Međimurska županija kreće u drugi krug energetske obnove škola i školskih dvorana, a prva koja kreće u obnovu vrijednu 4.982.940 kuna je Osnovna škola Hodošan.

Do sada je u Međimurju 11 osnovnih i 5 srednjih škola prošlo neki oblik obnove, sagrađene su 4 školske sportske dvorane, a u novom ciklusu 8 će škola proći proces energetske obnove. To su osnovne škole u Hodošanu, Vratišincu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Podturnu i Macincu te Graditeljska škola Čakovec.

Ugovor za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane Osnovne škole Hodošan u četvrtak, 8. kolovoza, potpisali su ravnatelj škole Ivan Barić i direktor tvrtke BMD Stil d.o.o Mario Bedeković.

– Osnovna škola Hodošan nalazi se u procesu obnove, ali ne samo energetske jer u tijeku je rekonstrukcija školske kuhinje i zamjena podova u gornjem holu. Radovi su to koje financira Međimurska županija, no uz to kontinuirano nabavljamo suvremena pomagala i opremu te ulažemo u razvoj kako bi naši učenici mogli svoje osnovnoškolsko obrazovanje provesti u najboljim mogućim uvjetima – poručio je ravnatelj Osnovne škole Hodošan Ivan Barić.

Agilnost školskih i županijskih službi pohvalio je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, koji je pritom spomenuo da su radovi još jedan korak bliže zadanom cilju, a to je izgradnja novog vrtića i pristupne ceste pored zgrade škole, čime će ulaganja u odgoj i obrazovanje Hodošana biti završena.

Nakon radova, ušteda u toplinskoj energiji iznosit će 55 posto

Za projekt obnove je iz EU fondova osigurano 2.994.140,00 kuna bespovratnih sredstava, što predstavlja 60,09 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta, a ostatak troškova pokriva Međimurska županija.

Direktor MENEA-e Alen Višnjić naglasio je da energetska obnova objekta obuhvaća građevinske i strojarske radove, horizontalne mjere kojima će se omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom, radove na elektroinstalacijama i rasvjeti.

Zgrada škole će prijeći iz energetskog razreda D u B, dok će zgrada dvorane prijeći iz energetskog razreda D u razred C te će nakon provedbe građevinskih mjera ušteda u toplinskoj energiji iznositi 55 posto. Zadovoljstvo što su dio ovog zahtjevnog projekta koji okuplja stručnu ekipu izrazio je direktor tvrtke BMD Mario Bedeković naglasivši da će svi radovi biti odrađeni unutar zadanog roka.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da su energetske obnove škola samo  jedan od načina kroz koje Županija stvara uvjete i optimističniju sredinu za naše mlade.

– Nastavljamo s ulaganjima jer 7 škola čeka obnovu, a uz to razvijamo Metalsku jezgru, Centar kompetentnosti iz strojarstva, Centar održivog razvoja i pripremamo nove projekte. Naše mlade generacije, učenici i učenice, budućnost su Međimurja i Hrvatske, stoga moramo nastaviti podizati kvalitetu uvjeta u kojima  uče i rade – zaključio je župan Posavec.

Komentari

Komentara

loading...