Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Više od 200 biciklista svladalo 76 kilometara dugu stazu, posebna nagrada 12-ogodišnjem D. Habulinu

Objavljeno:

- dana

PANAMURA MARATON

Međimurska županija posljednjih se godina promaknula u destinaciju s najvećim ulaganjima u razvoj biciklističkog turizma, popularnog cikloturizma.

Ravnomjerno se ulaže u uređenje novih staza, podizanje broja i kvalitete smještajnih kapaciteta te gastronomske ponude, u koju su uključena međimurska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Međimurje je u kratkom vremenu postalo dio i nekih od najatraktivnijih biciklističkih ruta koje prolaze kroz Austriju, Sloveniju i Mađarsku, što je dovelo do osjetnog povećanja noćenja stranih gostiju.

Kilometar uspona

Sve ove aktivnosti sada su nadograđene još jednom manifestacijom koja će sjeveru Hrvatske u budućnosti donijeti veliku reklamu i popularizaciju cikloturizma na stranim tržištima. Naime, u Međimurju je prvi put održana velika biciklistička utrka – Panamura MTB Maraton. Na startu premijernog izdanja utrke ispred Nacionalnoga gimnastičkog centra Aton u Nedelišću okupilo se više od 200 vozača, koji su snage odmjerili u dvije sportske i šest starosnih kategorija. Biciklisti su pred sobom imali 76 kilometara staze s gotovo 1000 metara uspona. Svi sudionici su dobili priliku prolaziti kroz neke od najljepših dijelova Međimurske županije i uživati u prirodnim ljepotama, što je u konačnici i temelj cikloturističke ponude.

Biciklistička utrka je organizirana u dvije sportske i šest uzrasnih kategorija

– Iznimno smo zadovoljni utrkom. Bilo je naporno, imali smo stotine oznaka na trasi, na desetke volontera i redara na skretanjima, uz suradnju brojnih vatrogasnih društava. Drago nam je da imamo općine i stanovništvo koje je prepoznalo turistički potencijal ovakve manifestacije i što su već sada odlučili poduprijeti ovakav oblik turizma i za godine koje dolaze – istaknuo je jedan od organizatora Panamara MTB Maratona Krešo Biškup.

Nagrade najboljima

Start Panamure zajednički su označili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.
Nekoliko sati potom prvi natjecatelji počeli su pristizati na cilj u Nedelišću. Iako umorni, gotovo svi su s osmijehom mogli zaključiti da Međimurje ima itekako puno ponuditi. Prirodne ljepote, za koje ni mnogi domaći biciklisti nisu znali, nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a sve je kulminiralo završetkom prve dionice utrke na Mađerkinom bregu. Neki od najljepših prizora utrke bili su uz rijeku Muru, ispred Mlinarove hiže i mlina kod Svetog Martina na Muri te na šetnici u najsjevernijem hrvatskom gradu, Murskom Središću.

Po završetku natjecanja u čak šest kategorija dodijeljeno je ukupno 17 nagrada, a posebna 18. nagrada pripala je mladom Davidu Habulinu, mladiću koji je sa samo 12 godina završio naporni e-Bike Panamura Maraton.

Utrka ima za cilj promociju prirodnih ljepota Međimurske županije, kao i cikloturističkih kapaciteta

Najbrži na Mađerki, ali i ukupni pobjednik bio je Robert Sangulin iz Zagreba s vremenom od 2 sata i 50 minuta i prosjekom brzine većim od 25 kilometara na sat. U muškoj konkurenciji vozača do 50 godina najbolji je bio Marko Plevnjak. U kategoriji starijih od 50 godina slavio je Janez Donša, a u e-bike kategoriji domaćin Karlo Terzo. Biciklistkinje su se natjecale u dvije kategorije, MTB i e-bike. U MTB kategoriji pobjednica je Međimurka Majda Horvat, dok je u e-bike kategoriji slavila Sandra Dolgov iz Slovenije.

Panamura Adventure Race organizirao je Međimurski biciklistički klub Mura uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije. Manifestacija je osmišljena ne samo kao utrka već i kao ulaganje u razvoj turističke ponude u budućnosti.

Izvor: Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje