Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Viktor Herman kandidat SDP-a za načelnika Belice na predstojećim lokalnim izborima

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 25. ožujka, u prostorima iznad beličke pošte predstavljeni su program i kandidati Općinske organizacije SDP-a na predstojećim lokalnim izborima.

Kandidat za načelnika Općine iz redova SDP-a tako je 24-godišnji Viktor Herman iz Belice, dok je kao potencijalna predsjednica Općinskoga vijeća predstavljena Jelena Krznar iz Gardinovca.

“Tradicija i inovacija”

– Grupa smo mladih ljudi, od kojih je svatko stručnjak u svome području i imamo jasnu viziju buduće Općine. Uočavamo probleme kao što su nedjelotvorne i skupe javne usluge te nejednoliki razvoj naselja – Gardinovec zaslužuje više! Želimo uređenu i čistu općinu koja će dobro gospodariti otpadom: nudimo konkretno rješenje za odlaganje gospodarskoga, građevinskog i poljoprivrednog otpada. Želimo konačno pokrenuti i izgradnju kanalizacijskoga sustava, koja se već toliko dugo spominje – istaknuo je ključne programske točke jedan od najmlađih međimurskih kandidata na predstojećim izborima, čiji slogan „Tradicija i inovacija“ poručuje da će Herman saslušati i staro i mlado, odnosno ističe učenje iz povijesti i usmjerenost na budućnost kao misli vodilje programa.

Viktor Herman i Jelena Juras-Krznar s predsjednikom OO SDP-a Belice Josipom Mlinarićem

Kako je Belica tradicijski poljoprivredni kraj, ekipa iz SDP-a radila bi i na osiguravanju sustava navodnjavanja za sve poljoprivrednike, dodao je, ali i ulagala više sredstava u održavanje poljskih putova.

– Još jedna važna točka koja predstavlja jednu od okosnica našega programa jest i izgradnja staračkoga doma na području Općine, u kojem bi boravili naši stariji i nemoćni. Povećat ćemo stipendije i osnovati tijelo za savjetovanje o učinkovitijem iskorištavanju sredstava iz EU projekata. Postojeće pješačke staze na području Belice nisu dobro osmišljene za mješoviti promet te bismo u tome kontekstu htjeli napraviti pješačko-biciklističke trake.

Više ćemo se posvetiti ekonomskim pitanjima i nastojati stvoriti nova radna mjesta. U svemu ovome ne možemo uspjeti bez pomoći građana, zato s ovoga mjesta šaljemo poruku zajedništva i pozivamo sve stanovnike da se jave, priključe, informiraju i angažiraju! Imat ćemo aktivnu Facebook stranicu putem koje će nas vrlo lako biti kontaktirati – drage volje ćemo saslušati svaku ideju, prijedlog ili problem! – pojasnio je Herman.

Načelnik 21. stoljeća

Za kraj je u suglasju s kolegicom Krznar nadodao i da će raditi na organizaciji i osmišljavanju kulturnih događanja i koncerata, kako prostori za takve manifestacije ne bi ostali neiskorišteni kao dosad. Jedna od namjera tako je vratiti “stari sjaj” i tradicionalnim događanjima poput onih popratnih za vrijeme blagdana Velike Gospe, čija je posjećenost zadnjih godina, kaže, i prije pandemije već bila u opadanju.

Vjeru u mlade kandidate izrazio je predsjednik Općinske organizacije stranke Josip Mlinarić.

– Viktora vidim kao načelnika 21. stoljeća! – zaključio je.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!