Povežite se s nama

Kultura

FOTO Vrlo svečano u Lepoglavi: “U 25 godina Festivala čipke stekli smo mnogo prijatelja”

Objavljeno:

- dana

Iako su događanja trajala od jutra u petak, 10. rujna, u Lepoglavi je u večernjim satima svečano otvoren 25. Međunarodni festival čipke. Ove je godine otvorenje bilo u pavlinskom samostanu.

Gradonačelnik Marijan Škvarić i lepoglavske čipkarice ugostili su čipkarice iz niza zemalja te brojne uvažene goste.

Zemlja partner ove je godine Mađaraska pa je u Lepoglavu stigao i veleposlanik ove zemlje u Hrvatskoj Nj. E. Csaba Demcsák, izaslanik predsjednika Hrvatske i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, Sandra Herman, izaslanica predsjednika Vlade RH, predstavnica Malte, Stjepan Čuraj (predsjednik HNS-a), saborski zastupnici, zamjenica župana Silvija Zagorec, načelnici općina, gradonačelnik mađarskog grada Kiskunhalasa te izaslanici niza ministarstva.

Gradonačelnik Škvarić je svima poželio dobrodošlicu u Lepoglavu, grad bogate povijesti te čipke i čipkarstva.

– Naša mala Lepoglava ovih je dana ponovno svjetski centar čipke i čipkarstva te mjesto susreta čipkarica iz europskih zemalja. Izložene su i čipke iz niza hrvatskih mjesta, koje brižno njeguju svoju čipku jer je ona dio naših nasljeđa te identiteta. Pavlini su simbol našeg grada. Lepoglavska čipka je hranila mnoge obitelji. Posebnu zahvalu upućujem lepoglavskim čipkaricama. Ljepota lepoglavske čipke povezala je Lepoglavu s cijelim svijetom. U ovih 25 godina Festivala stekli smo mnogo prijatelja – istakao je lepoglavski gradonačelnik te ukratko prepričao povijest čipkarstva u svom gradu.

Škvarić je pojasnio da je ovo 25. izložba, a ona daje retrospektivni presjek svih dosadašnjih izložbi.  

Veleposlanik Demcsák spomenuo je bogatu povijest koja povezuje naše dvije zemlje, ali i Mađarsku i Lepoglavu. Pozvao je sve posjetitelje da uživaju u čipkama iz Mađarske te bogatoj gastronomskoj ponudi njegove zemlje koja će se moći kušati u subotu.

U nastavku su četiri lepoglavske čipkarice primile priznanja za počasne majstorice čipkarstava – Štefica Špiljak, Ankica Škvarić, Verica Dubovečak i Vesnica Ježek.

Čast da ovogodišnji Međunarodni festival čipke svečano proglasi otvorenim dobio je Neven Bosilj, koji je goste pozdravio i na mađarskom.

Svečana večer završila je podizanjem festivalske zastave i prekrasnim vatrometom.

Za zabavu na otvorenju bili si zaduženi Ivana Kindl, Vjeran Ježek  i Limena glazba Lepoglava.

Festival traje do nedjelje pa iskoristite priliku da pogledate originalne čipke.

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje