Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Zbog izložbe kokica, patki i purana dvorana Graberje pretvorena u mega peradarnik

Objavljeno:

- dana

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

U sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu održana je 4. državna izložba hrvatskih izvornih pasmina peradi na kojoj su uzgajivači iz Varaždinske županije osvojili čak 14 nagrada.

Posjetitelji su mogli razgledati 32 kolekcije zagorskog purana, 43 kolekcije kokoši hrvatice te 26 kolekcija u prikazu.

Riječ je o posavskim kukmastim kokošima i patkama, domaćim patkama te dravskim guskama i križevačkim kukmastim kokošima.

Najviše uzgajivača izvornih pasmina peradi bilo je je iz Varaždinske županije. Naime, u Hrvatskoj je 2016. godine bilo 99 uzgajivača zagorskog purana, od čega gotovo polovica ili 45 iz Varaždinske županije, dok je od 260 proizvođača kokoši hrvatice, njih čak 50 iz Varaždinske županije.

Prva nagrada za kolekciju zagorskog purana – brončani soj primio je Franjo Požgajec iz Družbinca, a treću Ružica Lovrečić iz Nove Vesi Petrijanečke. Za kolekciju zagorskog purana – crni soj prva nagrada dodijeljena je Ivici Kolariću iz Šijanca, druga Barici Husnjak iz Dubrave Križovljanske, a treća Blaženki Premuž iz Radovec Polja.

Drugu nagradu za kolekciju purana – sivi soj osvojio je Ivica Vidiček iz Kaštelanca, a treću Josip Kovačić iz Ludbrega. Nagrade nisu izostale ni za kolekcije purana – svijetli soj: drugu nagradu dobila je Ankica Mesek iz Ivanca, a treću Mirjana Hohnjec iz Gornjeg Ladanja.

Organizatori spomenute izložbe bili su Hrvatska poljoprivredna agencija, Varaždinska županija, Udruga uzgajivača kokoši hrvatica Varaždinske županije, Udruga uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi, a pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako je danas izgledao najveći varaždinski “peradarnik“ u kojem su se kočoperili novi šampioni pogledajte u fotogaleriji:

Izvor: Foto:

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati