Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Vjeverice Zrinka i Pero postali novi stanari čakovečkog Perivoja Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Kao što je bilo i najavljeno, vjeverice iz zagrebačkog Zoološkog vrta su stigle u čakovečki Perivoj Zrinskih. Dvije jedinke crvene vjeverice, nazvane Zrinka i Pero smještene su posebno izrađenu nastambu, a nakon što se prilagode novoj sredini, bit će puštene na slobodu.

Projekt repopulacije crvene vjeverice u čakovečki park Grad Čakovec provodi u suradnji s I. osnovnom školom, Ustanovom Zoološki vrt Grada Zagreba te Javnom ustanovom „Međimurska priroda“. Cilj projekta je ovu životinju ponovno naseliti u Perivoj Zrinskih, ali i osnovnoškolcima omogućiti terensku nastavu, provedbu raznih radionica te učenje o važnosti očuvanja prirodne ravnoteže. Projekt se financira iz proračuna Grada Čakovca, a vrijedan je 70.000 kuna. Vjeverice su iz Zagreba uz nadzor stručnjaka iz Zoološkog vrta stigle u srijedu u prijepodnevnim satima, a među ostalima dočekali su ih i učenici I. osnovne škole. Sudeći po oduševljenju svih okupljenih vjeverice će sigurno biti jedna od atrakcija u Perivoju Zrinskih. O vjevericama će se skrbiti učenici, djelatnici Javne ustanove „Međimurska priroda“, te čakovečko Komunalno redarstvo. Vjeverice će u nastambi biti tako dugo dok se u potpunosti ne prilagode novoj sredini, a nakon toga će biti puštene u prirodu. Ovo je prvi par koji je stigao u Čakovec, a ukoliko bude sve po planu, godišnje će u nastambu stići do pet jedinki. Crvena vjeverica autohtona je životinja u našem podneblju, no zbog brojnih razloga, prije svega nestajanja prirodnih staništa, broj joj je znatno smanjen. Ovim projektom broj vjeverica u Perivoju Zrinskih bi se povećao te bi ta životinja trebala ponovno postati stalni stanovnik čakovečkog parka. Inače, životni vijek crvene vjeverice u prirodi je otprilike dvije godine, a u nadziranim uvjetima do 6 godina. Rano spolno sazrijeva, a mlade može imati nekoliko puta godišnje. Selidbi Zrinke i Pere u nastambu u Perivoju Zrinskih osim učenika I. osnovne škole i njihovih učitelja, svjedočili su i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, djelatnici Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Dijana Beneta i Jadranko Boras, ravnatelj I. osnovne škole Čakovec Siniša Stričak, djelatnici Javne ustanove „Međimurska priroda“ Velimir Bašek i Ivana Rojko, te direktor tvrtke „Cedrus forest“ Robert Sambolek.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje