Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vrijedni šumari i kompjuteraši uklonili otpad iz kneginečkih šuma

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ/JOSIPA LOVRIĆ

Objavljeno:

- dana

Vrijedni zaposlenici Šumarije Varaždin u subotu, 4. lipnja, odradili su još jednu ekološku akciju u prirodi. Ovaj put nisu pošumljavali već je na administrativnom području Općine Kneginec u gospodarskom reviru Kresovica uklanjan otpad koji zaostaje iza neodgovornih građana.

Kako doznajemo od Tonice Cukora, upravitelja Šumarije Varaždin, na terenu su uz njegove kolege bili i članovi Šumarskog društva Varaždin te zagrebačke tvrtke Ekobit s kojom više od godinu dana surađuju u sličnim akcijama.

–  Osim druženja u prirodi, ovaj put svi zajedno imali smo zadaću izvući odbačeni otpad iz divljih deponija i odvesti ga na daljnje zbrinjavanje. Riječ je o 20-ak metara kubičnih smeća u kojem je bilo guma, plastičnih kanti i različitih metalnih predmeta. Počeli smo u 9 sati ujutro, a akcija je okončana oko podneva – objasnio je Cukor.

Dodao je da je u ekološkoj akciji sudjelovalo 20-ak članova Šumarskog društva, odnosno zaposlenika Šumarije Varaždin, Čakovec i Ivanec. Za još 20-ak zaposlenika Ekobita uklanjanje otpada u reviru Kresovica je zapravo uvod u jesensku akciju sadnje mladih stabala.

– Na početku smo smatrali da će biti više šetnje šumskim stazama i uz cestu, ali je ispalo drugačije. Naime, naši domaćini doveli su nas do dvije jame u kojima su bile hrpetine otpada. Mi smo kompjuteraši, ali imamo i svoje uređene vrtove pa nas je prizor šokirao. Nevjerojatno je da nekome padne na pamet u šumu odbaciti krevete, madrace, WC školjke, tablete, meso ili iznošene tenisice… Bit će tu još puno posla jer otpada ima svugdje – rekla je o osebujnom tem buildingu menadžerica Josipa Lovrić.

Dodala je kako su svi iznimno zadovoljni suradnjom s Hrvatskim šumama te najavila nova korisna druženja s akcijama u prirodi. Na nju se nadovezao Davor Topolnjak, predsjednik varaždinskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, koji je zahvalio svim sudionicima akcije na iznimnom angažmanu.

– Žalosti nas da još uvijek postoje ljudi koji bacaju velike količine otpada u šume. Raduje nas podrška općinskog načelnika Gorana Kaniškog koji je angažirao komunalnu tvrtku Knekom kako bi imali svu potrebnu logistiku. Treba znati da se šume ne čiste samo kad obilježavamo Dan planeta Zemlje, već je to posao koji, nažalost, mora imati konstantu. Stoga naše Društvo na čitavom nizu projekata sudjeluje i s obrazovnim ustanovama kako bi građani što bolje upoznali našu struku – rekao je između ostaloga Topolnjak.

Od općinskog načelnika Gorana Kaniškog doznali smo da je spomenuta akcija već treća po redu na području Varaždin Brega.

– Uz naš Knekom posla s prikupljenim otpadom imat će i Čistoća, a posebnu zahvalu upućujem kneginečkim kuharima koji su vrijednim ekolozima skuhali ukusan bažulj. Uvjeren sam da će se ova vrijedna ekipa i iduće godine okupiti u našem kraju – zaključio je Goran Kaniški.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje