Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zdrava i slasna jela spravljala su se VI. osnovnoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

U VI. osnovnoj školi Varaždin, u razdoblju od ponedjeljka, 27. veljače do četvrtka, 2. ožujka, proveo se projekt pod nazivom Zdravi tjedan.

Cilj je projekta poticanje učenika na samostalnu pripremu zdravih obroka, obavljanje kućanskih poslova te redovitu tjelovježbu. Ovogodišnja je tema bila Riba, fino i zdravo!, a u projekt su bili uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Cijeloga tjedna u školi su se provodile različite aktivnosti s naglaskom na važnost pravilne, uravnotežene i zdrave prehrane. Učenici su tako imali priliku naučiti više o važnosti konzumiranja ribe te samostalno pripremati zdrave obroke.

 Učenici razredne nastave, u sklopu aktivnosti Mali kuhar za 6, pripremali su zdravu pizzu. Neki su se učenici okušali u kućanskim poslovima pa su, u sklopu aktivnosti Šegrt za 6, sudjelovali u natjecanju u kojem su pokazali koliko su vješti u pranju suđa i brisanju stolova, šivanju zakrpi i gumba, zabijanju čavala te metenju. Svi učenici razredne nastave, za vrijeme trajanja projekta, užinali su u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima, njegujući tako zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja.

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u natjecanjima Kuhar za 6 i Majstor za 6, a svaki  je razred predstavljalo šestero učenika. Mladi kuhari su spremali zdravi riblji meni, dok su se majstori natjecali u kućanskim poslovima. Na kraju tjedna proglašeni su najbolji kuhari i majstori. Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak jer su svi učenici s velikom zainteresiranošću i motivacijom pristupili ovim aktivnostima. Školski psiholog, kao jedan od članova žirija, istaknuo je da se prilikom bodovanja ocjenjivao izgled i okus jela te da su među učenicima bile vrlo male razlike jer su sva jela bila veoma ukusna. Uz to je pohvalio njihov trud i odličnu snalažljivost u novim ulogama.

– Razgovarali smo s učenicima petih razreda koji su nam rekli da i kod kuće obavljaju kućanske poslove, pa im nije bilo teško sudjelovati u tim aktivnostima, a neki učenici su se prvi put okušali u šivanju. Objasnili su i postupak kuhanja zdravoga ribljeg obroka, a svi ističu da su se zabavili te pritom i naučili nešto novo – ističu iz VI. OŠ Varaždin.

Učenici osmih razreda već dugi niz godina sudjeluju u projektu, postali su iskusni kuhari koji ne kriju da su se nadali pobjedi jer i kod kuće pripremaju različita jela. Sudjelovanje u ovom projektu potiče ih da razmišljaju o važnosti korištenja zdravih i raznovrsnih namirnica.

Ovaj projekt započeo je još 2013. godine, a zadovoljstvo učenika pokazuje njegovu važnost i vrijednost. Zdrava prehrana može pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema, stoga je nužno da učenici osnovne škole steknu znanja o pravilnoj prehrani i nauče pripremati zdrave obroke.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje