Dobra suradnja s općinama i gradovima iz Mađarske, osobito onima u graničnom pojasu, je doprinijelo tome da su uspješno aplicirana i odobrena dva projekta iz INTERREG programa.

Iz ta dva projekta dobit će se vrhunski turistički proizvod, i to ne samo za Mursko Središće, već i za ovaj dio europskog okruženja. Realizacijom tih dvaju projekata najsjeverniji grad definitivno će se ucrtati na turističku kartu Hrvatske. Turisti koji borave u okolnim destinacijama poput Termi Sveti Martin, Termi Lendava ili u gradu Lentiju time dobivaju još jedan vrhunski turistički proizvod udaljen svega petnaestak minuta vožnje automobilom.

Na temu način i tijek provedbe aktivnosti na projektima u Općini Lovászi – Mađarska održan je sastanak projektnih partnera iz Grada Murskoga Središća i Općine Lovászi kao vodećeg partnera te Lentija i Gosztole. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak sa stručnim suradnicima, gradonačelnik Grada Lentija Laszlo Horvat, načelnik Općine Lovászi Ferenc Kovac sa stručnim suradnicima, načelnik Općine Gosztola Balogh Ferenc te konzultanti tvrtke BDC d.o.o.

U sklopu navedenih projekata Mursko Središće predstavit će svoju industrijsku baštinu. Bogatom multimedijalnom opremom te suvremenim audio- i videoefektima obogatit će se sadržaj Spomen doma rudarstva, prezentirat će se povijest rudarstva, lokacije rudnika i život rudara. U pekleničkom Spomen parku naftaštva uredit će se staze, parking i hortikultura, instalirati nove „trojke“, klupice i informativni panoi.

Rudarstvo i naftaštvo na području Murskoga Središća bit će znanstveno obrađeni, što će rezultirati i opsežnom monografijom. Vrijednost obaju projekata iznosi tri milijuna kuna. Općina Lovazsi u sklopu projekata uredit će bunker s vremena socijalizma u kojem je moglo biti smješteno tisuću ljudi, koji je tada trebao štiti radnike u naftnoj industriji od zračnog napada iz tadašnje Jugoslavije koji se nikad nije dogodio.

Ljudi su tada u tom bunkeru mogli boraviti duže vrijeme jer su u njemu bile uređene prostorije poput kupaonice, sanitarnih čvorova, bolnice, kuhinje… Bunker će nakon uređenja postati vrhunska turistička atrakcija.

Komentari

Komentara