Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Više od 200 biciklista svladalo 76 kilometara dugu stazu, posebna nagrada 12-ogodišnjem D. Habulinu

Objavljeno:

- dana

PANAMURA MARATON

Međimurska županija posljednjih se godina promaknula u destinaciju s najvećim ulaganjima u razvoj biciklističkog turizma, popularnog cikloturizma.

Ravnomjerno se ulaže u uređenje novih staza, podizanje broja i kvalitete smještajnih kapaciteta te gastronomske ponude, u koju su uključena međimurska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Međimurje je u kratkom vremenu postalo dio i nekih od najatraktivnijih biciklističkih ruta koje prolaze kroz Austriju, Sloveniju i Mađarsku, što je dovelo do osjetnog povećanja noćenja stranih gostiju.

Kilometar uspona

Sve ove aktivnosti sada su nadograđene još jednom manifestacijom koja će sjeveru Hrvatske u budućnosti donijeti veliku reklamu i popularizaciju cikloturizma na stranim tržištima. Naime, u Međimurju je prvi put održana velika biciklistička utrka – Panamura MTB Maraton. Na startu premijernog izdanja utrke ispred Nacionalnoga gimnastičkog centra Aton u Nedelišću okupilo se više od 200 vozača, koji su snage odmjerili u dvije sportske i šest starosnih kategorija. Biciklisti su pred sobom imali 76 kilometara staze s gotovo 1000 metara uspona. Svi sudionici su dobili priliku prolaziti kroz neke od najljepših dijelova Međimurske županije i uživati u prirodnim ljepotama, što je u konačnici i temelj cikloturističke ponude.

Biciklistička utrka je organizirana u dvije sportske i šest uzrasnih kategorija

– Iznimno smo zadovoljni utrkom. Bilo je naporno, imali smo stotine oznaka na trasi, na desetke volontera i redara na skretanjima, uz suradnju brojnih vatrogasnih društava. Drago nam je da imamo općine i stanovništvo koje je prepoznalo turistički potencijal ovakve manifestacije i što su već sada odlučili poduprijeti ovakav oblik turizma i za godine koje dolaze – istaknuo je jedan od organizatora Panamara MTB Maratona Krešo Biškup.

Nagrade najboljima

Start Panamure zajednički su označili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.
Nekoliko sati potom prvi natjecatelji počeli su pristizati na cilj u Nedelišću. Iako umorni, gotovo svi su s osmijehom mogli zaključiti da Međimurje ima itekako puno ponuditi. Prirodne ljepote, za koje ni mnogi domaći biciklisti nisu znali, nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a sve je kulminiralo završetkom prve dionice utrke na Mađerkinom bregu. Neki od najljepših prizora utrke bili su uz rijeku Muru, ispred Mlinarove hiže i mlina kod Svetog Martina na Muri te na šetnici u najsjevernijem hrvatskom gradu, Murskom Središću.

Po završetku natjecanja u čak šest kategorija dodijeljeno je ukupno 17 nagrada, a posebna 18. nagrada pripala je mladom Davidu Habulinu, mladiću koji je sa samo 12 godina završio naporni e-Bike Panamura Maraton.

Utrka ima za cilj promociju prirodnih ljepota Međimurske županije, kao i cikloturističkih kapaciteta

Najbrži na Mađerki, ali i ukupni pobjednik bio je Robert Sangulin iz Zagreba s vremenom od 2 sata i 50 minuta i prosjekom brzine većim od 25 kilometara na sat. U muškoj konkurenciji vozača do 50 godina najbolji je bio Marko Plevnjak. U kategoriji starijih od 50 godina slavio je Janez Donša, a u e-bike kategoriji domaćin Karlo Terzo. Biciklistkinje su se natjecale u dvije kategorije, MTB i e-bike. U MTB kategoriji pobjednica je Međimurka Majda Horvat, dok je u e-bike kategoriji slavila Sandra Dolgov iz Slovenije.

Panamura Adventure Race organizirao je Međimurski biciklistički klub Mura uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije. Manifestacija je osmišljena ne samo kao utrka već i kao ulaganje u razvoj turističke ponude u budućnosti.

Izvor: Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje