Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Više od 100-tinjak djece uz puno zabave i druženja uživalo u raznim sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, u suradnji sa gradskim osnovnim školama, Udrugom kineziologa grada Varaždina i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, organizirala je 5. Ljetni sportski višeboj koji traje od 1. do 12. srpnja.

Riječ je o sportskom događaju koji svake godine okupi velik broj učenica i učenika od 3. do 7. razreda osnovnih škola, a da je program pun pogodak, potvrđuje činjenica da se mnoga djeca iz godine u godinu vraćaju Višeboju te nastavljaju svoje sportske aktivnosti.

Kako je navela voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV, Anica Sitar, Višeboju se priključuju i njihovi mlađi braće i sestre.

– Nažalost, statistika pokazuje da sve veći broj djece opada u motoričkim sposobnostima. Unatrag nekoliko godina to je samo dokaz da je društvu potrebno što više ovakvih projekata. Djeca od malena sve više vremena provode na mobitelima, uz laptope, televiziju, što sve doprinosi padu njihovih motoričkih i kognitivnih sposobnosti, a sport i bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću definitivno pridonose poboljšanju istih tih sposobnosti – rekla je Sitar.

Zajednica sportskih udruga grada Varaždina ovakve sportske aktivnosti organizira uz suorganizaciju Udruge kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije te uz veliku potporu Grada Varaždina. Djeci je sve u potpunosti besplatno, a osiguran im je i besplatni autobusni prijevoz iz prigradskih naselja do Dravskog kupališta.

– Zahvaljujemo i Gradskim bazenima koji su omogućili svoj djeci besplatne ulaznice na Dravsko kupalište. Naravno, tu su naši profesori kineziologije koji stručno provode sve aktivnosti, djeci su svakodnevno osigurani prehrana i sportski rekviziti, a ono što djecu najviše veseli je, naravno, odlazak na jednodnevno kupanje u Novi Vinodolski posljednjeg dana Višeboja – kazala je Sitar.

Na 5. Ljetnom sportskom višeboju sudjeluje 100-tinjak djece, podijeljene u dvije grupe – razredna nastava i predmetna nastava, a sportske aktivnosti provode se u Sportskom centru Graberje, na Dravskom kupalištu te u Dravskoj park šumi. Kako je rekao profesor tjelesne i zdravstvene kulture, Alen Melnjak, djeca se rotiraju u sportskim aktivnostima.

– Jedan dan su na bazenu, gdje polaze obuku neplivača, i bave se sportovima koje možemo ovdje organizirati poput odbojke na pijesku, igara na vodi, štafetnih igara i šaha, a u dvorani imamo loptačke sportove kao što su košarka, odbojka, nogomet i rukomet, a uz to imamo i borilačke sportove te fitness – rekao je Melnjak i dodao:

– Djeca svakodnevno u krug prolaze kroz sve te sportove i stječu elementarnu tehniku, uz puno igre, zabave i druženja. Na taj način nastojimo potaknuti djecu na aktivnost, da se bave sportom, da se socijaliziraju i da budu sa svojim vršnjacima što više jer znamo u kakvo doba živimo, gdje je tjelesna neaktivnost veliki problem. Kao društvo postajemo asocijalni i mislim da je to najveći dobitak ovog projekta – istaknuo je profesor.

Kazao je još kako djeca jedva čekaju sve te aktivnosti, samo ih treba potaknuti i animirati.

– Vole biti vođeni i bilo što da im date, da ih animirate, oni to vrlo lako prihvate i adaptiraju se. Kada se upoznaju sa svim tim sportovima, vide da tu ima i puno zabave i druženja, vrlo dobro i na vrlo lijep način to prihvaćaju, zato nam se i vraćaju – zaključio je Melnjak.

Svoje iskustvo sudjelovanja na Višeboju podijelila su i neka djeca. Franka Ivec sudjeluje drugu godinu zaredom i, kako kaže, motivaciju za vraćanje nalazi u dobrom društvu koje se ovdje okuplja te neizostavnoj zabavi. Franka je rekla kako prolaze sve sportove, ali da joj je posebno drag rukomet koji trenira u Koki. 

Sofija Petričević, učenica je Katoličke osnovne škole Svete Uršule, koja sudjeluje na Višeboju već treći put, a istaknula je kako, osim zabave, više voli ovakva ispunjena jutra na otvorenom nego biti u kući za laptopom.

Nikola Bahat, 12-godišnjak koji se bavi nogometom pet godina i trenira za NK Vartkes, ovdje je četvrti put i također je naglasio kako, osim kvalitetnog iskorištenog jutra uz sport, radije bira druženje s prijateljima nego doma igrati igrice.

– Odbojka, rukomet i možda čak borilački sportovi su mi jedni od najboljih sportova – istaknuo je Nikola.

Život i društvo

Očekuje se da će cijene goriva minimalno rasti od utorka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Kako RTL doznaje od utorka, 16. srpnja, očekuje nas rast cijena goriva.

Eurosuper koštat će 1,54 eura, što je 0,01 euro više nego sada. Cijena eurodizela bit će 1,45, također za 0,01 euro skuplje.

Cijena plavog dizela neće se mijenjati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje