Svečano je u petak obilježen završetak radova na energetskoj obnovi više objekata Opće bolnice Varaždin.

Riječ je o projektu vrijednom 83,5 milijuna kuna, a obnovljene su Zgrade Interne, Kirurgije, Neurologije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice.

– Jako sam sretan. Završilo je najveće ulaganje u varaždinsku Bolnicu u posljednjih 30 godina. Nije tolika važna sama vizura nego kvaliteta projekta. Važno je korištenje obnovljivih izvore energije – toplinske crpke i solarnih panela. Uglavnom projekt je usmjeren suvremenom načinu razmišljanja i uštedama – rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Ravnatelj varaždinske Bolnice istaknuo je da će se godišnje kroz energente uštedjeti 4,25 milijuna kuna pa će se više moći uložiti u kvalitetniju zdravstvenu skrb i zaštitu pacijenata.

– Ovo je jedan oblik same uštede i dobar primjer kako bi se zdravstvene ustanove trebale obnavljati – dodao je Goran Žanić, pomoćnik ministra zdravlja.

Na svečanosti je bio i potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– Zbilja sam sretan. Izvođača smo odabrali 2016. godine, no nismo imali partnera u Vladi. Kad sam došao u Vladu, rekao sam to moramo riješiti i riješili smo. Sve dok sam ministar u Vladi Varaždinska županija će imati partnera – naglasio je Štromar.

Inače, energetski će se obnoviti još tri zgrade, Poliklinike, Mikrobiologije i RTG-a te Psihijatrije, u koje će biti u uloženo 17,8 milijuna kuna. Najviše će biti uloženo u zgradu Poliklinike, tzv. “staru kirurgiju”, objekt star 120 godina. Uz to, energetski će biti obnovljene i dvije zgrade u Klenovniku, zgrade paviljona, ležaone i laboratorija, u čiju će energetsku obnovu biti uloženo 7,5 milijuna kuna.

Za sve te objekte odobrena su bespovratna EU sredstva, a u svim objektima su već u osnovnim projektima predviđeni i klima uređaji.

– Ovo nema veze s Vladom. U svibnju počinje gradnja nove zgrade. U njoj će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija. Odlično surađujemo s izvođačem, a s državom i to se sve dokaz naše sposobnosti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Komentari

Komentara