Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zavod za hitnu medicinu bogatiji za tri nova kombi-vozila vrijedna milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije od jučer, 5. listopada, raspolaže s tri nova vozila za sanitetski prijevoz vrijedna milijun kuna.

Time je za nepokretne i teško pokretne osobe te bolesnike kojima nije preporučeno samostalno kretanje, a koji ostvaruju pravo na sanitetski prijevoz, osigurano još sigurnije prevoženje na preglede i pretrage do različitih zdravstvenih ustanova ili ordinacija.

Na primopredaji vozila prisustvovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te djelatnici Zavoda.

– Naš Zavod za hitnu medicinu sada raspolaže s ukupno 41 kombi-vozilom, od kojih su 32 namijenjena za sanitetski prijevoz, a devet za hitne medicinske intervencije. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, imaju jedan od prosječno najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj. To je iznimno važno s obzirom da godišnje prevezu oko 65.000 bolesnika iz Varaždinske županije koji imaju pravo na sanitetski prijevoz, a pritom naprave gotovo milijun i 300 tisuća kilometara. Uz to, godišnje imaju oko 10.500 hitnih medicinskih intervencija, kod čega vozilima hitne pomoći naprave gotovo 230.000 kilometara. Vozni park će se i ubuduće redovno obnavljati, a ove godine u planu je nabava još jednog vozila za hitnu medicinu – istaknuo je župan Stričak.

Vrijednost novih kombi-vozila je točno 1.005.000 kuna, što je 932.500 kuna iz decentraliziranih sredstava, a preostala sredstva osigurana su iz županijskog proračuna.

– Dva vozila će biti raspoređena u centrali u Varaždinu, dok će jedno ići u ispostavu Ivanec, a zamijenit će stara i dotrajala koja su dosad bila u upotrebi. Opremljena su najsuvremenijom opremom te imaju meki medicinski ovjes. Do kraja godine očekujemo još jedno vozilo koje je namijenjeno za ekipu hitne medicine u ispostavi Ludbreg. Već imamo i plan za sljedeću godinu, u kojoj bismo trebali nabaviti još četiri vozila za sanitetski prijevoz, a sve s ciljem što sigurnijeg prijevoza oko 65.000 bolesnika, koji obavljamo na temelju naloga za sanitetski prijevoz – rekao je ravnatelj Smoljanec.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje