Povežite se s nama

Kultura

FOTO Zagrebačka publika uživala u skladbama slavljenika Davora Bobića

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u lipnju u bivšoj varaždinskoj sinagogi ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić u sklopu proslave 190 godina djelovanja Glazbene škole Varaždin održao prvi autorski koncert kojim slavi svoj 50. rođendan, proslava je u studenome nastavljena u Zagrebu, pred prijateljima i poznanicima ovoga varaždinskog skladatelja.

Još je tada Davor Bobić istaknuo da mu je prvi slavljenički koncert posebno drag jer je održan u prostoru koji mu je u srcu i jer je na jednome mjestu okupio brojne glazbenike, ne samo iz Hrvatske već i iz inozemstva, mlade Varaždince, učenike i profesore Glazbene škole Varaždin. – Opus je to koji je nastajao od 2004. godine i koji završavam ove godine praizvedbom novog djela na Osorskim glazbenim večerima, nakon čega se planiram vratiti pisanju glazbe za kazalište, opere i balete. Drago mi je da upravo u slavljeničkoj godini Glazbene škole na ovom koncertu mogu pokazati svoje promišljanje jedne kulture, vjere i države Izrael, što mi je bio poriv da pišem tu vrstu glazbe – istaknuo je u lipnju Davor Bobić. Zagrebačka publika rođendan mu je čestitala 20. studenoga u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, gdje je ovaj skladatelj i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku održao još jedan slavljenički koncert. Ovog puta podržao ga je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a na programu su se našla Bobićeva djela inspirirana židovskom kulturom. Riječ je o kompozicijama „Jephta“ u izvedbi Klasje Modrušan i Zagrebačkih solista te „Koraci kroz Ya Vashem“ u izvedbi Rute Bobić na violini i Zagrebačkih solista.

Bobićeve skladbe posvećene židovskoj kulturi nastajale su gotovo 15 godina

Nije izostala ni molitvena kantata „Amida“ za naratora, soliste, zbor, gudače i udaraljke, u kojoj su pod dirigentskom palicom Jasenke Ostojić nastupili narator Ivan Čačić, Zagrebački solisti, Komorni zbor Odak Camerata, sopranistica Antonija Dunjko i tenor Marko Antolković. To je samo dio Bobićeva skladateljskog opusa inspiriranog židovskom kulturom, a koncert je bio i posvećen izraelskoj veleposlanici u Hrvatskoj Zini Kalay Kleitman pred odlazak u diplomatsku mirovinu. Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Tomislav Šaban ujedno je Bobiću dodijelio i plaketu HDS-a. Bobićeve skladbe posvećene židovskoj kulturi nastajale su gotovo 15 godina, istaknula je prof. Nataša Maričić, a poveznice sa židovskom kulturom su tekstovi na kojima se temelje i naslovi skladbi koji se odnose na židovsku povijest i tradiciju. – Kako je najveći dio njegova opusa nastao kao posveta ili narudžba, Bobić unutar tih zadanih okvira, a stalno u konzultacijama s kolegama instrumentalistima, uvijek propituje mogućnosti instrumenata i njihovih kombinacija, tražeći što zanimljivija i tehničko-izvodilački prihvatljiva rješenja, prilagođavajući se izvođaču za kojeg misli i piše glazbu. U tom smislu njegova glazba, osim što je efektna, „leži pod prstima“, pa je izvođači vole jednako kao i publika – navela je prof. Nataša Maričić. Inače, Bobićev skladateljski opus jedan je od najopsežnijih, najraznolikijih i najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj glazbi. Stvara djela za različite orkestralne sastave, zborove, uvodeći u njih i neuobičajene instrumente poput, primjerice, šofara, obrednog roga ili tradicionalne hrvatske bisernice.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje