Povežite se s nama

Međimurje

FOTO “Vremeplov igračaka” u Muzeju Međimurja mnoge vratio u bezbrižne dane djetinjstva

Objavljeno:

- dana

U Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec u ponedjeljak, 29. travnja, otvorena je mala izložba igračaka kao dio projekta edukativno-kreativnih radionica „Vremeplov igračaka“.

U fundusu muzeja nalazi se više od stotinjak igračaka i društvenih igara, a jedan je djelić predstavljen malom tematskom izložbom. Kroz čitav tjedan, od 29. travnja do 5. svibnja, gostujući predavači najmlađima će prikazivati načine izrade igračaka kojima su se igrali njihovi roditelji te bake i djedovi. Upoznat će ih s povijesti tradicijskih igračaka, ali i njihovom vrijednosti. – Pockanje ili kamenčekovanje, pilčekovanje ili pincekovanje, kotlekovanje – neke su od starih igara koje su djeca igrala na selu, uz pomoć onoga što su našli u prirodi – kazala je muzejska pedagoginja Ines Virč prilikom predstavljanja izložbe. Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan objasnila je da neki od izložaka potječu iz 19. stoljeća, a vrlo je zanimljiva paralela između seoskih igračaka kao što je lopta od kravlje dlake i igračaka imućnih obitelji, poput pločica za domino rađenih od bjelokosti. Izložene su i krpene lutke koje su izrađivali učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Hodošan uz pomoć učiteljice Sanje Rašan, a kao primjerak moderne igračke odabran je Go-Car-Go autić, dio istoimenog projekta koji desetu godinu promovira Strojna škola Šolskog centra Ptuj. U projekt se uključila i Osnovna škola Hodošan, čiji je ravnatelj Ivan Barić kao istinski pobornik ideje da učenici moraju znati raditi rukama bio mentor učeničkoj ekipi za izradu vozila „Bibliobus“, kao svojevrstan hommage u čast prvog međimurskog Bibliobusa Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. – Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju. Vozilo nema svoj pogon pa se mora gurati ili vući, no sve ostalo je stvar mašte i sposobnosti učenika“, naglasio je ravnatelj Barić. U tjednu „Vremeplova igračaka“ svi zainteresirani dobit će priliku za vožnju atrijem Muzeja Međimurja u maštovitom Bibliobusu. „Vremeplov igračaka“ dio je obilježavanja Dana Međimurske županije. Djeca predškolskog i školskog uzrasta do nedjelje, 5. svibnja mogu se priključiti radionicama na kojima će isprobati stare igre u atriju Muzeja na način kako je to izgledalo nekada, a izrađivat će i skulpture od šibica te lutke od komušine ili krpe.

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu 7. svibnja masovno cijepljenje građana kod Županijske bolnice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec

Na temelju dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u petak, 7. svibnja, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec bit će organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa. Cijepiti se mogu svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec.

Masovno cijepljenje održat će se u vremenu od 9 do 13 sati, a mogu mu se odazvati sve osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece.

– U Gradskoj upravi dnevno se zaprima znatni broj upita zašto na području Grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje… Nemaju svi automobile, a ne postoji ni organizirani javni prijevoz do organiziranih punktova za cijepljenje. Iz toga se razloga mnogi koji se žele cijepiti, ne cijepe.

Kako je cilj u što kraćem vremenu procijepiti što više građana, organizacija mjesta za cijepljenje u Čakovcu vrlo je važna pa je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije uspostavljen jedan takav punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da će u budućnosti na raspolaganju biti i cjepiva drugih proizvođača – kažu iz Grada Čakovca.

Kako stoji na Facebook stranici Županijske bolnice Čakovec, i ostali žitelji Međimurske županije (koji nisu s područja Grada Čakovca) mogu se cijepiti bez prethodne najave danas (6. svibnja) i sutra (7. svibnja) između 13 i 18 sati.

Nastavite čitati