OČUVANJE BAŠTINE

Edukativnom radionicom “cvijet za ljepši svijet“ u dvorištu viničke tradicijske kuće u Marčanu su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Ruralna detokskikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine“ akronima DETOX.

Radionica je bila namijenjena polaznicima Osnovne škole Vinica i srednje škole Arboretum Opeka koji su kroz praktičan rad naučili izrađivati cvijeće od krep papira.

– Putem projekta u kojeg su uz Vinicu uključene Općine Lenart, kao vodeći partner, te Općine Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih Goricah i Donja Voća razvija se proizvod Etnotour. U okviru potonjeg, namjeravamo realizirati ukupno osam radionica – pojasnila je Snježana Kovačić, koordinator dijela projekta koji se provodi od strane Općine Vinica.

Dodala je da je riječ o projektu očuvanja i zaštite kulturne baštine.  

– Nastojimo od zaborava spasiti vještine među koje spada i ručni rad pa je prva radionica bila posvećena vezenju i heklanju. Druga je namijenjena školarcima koji uče kako izraditi cvijeće od prirodnih materijala. Naime, nekada ljudi u zimskom razdoblju nisu imali mogućnost kupnje živog cvijeća. Stoga su se radi ukrašavanja domova snalazili na različite načine i sami izrađivali ruže, đurđice, ljubičice i karanfile – Rekla je Kovačić.

Za izradu takvih ukrasa potrebni su znanje i vješte ruke.

– Članice KUD-a Vinica koje djeluju u sekciji Fijolica, naučile su izrađivati cvijeće od svojih majki i baka, te ovu vještinu rado prenose na mlađe naraštaje. Nadamo se da ova lijepa tradicija neće pasti u zaborav, a za izradu cvijeća uglavnom koristimo drvene štapiće i žicu, dok se latice i lišće izrađuju od raznobojnog papira – naglasila je Josipa Pižeta.

Sve što njezine oči vide – ruke će sigurno napraviti i bolju instruktoricu školarci nisu mogli ni zamisliti.

– Super nam je, bolje nego na nastavi likovnog odgoja. Predavačice su nas naučile kako izrezati i zalijepiti latice, a ja ću izraditi crvenu ružu u roku pola sata. Poklonit ću je svojoj baki i iznenaditi je jer ona ne zna izrađivati ovakve ukrase – rekla je učenica 6. razreda Leonarda Dubovečak.

Inače, ovaj osebujan projekt koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine provodi se i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića:

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara

loading...