Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zajedničkim snagama pomogli da se mlada roda vrati u gnijezdo svoje obitelji u Kelemenu

Foto: JU "Priroda Varaždinske županije" /Facebook

Objavljeno:

- dana

Tijekom 2022. godine u Varaždinskoj je županiji evidentirano 28 aktivnih gnijezda bijele rode, a godina je rekordna po broju izliježenih ptića, saznali smo iz Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”.

Ipak, ova zaštićena ptica nekad “upada u nevolje”, pa je potrebna pomoć čovjeka. Naime, upravo to se dogodilo u Kelemenu.

Javna je ustanova zaprimila poziv zabrinutih mještana naselja Kelemen o mladoj bijeloj rodi koja uporno šeće po njihovim dvorištima u blizini prometne ceste i nikako ne želi poletjeti. Obilaskom lokacije utvrđeno je da roda nije ozlijeđena i da je jedna od dvije mlade rode koje su se izlegle u obližnjem gnijezdu, koje se nalazi na stupu distribucijske mreže HEP-a. Druga mlada roda iz gnijezda je poletjela i samostalno se hrani na obližnjim poljima, međutim njezina sestrica to iz nekog razloga nije mogla ili željela.

Stanari iz obližnjih kuća donosili su joj vodu i hranu te se brinu o njoj, a i odrasla ju je roda budnim okom pratila te svojim klepetanjem i nešto poručivala. Ali pomoć je ubrzo stigla.

– Našu mladu rodu iz Kelemena, koja nikako da poleti, jutros smo uspješnom akcijom našeg čuvara prirode, Hrvatske elektroprivrede – Elektre Varaždin i mještana naselja Kelemen vratili u njezino gnijezdo. Kako smo uočili da se odrasla roda svake večeri vraća u gnijezdo tražeći jednog od svoja dva ptića koji su se izlegli u gnijezdu, to se za sada pokazalo kao najbolje rješenje. Naime, mlada bi roda šetajući uz prometnu cestu mogla ubrzo stradati u prometu, dok je ovako dobila priliku da od roditelja u gnijezdu dobije i koju dodatnu uputu za let – objavila je JU “Priroda Varaždinske županije” 12. kolovoza na svome Facebooku.

Također, zahvalili su ekipi iz Hrvatske elektroprivrede što su se odazvali akciji, a najavili su da će mladu rodu iz Kelemena i dalje pratiti te navijati da konačno poleti.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje