Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Viničanke od pamtivijeka znaju kako izraditi papirnate ruže, đurđice, ljubičice…

Objavljeno:

- dana

OČUVANJE BAŠTINE

Edukativnom radionicom “cvijet za ljepši svijet“ u dvorištu viničke tradicijske kuće u Marčanu su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Ruralna detokskikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine“ akronima DETOX.

Radionica je bila namijenjena polaznicima Osnovne škole Vinica i srednje škole Arboretum Opeka koji su kroz praktičan rad naučili izrađivati cvijeće od krep papira.

– Putem projekta u kojeg su uz Vinicu uključene Općine Lenart, kao vodeći partner, te Općine Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih Goricah i Donja Voća razvija se proizvod Etnotour. U okviru potonjeg, namjeravamo realizirati ukupno osam radionica – pojasnila je Snježana Kovačić, koordinator dijela projekta koji se provodi od strane Općine Vinica.

Dodala je da je riječ o projektu očuvanja i zaštite kulturne baštine.  

– Nastojimo od zaborava spasiti vještine među koje spada i ručni rad pa je prva radionica bila posvećena vezenju i heklanju. Druga je namijenjena školarcima koji uče kako izraditi cvijeće od prirodnih materijala. Naime, nekada ljudi u zimskom razdoblju nisu imali mogućnost kupnje živog cvijeća. Stoga su se radi ukrašavanja domova snalazili na različite načine i sami izrađivali ruže, đurđice, ljubičice i karanfile – Rekla je Kovačić.

Za izradu takvih ukrasa potrebni su znanje i vješte ruke.

– Članice KUD-a Vinica koje djeluju u sekciji Fijolica, naučile su izrađivati cvijeće od svojih majki i baka, te ovu vještinu rado prenose na mlađe naraštaje. Nadamo se da ova lijepa tradicija neće pasti u zaborav, a za izradu cvijeća uglavnom koristimo drvene štapiće i žicu, dok se latice i lišće izrađuju od raznobojnog papira – naglasila je Josipa Pižeta.

Sve što njezine oči vide – ruke će sigurno napraviti i bolju instruktoricu školarci nisu mogli ni zamisliti.

– Super nam je, bolje nego na nastavi likovnog odgoja. Predavačice su nas naučile kako izrezati i zalijepiti latice, a ja ću izraditi crvenu ružu u roku pola sata. Poklonit ću je svojoj baki i iznenaditi je jer ona ne zna izrađivati ovakve ukrase – rekla je učenica 6. razreda Leonarda Dubovečak.

Inače, ovaj osebujan projekt koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine provodi se i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati