U organizaciji Saveza udruga „Prvi korak“ po četvrti puta održan je humanitarni spust čamcima rijekom Dravom. Prikupljene donacije iskoristit će za financiranje rada Udruge, ali dijelom i pomagača djeci s teškoćama u razvoju u ranom i predškolskom odgoju.

– Saveza udruga „Prvi korak“, prva je takva udruga u Hrvatskoj, pokrenuta s ciljem osmišljavanja programa zapošljavanja pomagača djeci s teškoćama u razvoju u ranom i predškolskom odgoju. Do inicijative za osnivanjem udruge došlo je s obzirom da u Hrvatskoj financiranje i rad pomagača s takvom djecom nije niti na koji način posložen, čak niti kroz zakonsku regulativu, kao što je slučaj s asistentima u nastavi – objasnila je Petra Kovačić, predsjednica Saveza udruga „Prvi korak“.

Ovogodišnje izdanje humanitarnog spusta okupilo je više od 150 sudionika.

– Svake smo godine sve brojniji, a i ova brojka bi bila puno veća da nismo ograničeni s kapacitetima. Nije lako organizirati ovakvo masovno okupljanje u čamcima na rijeci. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar (ZEUS) i Paintball-rekreacijskog centra „Pozoj“ iz Donje Dubrave. Priskočili su i članovi Rafting kluba Koprivnica, koji su nam ustupili svoje čamce, a spustu su se pridružili i naši prijatelji raftingaši iz Slovenije. Posebna zahvala ide članovima Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Čakovec, koji svake godine besplatno prate spust i brinu za sigurnost svih sudionika.

Zahvaljujemo i Međimurskoj županiji i jedinicama lokalne samouprave koje su od samog početka imale razumijevanja za problematiku s kojom se susreću roditelji djece s teškoćama u razvoju rane i predškolske dobi te svima onima koji godinama financiraju provedbu ovog programa – dodala je P. Kovačić u društvu dožupana Josipa Grivca.

Svake pedagoške godine je kroz program Saveza udruga „Prvi korak“ obuhvaćeno između 40 i 50 djece.

– Skoro jednako toliko je i pomagača koji su zaposleni temeljem ugovora o radu na nepuno radno vrijeme koje provode uz djecu u dječjim vrtićima, radi njihove integracije i inkluzije – ističe Kovačić.

Osim samih sudionika, kroz donacije se u projekt uključio i veliki broj tvrtki.

– Svi oni na svoj način sudjeluju u provođenju programa, a sve da  bismo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, mališanima u dječjim vrtićima – zaključila je Petra Kovačić.

Komentari

Komentara