Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK-a u petak je obilježen Dan Grada Varaždina i blagdan njegova nebeskog zaštitnika sv. Nikole.

U nazočnosti brojnih uglednika, predstavnika javnoga, kulturnoga, vjerskoga i političkog života, okupljenima se prigodnim riječima prvi obratio i čestitao im Dan Grada Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća. Istaknuo je uvodno da su stanovnici duša grada i zbog njih treba dugoročno razmišljati.

– Ulazimo u zadnji dio mandata, a odgovornost nas vijećnika je dvojaka. Svaki vijećnik odgovoran je prema gradu u kojem živi i djeluje. S druge strane, postoji i uži oblik odgovornosti, a to je odgovornost svakog vijećnika prema sugrađanima koji su birali političku opciju kojoj vijećnik pripada – nastavio je Habijan uz poruku da je odgovorna gradska vlast ona koja ne donosi odluke razmišljajući kratkoročno o slijedećim izborima, već razmišlja dugoročno o posljedicama te odluke za grad i za sve njegove stanovnike.

Svečanoj sjednici u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočan je bio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, koji je uz čestitke istaknuo da Vlada zadnjih nekoliko godina pokreće velike investicije i preko EU fondova koji mijenjaju Hrvatsku i Varaždin, te da vjeruje da će u sljedećoj financijskoj omotnici biti i Varaždin, dodatne investicije i razvoj grada.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je uz čestitke rekao da se neko mjesto prepoznaje po svecu zaštitniku.
– U Varaždinu je to sveti Nikola biskup, koji je pomagao potrebitima. I takvi su Varaždinci. U ratno i mirnodopsko vrijeme, uvijek su pomagali – naglasio je Stričak i nastavio o rezultatima aktualne vlasti izdvojivši da su danas investicije u Varaždinskoj županiji preko 2,5 milijarde kuna, a najveći dio ih je u Varaždinu.

Na kraju se obratio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– Kraj godine je vrijeme da se osvrnemo iza sebe i što smo napravili te da vidimo gdje možemo u budućnosti ići brže. Nije mi bilo teško pronaći one međaše u odnosu na ono što trebamo učiniti. Jučer smo nakon desetak godina čekanja konačno otvorili klub za mlade u Preradovićevoj ulici, popularno nazvan Podrum. Kad smo razgovarali s mladima, složili smo se da je to podrum, ali i da je to kreativno stvaralačko vrelo iz kojeg se svi oni moraju proširiti gradom – rekao je Čehok.

– Naslijedili smo Grad koji je bio potkapacitiran i podinvestiran. Naslijedili smo proračunski manjak, naslijedili smo grad koji nije imao gotovo niti jedan europski projekt, grad koji je bio kadrovsko-organizacijski zapušten. Iz tog podruma, lošeg stanja, mi smo u dvije godine, zahvaljujući prije svega gradskim vijećnicima i gradskoj upravi, došli do toga da imamo najviše europskog novca po glavi stanovnika – završio je Čehok s porukom kako moramo biti hrabri jer tko ima hrabrosti uvijek uspije.

Slijedilo je potpisivanje Povelje o suradnji sa švicarskim gradom Schaffhausenom, dok je ranije u Gradskoj vijećnici potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji s Novskom, a središnji događaj svečane sjednice Gradskog vijeća bila je dodjela nagrada i priznanja Grada Varaždina zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama.

Laureati

Nagrade za životno djelo povodom obilježavanja Dana Grada dobili su Dubravka Lekić, Vladimir Malogorski i dr. sc. Darko Novosel. Nagrade Grada Varaždina dodijeljene su Janu Kerekešu, posthumno Vladimiru Premužu, Robertu Puji i Željku Trstenjaku. Plakete Grada Varaždina dobili su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin, Stolno teniski klub Varaždin, Sveučilište Sjever, Športski karate klub Varaždin te Urarski obrt Benkus, a medalje Grada Varaždina Mihovil Bek, Krunoslav Čolo, Ivan Duić, Ivica Kolarić, Tomislav Kranjčec, Zvonimir Kušter, Branka Rodek, Vezira Vlašić i Stanko Golubić.

Povelja počasnog građanina

Povelju počasnog građanina grada Varaždina dobio je mons. Josip Mrzljak, sada već bivši varaždinski biskup, za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te zbog osobnih zasluga i doprinosa u djelovanju Varaždinske biskupije. On je u ime svih laureata održao govor.

– Mladima koji su dobili priznanja ovo je podstrek za daljnji rad, a nama starijima znak da nismo radili samo za sebe, već smo nastojali učiniti nešto za društvo u kojem živimo. Ovo priznanje prepoznajem kao priznanje Crkvi koja živi u ovom gradu stoljećima, pogotovo u zadnje 22 godine kada je Varaždin postao biskupijski grad – uvodno je rekao Mrzljak.

– Blagdan je svetoga Nikole, a on je onaj koji nosi darove. Kada bih ga zamolio što bi trebalo dati ovom gradu, rekao bih mu da donese puno zajedništva, dobrote, ljubavi, istine, uvažavanja i tolerancije. Moramo prepoznati ono što nam je zajedničko dobro i htio bih da se to prepozna. Kako sveti Nikola ima svoj koš u koji stavlja darove, kada bi ga ispraznio, zamolio bih ga da kad već ima prazan koš nek’ ponese ovo smeće iz Varaždina i odnese ga nekud. U tome bi mogao angažirati svog suputnika da spali to smeće – rekao je na kraju u šali Mrzljak.

Nakon svečane sjednice svoj su koncert, koji je bio otvoren za javnost, u koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK-a održali članovi komornog ansambla Camerata Variabile iz švicarskog Schaffhausena.

Komentari

Komentara