Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vrtićari iz Biškupca istraživali povijest i kulturnu baštinu zavičaja u kojem žive

vrtić Biškupec

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta Erasmus+ „Danas edukacija, sutra inovacija“, djeca dječjeg vrtića „Varaždin“, objekta u Biškupcu, vođena odgajateljicama Andrejom Blazinarić i Gordanom Horvat, cijelu su godinu veselo istraživala povijest i kulturnu baštinu zavičaja u kojem žive.

Šetnjom po muzejima zavirili su u skrivene kutke davnih vremena. Neki su ih događaji iznenadili, neki razveselili, ali su postali bogatiji za iskustvo koje se može steći samo mirisom i dodirom prošlosti koja zapravo još uvijek traje. Tako se i razvio projekt „Čarolija Varaždina, grada anđela u očima djece“. Postoji u Vraždinu i jedan muzej iz kojeg ljudi odlaze sa širokim osmijehom na licu. Zašto je Varaždin grad anđela? To pitanje često su postavljali i o njemu često razmišljali. Informacije koje su prikupilii od roditelja, baka i djedova, susjeda i prijatelja bile su dovoljne da u mudrim glavicama nastane priča. A sve je počelo s Prstec Željkom koji anđele može osjetiti i naslikati da bi ih i drugi mogli vidjeti. U suradnji s lokalnom zajednicom, u prostorijama 7. MO Varaždin- Biškupec, 14. lipnja 2019. upriličili su izložbu radova, predstavili vlastitu slikovnicu „Priča o anđelima“, a scenskim nastupom sve prisutne podsjetili na duh Varaždina iz nekih prošlih vremena. Njegujući prošlost s veseljem možemo uživati u sadašnjosti i lakše ćemo razumijeti budućnost. Predškolsko doba je izuzetno je važno razdoblje za razvoj djetetovog identiteta, razvoj samosvijesti, samopouzdanja, kao i odnosa prema sebi, drugima i svijetu koji ga okružuje. Sredina u kojoj dijete odrasta, njezina kultura i lokalna zajednica važna su karika u životu, učenju i razvoju identiteta svakog djeteta, a što je ujedno preduvjet za shvaćanje i prihvaćanje drugih kultura. Njegovanjem interkulturalnosti možemo djecu poučavati najvišim ljudskim vrijednostima koje su zajedničke svim kulturama i religijama. – Hvala svim roditeljima koji su čitavo vrijeme podupirali ideje i rad djece i odogjiteljica. Hvala bakama i djedovima koji su s njima podijelili dio svog djetinjstava. Hvala svim vijećnicama i vijećnicima Vijeća 7. MO Varaždin, a posebice predsjedniku Juraju Rožiću na nesebičnoj pomoći pri organizaciji izložbe. Hvala „Grafopromu“ iz Lepoglave na tisku slikovnica. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli da ostavimo trag sadašnjim i nekim novim generacijama – poručuju “Sovice” iz Biškupca.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje