitano.

Osim u dokumentarnome filmu, publika je mogla uživati i u pjesmi te plesu: predstavili su se Ženska vokalna skupina, koja ove godine slavi desetu godišnjicu djelovanja, autorica nedavno otvorene izložbe “Kroz 70 godina” (koju u Muzeju Međimurja možete pogledati do 17. siječnja), dugogodišnja članica Udruge Jelena Tyran, koja je uz pratnju Nevena Kolarića na cimbulama otpjevala prekrasnu međimursku popevku “Pučpuljika pučpuduje”, te Folklorna sekcija.

Pri samome kraju programa, Udruzi je dijamantno priznanje uime Hrvatskoga sabora kulture uručio predsjednik Upravnog odbora spomenute krovne organizacije hrvatskog amaterizma, ujedno predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije, Dejan Buvač.

Program je vodio Matko Buvač. Nakon svečanosti, članice i članovi Udruge te gosti nastavili su s druženjem u restoranu čakovečkoga KTC-a, gdje su podijeljena i prigodna priznanja.

Komentari

Komentara