Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Više od 200 biciklista svladalo 76 kilometara dugu stazu, posebna nagrada 12-ogodišnjem D. Habulinu

Objavljeno:

- dana

PANAMURA MARATON

Međimurska županija posljednjih se godina promaknula u destinaciju s najvećim ulaganjima u razvoj biciklističkog turizma, popularnog cikloturizma.

Ravnomjerno se ulaže u uređenje novih staza, podizanje broja i kvalitete smještajnih kapaciteta te gastronomske ponude, u koju su uključena međimurska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Međimurje je u kratkom vremenu postalo dio i nekih od najatraktivnijih biciklističkih ruta koje prolaze kroz Austriju, Sloveniju i Mađarsku, što je dovelo do osjetnog povećanja noćenja stranih gostiju.

Kilometar uspona

Sve ove aktivnosti sada su nadograđene još jednom manifestacijom koja će sjeveru Hrvatske u budućnosti donijeti veliku reklamu i popularizaciju cikloturizma na stranim tržištima. Naime, u Međimurju je prvi put održana velika biciklistička utrka – Panamura MTB Maraton. Na startu premijernog izdanja utrke ispred Nacionalnoga gimnastičkog centra Aton u Nedelišću okupilo se više od 200 vozača, koji su snage odmjerili u dvije sportske i šest starosnih kategorija. Biciklisti su pred sobom imali 76 kilometara staze s gotovo 1000 metara uspona. Svi sudionici su dobili priliku prolaziti kroz neke od najljepših dijelova Međimurske županije i uživati u prirodnim ljepotama, što je u konačnici i temelj cikloturističke ponude.

Biciklistička utrka je organizirana u dvije sportske i šest uzrasnih kategorija

– Iznimno smo zadovoljni utrkom. Bilo je naporno, imali smo stotine oznaka na trasi, na desetke volontera i redara na skretanjima, uz suradnju brojnih vatrogasnih društava. Drago nam je da imamo općine i stanovništvo koje je prepoznalo turistički potencijal ovakve manifestacije i što su već sada odlučili poduprijeti ovakav oblik turizma i za godine koje dolaze – istaknuo je jedan od organizatora Panamara MTB Maratona Krešo Biškup.

Nagrade najboljima

Start Panamure zajednički su označili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.
Nekoliko sati potom prvi natjecatelji počeli su pristizati na cilj u Nedelišću. Iako umorni, gotovo svi su s osmijehom mogli zaključiti da Međimurje ima itekako puno ponuditi. Prirodne ljepote, za koje ni mnogi domaći biciklisti nisu znali, nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a sve je kulminiralo završetkom prve dionice utrke na Mađerkinom bregu. Neki od najljepših prizora utrke bili su uz rijeku Muru, ispred Mlinarove hiže i mlina kod Svetog Martina na Muri te na šetnici u najsjevernijem hrvatskom gradu, Murskom Središću.

Po završetku natjecanja u čak šest kategorija dodijeljeno je ukupno 17 nagrada, a posebna 18. nagrada pripala je mladom Davidu Habulinu, mladiću koji je sa samo 12 godina završio naporni e-Bike Panamura Maraton.

Utrka ima za cilj promociju prirodnih ljepota Međimurske županije, kao i cikloturističkih kapaciteta

Najbrži na Mađerki, ali i ukupni pobjednik bio je Robert Sangulin iz Zagreba s vremenom od 2 sata i 50 minuta i prosjekom brzine većim od 25 kilometara na sat. U muškoj konkurenciji vozača do 50 godina najbolji je bio Marko Plevnjak. U kategoriji starijih od 50 godina slavio je Janez Donša, a u e-bike kategoriji domaćin Karlo Terzo. Biciklistkinje su se natjecale u dvije kategorije, MTB i e-bike. U MTB kategoriji pobjednica je Međimurka Majda Horvat, dok je u e-bike kategoriji slavila Sandra Dolgov iz Slovenije.

Panamura Adventure Race organizirao je Međimurski biciklistički klub Mura uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije. Manifestacija je osmišljena ne samo kao utrka već i kao ulaganje u razvoj turističke ponude u budućnosti.

Izvor: Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati