Povežite se s nama

Kultura

FOTO Završio 12. VAFI & RAFI festival, nagrade otišle u Belgiju i Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

Da je Varaždin, zahvaljujući Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, već godinama jedno od središta filmske animacije u Hrvatskoj, dobro je poznato.

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI, kojeg varaždinska VANIMA organizira dvanaestu godinu zaredom, odavno je pozicionirao Varaždin i u svjetskim okvirima.

Dokaz za to nisu tek podaci o 845 animiranih filmova iz više od 90 zemalja svijeta prijavljenih za ovogodišnji festival te brojne manifestacije koje prate ovo veliko natjecanje dječjih animiranih filmova i filmova za djecu, što se odnedavno uz Varaždin dijelom odvija i u Rijeci.

Snagu i renome festivala pokazuju i imena članova žirija i gostiju koji su proteklih dana bili u Varaždinu. I slični festivali kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, budžetski daleko jači od varaždinskog, teško bi se mogli pohvaliti žirijem koji je ove godine odabrao najbolje filmove VAFI sekcije.

Tako je ovu nedjelju emitiranjem uživo stručni VAFI žiri nakon odgledanih šest službenih projekcija dodijelio nagrade najboljim animiranim filmovima u VAFI sekciji 12. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija bio je Amerikanac Josh Staub, član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) koja dodjeljuje američku filmsku nagradu Academy Award (popularnog Oscara). Staub je nagrađivani redatelj i animator, svojevremeno član Disney studija, a koji trenutno radi za Netflix. Sudjelovao je u više od 20 nagrađivanih filmskih projekata među kojima su animirani oskarovci Frozen, Paperman i Feast. Osim predavanja što ga je protekle srijede, 2. lipnja, održao pred studentima Sveučilišta Sjever, Josh Staub je o svojim zanimljivim i dragocjenim iskustvima iz svijeta filmske animacije u petak, 4. lipnja, govorio i starijim i mlađim članovima varaždinske VANIME koji su imali izvanrednu priliku ugostiti ga u svojim prostorima u Centru P4 u Preradovićevoj ulici.

Treba reći da Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije deset godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala i to je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj manifestaciji.

Ne treba zaboraviti ni zanimljivu radionicu animacije koju je u sklopu popratnog programa festivala, također u prostoru VANIME u Preradovićevoj ulici vodila Antonija Veljačić animatorica koja zadnjih nekoliko godina vodi „Malu školu crtanog filma“ u Zagreb filmu. Treći član stručnog žirija bio je profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije koja je bila zemlja partner ovogodišnjeg izdanja festivala.

Nagrade

Nakon što su pogledali 80 filmova u službenoj konkurenciji, stručni je žiri odlučio u MINI kategoriji nagraditi film „Mega mega mega party“ iz Belgije, u MIDI kategoriji „Snovi na kvadrat“ iz Hrvatske i u MAXI kategoriji „Ljetni mrak“ mlade autorice Ivane Šerić, također iz Hrvatske.

Žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego, savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, nagradu dodijelio filmu „Malo božićno drvce“ koji je stigao iz Belgije.

Žiri smatra kako nas ovaj film vodi kroz razigranu ekološku priču te kroz niz dječjih prava i potreba suočava nas s nekim od najtežih izazova djetinjstva i pronalazi maštovita rješenja problema. On govori o važnosti očuvanja okoliša, potrebi za pripadanjem i odrastanjem u obitelji, o uvažavanju različitosti i pravu na izbor. A sve to čini na način blizak djeci, služeći se djeci bliskim simbolima i porukama, te potvrđujući vrijednost i ljekovitost dječje stvaralačke igre kroz animaciju. 

U sklopu varaždinskog festivala održana je i Panel rasprava na temu „Filmsko stvaralaštvo djece u kriznim vremenima“. U jednosatnoj raspravi o ovoj uvijek a u posljednje vrijeme posebno aktualnoj temi, sudjelovali su ranije spomenute članice žirija Plavog VAFI-ja Maja Flego i Ana Dokler te voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, kao i profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije.

Raspravu je sjajno moderirao politolog i filmski kritičar Boško Picula. Zanimljiva razmišljanja sudionika rasprave moguće je pogledati na snimci objavljenoj na službenim FB stranicama VAFI & RAFI festivala.

Spomenimo da će zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2022. godine biti Republika Češka, a organizatori se nadaju da će trinaesto izdanje biti održano uživo u potpunosti.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori, Filmsko-kreativni studio VANIMA i Art-kino, ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje