Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zlato i srebro za Ludbreške mažoretkinje na Europskom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Ludbreške mažoretkinje, kao dio hrvatske reprezentacije, ostvarile su odlične rezultate na Europskom prvenstvu mažoreta i twirlinga od 13. do 16. listopada u Lignano Sabbiadoru u Italiji među 14 zemalja članica u konkurenciji s više od 1500 natjecatelja. Okitile su se zlatnom medaljom u kategoriji grupa s rekvizitima te srebrnom medaljom u kategoriji tradicionalni mažoret ples s koreografijom “Orašar”.

– Vraćamo se ponosni, veseli i puni emocija jer smo svoju iznimnu kvalitetu iznova potvrdili i u jakoj europskoj konkurenciji. Izuzetno smo ponosni na svaku članicu i člana koji su u višemjesečne pripreme uložili jako puno truda i rada. Veliko hvala i svim našim podupirateljima; donatorima, a posebno roditeljima bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć i koji su uvijek uz nas te nam pomažu u organizaciji priprema, putovanja te općenito funkcioniranju kluba – rekla je Mirjana Pavičić, predsjednica Ludbreških mažoretkinja i twirling kluba po povratku s natjecanja istaknuvši i kako je poseban osjećaj nekoliko dana biti dio velike europske mažoret obitelji gdje se osim plesnih iskustva, stječu prijateljstva i uspomene za cijeli život.

Koreografije su očekivano, kako priliči višestrukim državnim i europskim prvacima, bile vrlo zahtjevne, a ponosna trenerica Tihana Ledenko podsjetila je kako je ova sezona jako uspješna te je dokaz kontinuiteta uspješnog rada sa svim dobnim skupinama.

– Naši su rezultati oduvijek u samom vrhu, a drugačije srećom nije bilo niti ove godine i opravdali smo uvijek visoka očekivanja. Nakon državnog prvenstva u travnju u Požegi, naše dvije koreografije su se plasirale na Europsko prvenstvo gdje smo također potvrdili svoju kvalitetu. Plesači su marljivo tenirali cijelo ljeto te imali brojne nastupe na različitim manifestacijama, što je doprinijelo uvježbanosti, no cijeli ciklus priprema traje već više od godinu dana – pojasnila je Ledinko te navela kako su nove još atraktivnije i zahtjevnije koreografije i rekviziti već u pripremi, u što je kao i uvijek dosad uključen i trener Tihomir Bendelja.

Ovom prilikom iz kluba, koji postoji gotovo tridesetak godina, podsjećaju kako upisi još uvijek traju te se raduju svakom novom članu. Zainteresirani se mogu javiti na broj telefona 098 976 5476 i krenuti s europskim prvacima u pripreme za novu natjecateljsku sezonu!

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje