U subotu, 30. studenoga, Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec središnjom svečanošću obilježilo je 30 godina djelovanja!

Okupljenima su se predstavili neki od protagonista prve priredbe nekadašnjega HKUD-a “Stjepan Šlibar”, koja je održana 29. studenoga daleke 1989. godine. Plesači iz prvoga sastava HKUD-a iz 1989., koje je uvježbala voditeljica Blaženka Cenko, izveli su izvorna međimurska kola.

Kolima se predstavio i sastav KUD-a iz 90-ih godina prošloga stoljeća. Njih je uvježbala Gordana Zvošec, dok je Magdalena Krištofić voditeljica sadašnje postave plesača koji su se predstavili pjesmama i plesovima Podravine te izvornim kolima Međimurja. S tim su se programom prezentirali i na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima te na 30. Međunarodnome festivalu folklora u Pragu.

Pod vodstvom Monike Klobučarić nastupili su i najmlađi plesači. Ivanka Crnković voditeljica je pak Dramske sekcije, koja je prikazala razne skečeve. Publiku su uveselili i Tamburaški sastav Vidovčani s gostima Ljubicom Kopasić i Katarinom Hudiček, Alojzom Nestićem te Martinom Srpakom. Stihove preminule donjovidovske pjesnikinje Ruže Pokolić kazivale su Marija Pokolić i Valentina Jambrešić.

U početku je u Društvu djelovalo 47 članova u tri sekcije: Tamburaškoj, Dramskoj i Folklornoj. Kasnije su osnovane Recitatorska te Foto-video sekcija. S tim je podacima prisutne upoznao predsjednik KUD-a Nikola Matulin, kojem se na pozornici pridružila mlada nada Društva, Tena Panić. Obljetnica je obilježena tijekom tekuće godine nizom manifestacija, od kojih je prva pod nazivom “Vidovske zgode i nezgode” održana u travnju. U svibnju je organizirana Međunarodna smotra dječjega folklornog stvaralaštva imena “Majci na dar”, dok je u lipnju održan tradicionalni Festival folklora i tradicije povodom Vidova i Dana Općine. Centralna manifestacija okupila je sve sekcije i razne dobne skupine od 3. do 83. godine života, odnosno ukupno čak 105 članova!

Matulin je istaknuo da je Društvo na svome tri desetljeća dugom putu nastupilo na brojnim smotrama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Ti su nastupi polučili brojna priznanja i nagrade, pri čemu je istaknuo Nagradu Zrinski Međimurske županije, koju su dobili 2013. godine. Osvrnuo se i na prvi veliki uspjeh KUD-a: naime, 1995. godine nastupili su na otoku Murteru na 35. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera s predstavom “Na smrtnoj postelji” Stjepana Škvorca. Za ulogu zeta Ivana u toj predstavi Gabrijel Matulin dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu te tako postao najbolji amaterski glumac u državi. Poseban naglasak stavljen je i na dječje folklorno stvaralaštvo: zahvaljujući radu voditeljice Dječje folklorne sekcije Monike Klobučarić i entuzijazmu najmlađih članova, 2013. godine osvojili su treće mjesto na Državnoj smotri folklora u Kutini.

Programom je prodefilirala skupina voditelja: bili su to Dražen Lukša, Gabrijel Matulin, Franjo Šestak, Zdravko Crnković, Monika Klobučarić, Biserka Šestak i Ivanka Crnković. Svečanosti je prisustvovao zamjenik međimurskoga župana Josip Grivec, koji je članovima prenio čestitke župana Matije Posavca i njegove zamjenice Sandre Herman.

Načelnik Donjeg Vidovca Josip Matulin KUD-u je čestitao obljetnicu te dodao da im želi uspješan nastavak rada. Predsjednik Zajednice HKUUMŽ i UO Hrvatskoga sabora kulture Dejan Buvač pohvalno se izrazio o djelovanju Društva u kontekstu čuvanja međimurske baštine i nasljeđa. Zlatne diplome Hrvatskoga sabora kulture predao je Franji i Biserki Šestak te Ivanki Crnković, kao i samome KUD-u Donji Vidovec. U Hotelu Golf, u kojem je organizirana svečana večera, Nikola Matulin je uručio srebrne diplome petero, a brončane čak trinaestero članova.

Zahvale su predane i sponzorima te donatorima manifestacije: Štefici Lisjak, Antunu Benku, Općini Donji Vidovec te Međimurskoj županiji. Priredbi su, osim navedenih, prisustvovali i ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić, ravnateljica DV-a Klinčec Donja Dubrava Ines Strbad te predsjednik OV-a Donjeg Vidovca Josip Jambrešić.

 

Komentari

Komentara