Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Zaključak konferencije Sindikata Preporod: maturanti padaju na znanju o radničkim pravima

Objavljeno:

- dana

„Poznaju li maturanti svijet rada?“ tema je održane konferencije u okviru koje su jučer, 10. ožujka, Varaždin posjetili predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Naime, Sindikat Preporod s partnerima je u rujnu 2018. godine započeo s provedbom EU projekta „Znanjem do prava“ u vrijednosti od 1.415.700 kuna. Sastoji se od dva dijela: istraživačkog i edukacijskog.

– U istraživačkom dijelu projekta sačinjen je anketni upitnik i istraživački uzorak, a potom su članovi sindikata Preporod proveli anketu među maturantima, učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj u kojima djeluje Sindikat Preporod. Cilj anketnog istraživanja bio je saznati koliko učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola znaju o radničkim pravima u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.102 učenika u 54 srednje škole u Hrvatskoj, a provođeno je u razdoblju od 29. travnja do 3. svibnja – kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da mu je drago da se Sindikat zaposlenih u Hrvatskom školstvu pored svoje primarne uloge, edukacije zaposlenika, bavi edukacijom i ulaže u učenike.

– Putem edukacijsko-istraživačkih projekta učenici se mogu informirati i pripremiti za tržište rada. Izuzetno je važno povezivati obrazovanje i gospodarstvo i kada pripremite kvalitetan projekt i dobijete sredstva iz europskih fondova, tada to može biti korisno za sve. Bitno je da ulažemo u sebe, u one s kojima radimo, koje podučavamo te samim time generalno ulažemo i u naše društvo u cijelosti – istaknuo je župan Posavec.

Iz Međimurske županije u ovom istraživanju sudjelovale su Graditeljska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec te Srednja škola Čakovec. Zaključak istraživanja jest da učenici premalo znaju o radničkim pravima. Stoga će svaki učenik završnih razreda dobiti knjižicu koja će mu biti pomoć u prvim danima na tržištu rada.

Međimurje

Mursko Središće: uključite se u programe Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti „Move Week“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Gradom Mursko Središće i gradskom Turističkom zajednicom i ove godine organizira program „Move Week – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti“.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u brojne sportsko-rekreativne aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu.

Ponedjeljak, 23. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – dvorište Dječjeg vrtića „Maslačak“ od 9 do 19 sati

– Pretrčimo 300 stepenica uz Muru na šetnici sv. Barbara: potezanje užeta, bacanje kugle, skok u dalj… – kod OŠ Mursko Središće od 18 do 19 sati

Utorak, 24. svibnja:

– Fizička aktivnost u zlatnim godinama – prostori Podružnice umirovljenika u 9 sati

– Joga i tehnike disanja – šetnica sv. Barbare od 18 do 19 sati

Srijeda, 25. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – šetnica sv. Barbare od 9 do 10 sati

– Nordijsko hodanje – ispred Centra za kulturu „Rudar“ od 18.30 do 19.30

Petak, 27. svibnja:

– Biciklijada – ispred zgrade Gradske uprave u 15.30

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Franciska Ćetković na čelu Udruge umirovljenika zamijenila Antuna Golubića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Grada Čakovca održala je redovnu godišnju skupštinu. Tom je prigodom temeljem odluke Izvršnog odbora za novu predsjednicu potvrđena dosadašnja dopredsjednica Franciska Ćetković, koja je na čelu Udruge zamijenila Antuna Golubića. Funkciju dopredsjednice je preuzela Dragica Dokleja.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, iskoristila priliku da zahvali na suradnji dosadašnjem vodstvu. Cividini je potvrdila da je svjesna problema s nedostatkom prostora za održavanje aktivnosti te naglasila da se u suradnji s Međimurskom županijom radi na pronalasku adekvatnog rješenja. Cividini je također otkrila da će se Grad Čakovec prijaviti i na novu fazu projekta „Zaželi“, koji uključuje organiziranje pomoći starim i nemoćnim građanima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje