Protekle subote, 5. listopada, u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belici koncert su održali Marko Bobičanec, dobro poznati belički trubač i glazbeni pedagog, te njegov gost orguljaš Ante Knešaurek.

Na izrazito dobro posjećenom koncertu dvojac je izveo program raznovrsnoga karaktera, s naglaskom na baroknoj glazbi.

– Radi se o mojoj inicijativi, kojom sam htio postići da naši domaćini malo čuju kako Beličanci muziciraju. Koncert je dobio potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na čiji smo se natječaj prijavili – kaže Bobičanec.

Koncertu je prisustvovao i Markov nekadašnji mentor, legendarni belički trubač Stjepan Taradi – Utek (sasvim lijevo)

Vrhunski glazbenici

Orguljaš Ante Knešaurek završio je studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Marija Penzara. Studirao je na Händel – Akademie u Karlsruheu u Njemačkoj u razredu profesora Ludgera Lohmanna i Daniela Rotha u Parizu. Vrhunski je interpretator i improvizator na orguljama. Studirao je improvizaciju s akademikom Anđelkom Klobučarom i kompoziciju s profesorom Markom Ruždjakom, u čijoj je klasi i diplomirao. Njegova su djela izvođena u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Berlinu, Freyungu, Detmoldu, Udinama… Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, te je član žirija za orguljaška natjecanja u Hrvatskoj. Nastupa s ansamblima i solistima, redovito snima za HRT, te je snimio i CD sa glazbom za orgulje Anđelka Klobučara, Faureov “Requiem” u verziji za orgulje i zbor, te CD sa zborskim skladbama i improvizacijama s Akademskim zborom Bazilike Srca Isusova “Palma”.

Marko Bobičanec se s glazbom prvi puta susreo u beličkoj Limenoj glazbi u kojoj je svirao pod mentorstvom Stjepana Taradija – Uteka, također poznatog međimurskoga trubača i glazbenoga pedagoga, koji je i sam prisustvovao koncertu. Osim toga, muzičare je dolaskom podržao i Markov srednjoškolski mentor, profesor Darko Navoj. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja postizao je zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima: dobitnik je dviju prvih i jedne druge nagrade. Prije šest godina osvojio je treću nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika “Papandopulo”. Muzičku akademiju upisao je 2002. godine te diplomirao četiri godine kasnije u klasi profesora Marina Zokića. Još tijekom studija započeo je s pedagoškim radom pa je tako radio kao nastavnik u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru.

Nastupao je kao solist uz pratnju velikoga brass ansambla Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem prof. Šime Vulelije te sa brass kvintetom uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske. Sudjelovao je na raznim majstorskim tečajevima trube. Marko je nastupao i sa Zagrebačkom filharmonijom, gdje je ujedno bio i ročnik, te izvodio raznovrsne programe. Osim toga, svirao je i sa Simfonijskim orkestrom te Big bandom HRT-a, Big bandom Hrvatske glazbene mladeži, orkestrima HNK-a u Zagrebu i Rijeci, kao i orkestrom Zagrebačkoga gradskoga kazališta „Komedija“.

Trenutno svira i u Podium brass kvintetu, koji održava koncerte diljem Hrvatske. U beličkoj Limenoj glazbi, u kojoj je počeo svoj umjetnički put, djeluje na poziciji umjetničkog voditelja, čime je napravio puni krug.

Subotnji koncert predstavlja poslasticu kakva se (pre)rijetko vidi i čuje na našim prostorima izvan organizacije manifestacija poput Majskog muzičkog memorijala ili Varaždinskih baroknih večeri. Interes koji su u subotu uvečer pokazali Beličanke, Beličanci i gosti pokazuje da se vrlo vjerojatno radi o pogrešci.

Komentari

Komentara