Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Vjeverice Zrinka i Pero postali novi stanari čakovečkog Perivoja Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Kao što je bilo i najavljeno, vjeverice iz zagrebačkog Zoološkog vrta su stigle u čakovečki Perivoj Zrinskih. Dvije jedinke crvene vjeverice, nazvane Zrinka i Pero smještene su posebno izrađenu nastambu, a nakon što se prilagode novoj sredini, bit će puštene na slobodu.

Projekt repopulacije crvene vjeverice u čakovečki park Grad Čakovec provodi u suradnji s I. osnovnom školom, Ustanovom Zoološki vrt Grada Zagreba te Javnom ustanovom „Međimurska priroda“. Cilj projekta je ovu životinju ponovno naseliti u Perivoj Zrinskih, ali i osnovnoškolcima omogućiti terensku nastavu, provedbu raznih radionica te učenje o važnosti očuvanja prirodne ravnoteže. Projekt se financira iz proračuna Grada Čakovca, a vrijedan je 70.000 kuna. Vjeverice su iz Zagreba uz nadzor stručnjaka iz Zoološkog vrta stigle u srijedu u prijepodnevnim satima, a među ostalima dočekali su ih i učenici I. osnovne škole. Sudeći po oduševljenju svih okupljenih vjeverice će sigurno biti jedna od atrakcija u Perivoju Zrinskih. O vjevericama će se skrbiti učenici, djelatnici Javne ustanove „Međimurska priroda“, te čakovečko Komunalno redarstvo. Vjeverice će u nastambi biti tako dugo dok se u potpunosti ne prilagode novoj sredini, a nakon toga će biti puštene u prirodu. Ovo je prvi par koji je stigao u Čakovec, a ukoliko bude sve po planu, godišnje će u nastambu stići do pet jedinki. Crvena vjeverica autohtona je životinja u našem podneblju, no zbog brojnih razloga, prije svega nestajanja prirodnih staništa, broj joj je znatno smanjen. Ovim projektom broj vjeverica u Perivoju Zrinskih bi se povećao te bi ta životinja trebala ponovno postati stalni stanovnik čakovečkog parka. Inače, životni vijek crvene vjeverice u prirodi je otprilike dvije godine, a u nadziranim uvjetima do 6 godina. Rano spolno sazrijeva, a mlade može imati nekoliko puta godišnje. Selidbi Zrinke i Pere u nastambu u Perivoju Zrinskih osim učenika I. osnovne škole i njihovih učitelja, svjedočili su i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, djelatnici Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Dijana Beneta i Jadranko Boras, ravnatelj I. osnovne škole Čakovec Siniša Stričak, djelatnici Javne ustanove „Međimurska priroda“ Velimir Bašek i Ivana Rojko, te direktor tvrtke „Cedrus forest“ Robert Sambolek.

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje