FOTOIvan Agnezović

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije bogatije je za četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, opremljenih po svim suvremenim propisima i standardima.

Vozila su danas, 10. srpnja, predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegov zamjenik Robert Vugrin, u društvu ravnatelja Zavoda Mladena Smoljanca, koji je istaknuo da u varaždinskom Zavodu trenutno djeluje 15 i pola timova saniteta, odnosno posjeduju 31 vozilo, s zaposlen je 31 vozač i 16 tehničara.

– Ekipiranost je potpuna, što znači da su svi timovi popunjeni i svi rade na svojim radnim mjestima u ispostavama u Novim Marofu, Ludbregu i Ivancu i Varaždinu. Nova vozila su u izvrsnom stanju, iduće godine ćemo, ako sve bude u redu, doći ispod 10 godina starosti, čime ćemo imati jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj – istaknuo je Smoljanec.

Da županijski Zavod za hitnu medicinu radi iznad hrvatskog prosjeka, potvrdio je župan Radimir Čačić, istaknuvši da se ističe ne samo po broju specijalizanata i timova, već i po kvaliteti vozila.

– Na žalost, za vrijeme recesije u Zavodu se nisu obnavljala vozila, ali proteklih nekoliko godina na tome se intenzivno radi. Sa idućom godinom ćemo napraviti jedan udar, tvrdi ravnatelj, nabavit ćemo čak pet novih vozila za sanitetski prijevoz, onih na pogon na četiri kotača, koja su ujedno i najskuplja jer idu za Hitnu pomoć. Doći ćemo u poziciju da će sva naša vozila biti ispod 10 godina starosti, da potpuno obnovimo vozila za Hitnu, gdje je standard pet godina starosti, i završit ćemo ciklus udarnih ulaganja – objasnio je Čačić.

„Prijevoze naručujemo kao da su taksi“

Ujedno je istaknuo da je „jedna od karakteristika i problem našeg prostora potpuni nered u zdravstvu“, misleći pritom i na rad Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

– 2014. godine imali smo 25.000 prijevoza, 2018. godine 71.000 prijevoza, a prema sadašnjem standardu, ove godine ćemo završiti na 80.000. Sve je manje stanovnika, a više od tri puta više prijevoza zabilježeno je samo u ovoj županiji jer HZZO ne radi ništa, ne odgovara za ništa i bezočno troši novac građana. Upozorili smo ih pismeno i ako se nešto ne poduzme, posebno ćemo prozvati ravnatelja za kojeg ni ne znam kako se zove, a on očito nema pojma kako mu se zove šef uprave, koji ne radi ništa, prozvat ćemo i njega i ministra. Jer, jedno od ovih vozila bilo bi nepotrebno da netko radi svoj posao. Možda čak i dva. Ovdje je riječ i o novcu jer prijevoze naručujemo kao da su taksi, tri puta više i to ne zato što treba, nego zato jer netko ne radi svoj posao – oštar je varaždinski župan.

Na povećanje broja sanitetskog prijevoza unazad pet godina osvrnuo se i ravnatelj županijskog Zavoda Mladen Smoljanec.

“Pitanje je kad će netko ostati neprevezen, a onda će biti frke”

– Velik broj sanitetskog prijevoza stvara nam probleme jer to generira više vozila, više kilometara i veće troškove i normalno da je to problem. Još uspijevamo sve pokriti, ali pitanje je gdje su te granice kad će netko ostati neprevezen, a onda će biti frke – istaknuo je Smoljenec, dodavši da na godišnjoj razini Zavod bilježi 71.300 prijevoza.

Dodajmo da je nabavna vrijednost novih vozila 1.339.500 kuna, od čega je 539.500 kuna iz decentraliziranih sredstava, a 800.000 kuna iz sredstava Županije.

Komentari

Komentara