Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Završeni su radovi na uređenju dječjeg igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Završeni su radovi na uređenju edukativnog dječjeg igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu, koji su u razdoblju od ožujka do srpnja ove godine realizirani u suradnji Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije, Grada Varaždina, Parkova d.o.o. i Hrvatskih šuma – Šumarije Varaždin.

Primjer je to dobre suradnje između Varaždinske županije i Grada Varaždina, ostvarene u cilju unapređenja postojećeg stanja ovog višestruko zaštićenog područja uz rijeku Dravu na području grada Varaždina (park-šuma, regionalni park, ekološka mreža Natura 2000, petodržavni UNESCO rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav).

Radovi su obuhvatili uređenje područja devastiranog dječjeg igrališta koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Dravske park-šume u Varaždinu u edukativni šumski eko-kutić.

– Fokus nam je bio na skupini stoljetnih stabala bijelih topola. Napravljena je procjena njihova zdravstvenog stanja, kao i određeni zahvati sanacije. U samoj zoni dječjeg igrališta, obnovljen je edukativni drveni šesterokutić sa sadržajno bogatim i zanimljivim info pločama, postavili smo info ploču o samom Botaničkom spomeniku prirode – Skupina stabala bijelih topola i razna edukativna kazala i slagalice, kao i setovi za učenje o šumskom ekosustavu, važnosti njegova očuvanja, šumsko slušalo i sviralo, klupe – nabrojala je ravnateljica Javne ustanove „PRIRODA“ Varaždinske županije Sanja Kopjar. 

Potporu realizaciju ovog projekta dale su i Hrvatske šume provedbom uklanjanja suhih i opasnih stabala iz okolnog šumskog područja.

– Prvi projekt bio je doznaka stabala i ishođenja svih dozvola, da bi potom uslijedilo uklanjanje trulih i potencijalno opasnih stabala. Nakon toga u suradnji s Javnom ustanovom krenuli smo s izgradnjom dječjeg igrališta i okoliša oko njega. Sljedeći zadatak je prezentirati, odnosno pokazati ljudima kako nastaje mlada šuma. Tako da na jesen krećemo s pošumljavanjem. Tako će zainteresirani moći vidjeti nastanak mlade šume pod krošnjama starih stabala, dok ćemo na jednom dijelu prezentirati kako nastaje šuma na klasičan način – najavio je, između ostalog, direktor Šumarije Varaždin – Hrvatske šume Tomica Cukor.

Potporu u realizaciji ovog projekta dali su Grad Varaždin i Parkovi d.o.o. financiranjem i postavljanjem više dječjih sprava za igru.

– Moram iskazati zadovoljstvo što smo i mi bili dio ovog projekta, te doprinijeli uređenju ovog lijepog i edukativnog prostora u prostoru koji ima višestruku zaštitu. Igralište smo oplemenili s kombiniranim igralom, šesterostranom penjalicom, klackalicom i njihaljkom – rekla je direktorica Parkova Jelena Sekelj.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako se na ovom primjeru vidi koliko je suradnja između struke, Hrvatskih šuma, Parkova, javne ustanove „PRIRODA“ i jedinica lokalne samouprave važna, odnosno Grada Varaždina i Varaždinske županije važna.

– Ovo je prekrasno, novo dječje igralište u srcu Dravske šume. Važno je da ovakvo i ostane. Drago mi je što smo realizirali ovaj projekt i pozivam sve naše sugrađane da, kad idu u šetnju Dravom, dovedu djecu ovdje na šumsko igralište. Grad će i dalje raditi na oživljavanju prostora uz rijeku Dravu. Cilj nam je vratiti ljude na rijeku Dravu, da se što manje voze automobile, a što više hodaju, voze bicikle, rekreiraju se, dovedu djecu na Dravu, duže se i uživaju na čistom zraku – rekao je, između ostalog, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. 

Okupljenima se obratila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Svaki kutak Varaždinske županije je atraktivan i zanimljiv, a Varaždinci i Varaždinke imaju sreću da njihov grad leži tik uz rijeku Dravu i šumu koja predstavlja svojevrsna zelena pluća grada. Iznimno mi je drago, što smo zajedničkom suradnjom, oplemenili ovaj prostor novim igralištem. Voljela bih da ovo mjesto bude mjesto koje će okupiti brojne šetače, posjetitelje, obitelji s malom djecom kako bi mogli provesti vrijeme u kvalitetnom druženju, a to je upravo moguće postići u prirodi – zaključila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Foto i video

FOTO Djed Mraz stigao u Varaždin i već uveselio brojne mališane koji su poželjeli druženje s njime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Danas, 7. prosinca, u svoju Kuću u Gajevoj ulici u Varaždinu stigao je pravi pravcati Djed Mraz.

Svratili smo do njega da vidimo ima li već posjetitelja i zatekli ga u društvu oduševljenih mališana koji se s njim fotografiraju i kreiraju vječne uspomene.

U toploj, divno uređenoj Kući Djeda Mraza tako je već prvi dan vrlo veselo, a osim djece, zabavljaju se i roditelji jer je Djed Mraz u odličnom raspoloženju, spreman na šalu s mlađima i malo starijima.

Naravno, Djed Mraz gotovo ništa ne radi bez svojih pomagača, pa je tako posjetiteljima na usluzi bila i vesela vilenjakinja.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Korzu Varaždinke i Varaždinci prate utakmicu Hrvatske i Japana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak, 5. prosinca, na Svjetskom prvenstvu u Kataru igra utakmicu osmine finala.

Protivnici našima su Japanci. Rezultat je trenutno 1:1. Japan je poveo u 43. minuti kada se Maeda najbolje snašao u hrvatskom kaznenom prostoru.

U drugi dio Dalićevi izabranici krenuli su žustrije i pritisak je urodio plodom u 55. minuti. Dejan Lovren ubacio je za Perišića koji je glavom pogodio za izjednačenje.

Igraju se trenutno produžeci.

U Varaždinu je, kao i mnogim hrvatskim gradovima, organizirano gledanje utakmice na otvorenom.

Mnogi su tako stigli na varaždinsko Korzo i na velikom video zidu prate susret.

Temperatura je oko 5 Celzijusa, no sigurno će navijače zagrijati napitci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje