Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Volonteri, među kojima i Amerikanci, čistili su Cirkovečku te prikupili 2,3 tone smeća

Objavljeno:

- dana

Prošle subote, 5. studenoga, uspješno je provedeno četvrto izdanje akcije “Kavica i čista Dravica”.

Posljednjoj akciji se odazvalo čak 35 volontera Čistećih medvjedića iz cijele Hrvatske, među kojima je bilo Zagrepčana, Splićana, čak i Amerikanaca, a brojčano je napokon prednjačio Varaždin.

Rezultiralo je to sjajnom atmosferom i zajedništvom od prve do posljednje minute. Posebno su razveselila nova lica, kao i roditelji koji su sa sobom doveli djecu.

Volonteri su čistili područje Varaždincima omiljene Cirkovečke, a vesela je ekipa Čistećih medvjedića prikupila čak 2,3 tone smeća, što znači da je u četiri dosadašnje akcije iz Varaždinske prirode uklonjeno 6,5 tona otpada.

Čistilo se preko tri sata, a prikupljeno smeće bilo je raznoliko, od odjeće i obuće, sanitarija, građevinskog materijala, informatičke opreme do dječjih igrački u ispravnom stanju.

Nakon čišćenja volonteri su se u dobroj i pozitivnoj atmosferi družili uz vatricu i gablec koji su osigurali sponzori, a druženje je skratila tek kiša, koja srećom ovaj put nije pala tijekom čišćenja.

– Hvala svima koji ste nas podržali, hvala svima koji ste čistili i poziv svima koji ćete ubuduće čistiti – istaknuli su. Nadamo se da će ovo biti poticaj da se slični ČM odredi pokrenu i u drugim mjestima. Kavica i čista Dravica vol. 5 već se planira, a kako bi ih idući put bilo još više, iz Čistećih medvjedića pozivaju da akcije pratite u grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore ili ih lajkate i zapratite na Facebooku i Instagramu – poručuju organizatori.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje