Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Viničanke od pamtivijeka znaju kako izraditi papirnate ruže, đurđice, ljubičice…

Objavljeno:

- dana

OČUVANJE BAŠTINE

Edukativnom radionicom “cvijet za ljepši svijet“ u dvorištu viničke tradicijske kuće u Marčanu su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Ruralna detokskikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine“ akronima DETOX.

Radionica je bila namijenjena polaznicima Osnovne škole Vinica i srednje škole Arboretum Opeka koji su kroz praktičan rad naučili izrađivati cvijeće od krep papira.

– Putem projekta u kojeg su uz Vinicu uključene Općine Lenart, kao vodeći partner, te Općine Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih Goricah i Donja Voća razvija se proizvod Etnotour. U okviru potonjeg, namjeravamo realizirati ukupno osam radionica – pojasnila je Snježana Kovačić, koordinator dijela projekta koji se provodi od strane Općine Vinica.

Dodala je da je riječ o projektu očuvanja i zaštite kulturne baštine.  

– Nastojimo od zaborava spasiti vještine među koje spada i ručni rad pa je prva radionica bila posvećena vezenju i heklanju. Druga je namijenjena školarcima koji uče kako izraditi cvijeće od prirodnih materijala. Naime, nekada ljudi u zimskom razdoblju nisu imali mogućnost kupnje živog cvijeća. Stoga su se radi ukrašavanja domova snalazili na različite načine i sami izrađivali ruže, đurđice, ljubičice i karanfile – Rekla je Kovačić.

Za izradu takvih ukrasa potrebni su znanje i vješte ruke.

– Članice KUD-a Vinica koje djeluju u sekciji Fijolica, naučile su izrađivati cvijeće od svojih majki i baka, te ovu vještinu rado prenose na mlađe naraštaje. Nadamo se da ova lijepa tradicija neće pasti u zaborav, a za izradu cvijeća uglavnom koristimo drvene štapiće i žicu, dok se latice i lišće izrađuju od raznobojnog papira – naglasila je Josipa Pižeta.

Sve što njezine oči vide – ruke će sigurno napraviti i bolju instruktoricu školarci nisu mogli ni zamisliti.

– Super nam je, bolje nego na nastavi likovnog odgoja. Predavačice su nas naučile kako izrezati i zalijepiti latice, a ja ću izraditi crvenu ružu u roku pola sata. Poklonit ću je svojoj baki i iznenaditi je jer ona ne zna izrađivati ovakve ukrase – rekla je učenica 6. razreda Leonarda Dubovečak.

Inače, ovaj osebujan projekt koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine provodi se i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Život i društvo

Luka Zrinski na čelu Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Luka Zrinski

Županijska skupština Varaždinske županije je na svojoj sjednici 22. rujna ove godine imenovala sedam članova Antikorupcijskog povjerenstva, a jučer je održana konstituirajuća sjednica istoimenog povjerenstva na kojoj je član Luka Zrinski, inače županijski vijećnik izabrani za predsjednika.

Zamjenik će mu biti Zoran Kunić, također županijski vijećnik.

Uz njih dvoje, sastav povjerenstva još čine Željko Dvekar, županijski vijećnik, zatim vijećnici Željko Bunić i Rajko Solar te Ivica Kruhoberec kao predstavnik novinara i Siniša Miličić iz redova sindikata.

Prisutne članove je na početku pozdravio te im zaželio konstruktivan rad predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić koji je istaknuo kako je Županijska skupština osnovala ovo povjerenstvo kao savjetodavno tijelo Skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na razini Varaždinske županije.

Novoizabrani predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Luka Zrinski napomenuo je kako je cilj osnivanja Povjerenstva poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.

– Naše temeljne aktivnosti trebaju biti usmjerene na područja koja su najviše izložena po ocjeni nacionalne politike, riziku, a tu spada sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, financiranje političkih stranaka, pravo na pristup informacijama, kodeks ponašanja županijskih dužnosnika i službenika zapošljavanje u upravi, trošenje proračunskih sredstava, javna nabava, pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje – rekao je Zrinski.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje