Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vrhunski uvjeti: novi izgled V. OŠ Varaždin, u planu gradnja školskog igrališta

Objavljeno:

- dana

Krajem 2020. godine završen je projekt energetske obnove zgrade V. osnovne škole Varaždin, koja je izgrađena još 1963. godine, čime je ova varaždinska škola zasluženo dobila novi izgled.

Tijekom godina malo se ulagalo u sam izgled škole, a puno u ono primarno – nastavničko osoblje i njihovo stručno osposobljavanje, stoga se danas mogu pohvaliti mladim i iskusnim stručno potkovanim kadrom.

Projekti

Energetskom obnovom škola je dobila novu fasadu, kompletno je sanirano krovište i dvorana izvana te je ugrađena nova stolarija. Svaka učionica ima i rekuperator zraka, koji puno znači u ovim epidemiološkim uvjetima. Služi pri obnavljanju zraka u učionicama, tako da nije potrebno otvarati prozore. Grijanje se također odvija u optimalnim uvjetima, temperatura zraka u učionicama kreće se od 18 do 20 °C. Kompletno su izmijenjene elektroinstalacije te je po školi postavljena LED rasvjeta. Novouređena je i kotlovnica, s grijanjem i grijaćim tijelima, a podignut je i standard školske kuhinje, koja je sada prostrana i kvalitetno opremljena, objasnio je ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek.

Ponose se i ugrađenom platformom namijenjenom osobama s invaliditetom. Učvršćena je na stube, čime im je uvelike olakšano kretanje – lakše dolaze do kuhinje, blagovaonice ili bilo kojega kabineta. Umjesto ugradbenih brisoleja na vanjskim zidovima zgrade, koji su služili kao zaštita od sunčevih zraka i pretjeranog zagrijavanja učionica, na školu su sada postavljene moderne žaluzine.

– Učenici i njihovi roditelji, baš kao i djelatnici škole, jako su sretni što borave u obnovljenoj školi, u sigurnijim uvjetima. Od 2016. godine sudjelujemo u projektu e-Škole, tako da su nam učionice opremljene pametnim pločama, imamo specijalizirane učionice kemije, matematike, tehničke kulture, fizike, likovnog i glazbenog odgoja… Novouređeni je i produženi boravak, u kojemu učenici od prvog do četvrtog razreda imaju organizirano vrijeme za igru te boravak na svježem zraku. Učiteljice povezuju učenje, igru i rad te osmišljavaju kreativno provođenje vremena. Imamo apsolutno sve uvjete za pružanje vrhunske usluge učenicima i svim djelatnicima – naglasio je ravnatelj Šipek, koji otkriva i detalje velikog projekta uređenja vanjskih površina.

Ukoliko dođe do realizacije projekta, u planu V. OŠ Varaždin je iznajmljivanje dijela školskog zemljišta obližnjem trgovačkom lancu Kaufland na 30 godina, a sredstvima dobivenima od koncesije uredit će se preostali, veliki dio dvorišta.

– Školsko zemljište ni pod kojim uvjetom ne prodajemo, već iznajmljujemo. Sredstva koja dobijemo po cijenama određenima na tržištu utrošit ćemo na kompletnu gradnju novog školskog igrališta s uređenom atletskom stazom, ograđenim teniskim terenom s rasvjetom, koji ćemo iznajmljivati… Novoizgrađeno igralište neće koristiti samo učenici i djelatnici već će se izgraditi za širu društvenu zajednicu, a posebice za osobe s invaliditetom i one koje teško hodaju. Podloga će biti namijenjena njihovim kolicima te će se postaviti nekoliko sprava namijenjenih upravo osobama u kolicima – izjavio je ravnatelj Mario Šipek. Osim što će izgradnjom novog igrališta biti omogućeno vježbanje osobama koje se ne mogu baviti sportom, moći će se rekreirati i starije osobe koje također imaju poteškoće pri kretanju.

S druge strane, ovim projektom olakšat će se i roditeljima koji automobilom voze učenike na nastavu. Ispred sadašnjeg ulaza u školu ponekad, kada je ružno vrijeme ili snijeg, dođe do zastoja jer se nakupi previše vozila, što će biti riješeno omogućavanjem parkiranja s druge strane škole. Učenici će tako do škole doći „bez blata“, po nedavno uređenoj i osvijetljenoj šetnici.

Ostatak velikoga školskog dvorišta već sada krase gredice u koje učenici sade voće i povrće, a potom ga koriste u školskoj prehrani u produženom boravku, kao i nekoliko novoposađenih sadnica voćaka te Gupčeva lipa. Rezultat je to niza projekata vezanih uz pravilnu prehranu, koje su započeli prvi u gradu, ali i cijeloj Varaždinskoj županiji.

Pomoć drugima

V. OŠ Varaždin naveliko je poznata i po humanitarnim projektima. Svoje veliko srce pokazuju tijekom cijele školske godine te se rado odazivaju različitim akcijama. Protekle će tjedne pamtiti po humanosti koja ih je ujedinila s učenicima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, u potresom pogođeno područje najprije su poslali grijalice darovane pri energetskoj obnovi, a potom su se organizirali kako bi izravno pomogli učenicima u Petrinji.

– Ostvarili smo kontakt s ravnateljicom OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, koja je rekla da su učenici izgubili sav školski pribor. U akciji su sudjelovale sve gradske škole, a naša je opremila ukupno 65 školskih torbi s kompletnim školskim priborom. Nismo ih zaboravili i humanitarna akcija kod nas traje i dalje. Svaki će učenik jednu kutiju od cipela napuniti raznim stvarima, igračkom koja mu više nije potrebna i sličnim, te će se pismom podrške obratiti učeniku iz Petrinje – objasnio je ravnatelj Šipek.

Učenici četvrtih razreda sa svojim su razrednicama odlučili petrinjskoj osnovnoj školi darovati televizor koji su osvojili zahvaljujući sudjelovanju na prošlogodišnjem natječaju „Plodovi jeseni vu Varaždinu na placu“. U školi su prikupljene i novčane donacije djelatnika, koje će se preusmjeriti u OŠ Mate Lovraka kako bi opremila područnu školsku knjižnicu. U izvannastavnim aktivnostima planiraju i posjet OŠ Mate Lovraka u Petrinji, a i oni također planiraju posjetiti njih.

Prilagodba

Osim hvatanja ukoštac s energetskom obnovom, školi je izazov predstavljala i pojava koronavirusa te privikavanje svih djelatnika škole i učenika na online nastavu.

– Skidam kapu svim učiteljima i učiteljicama, koji su se snalazili na različite načine. Uspješno smo priveli kraju energetsku obnovu i svladali izazove online nastave. Rezultat je i mene iznenadio, s obzirom na to da smo imali radnike po cijeloj školi. U prvom polugodištu samo je šest učenika imalo COVID pozitivan nalaz, što iznosi 3.8 %. Broj učenika u samoizolaciji također nije bio velik, u prosjeku osam učenika dnevno. Dakle, epidemiološka situacija u našoj školi je povoljna zahvaljujući i dvosmjenoskom radu. Naime, u drugom polugodištu nastavili smo s dvosmjenskim radom jer nam je briga o zdravlju učenika i djelatnika u ovim trenutcima na prvome mjestu te, čim se poboljša epidemiološka situacija, vratit ćemo se na jednosmjensku nastavu koja se u ovoj školi provodi od 2006. godine – ističe Šipek.

Zaključuje da će V. OŠ Varaždin i dalje ustrajati u obavljanju kvalitetnog rada s učenicima, na koje se iznimno ponose. Osim zbog novoga vanjskog izgleda škole, sretni su i zbog toga što poučavaju generacije učenike za velike obrazovne, ali i životne uspjehe.

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje