Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Znatiželjni vinički školarci od svojih baka naučili stvarati čudesne pisanice

Objavljeno:

- dana

U Viničkoj tradicijskoj kući održana je prigodna poučna radionica Ususret Uskrsu. Riječ je o 5. u nizu održanih Etnotour radionica u sklopu projekta  “DETOX- Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine” koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020,  a sufinancira  iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Uz  blagdane su vezani brojni narodni običaji koji se često razlikuju od kraja do kraja. Nažalost običaji koji su dio povijesnog, kulturnog i etnološkog nasljeđa, koji su stoljećima  bili prisutni u narodu,  polako izumiru. Stoga je cilj radionica planiranih u sklopu projekta DETOX prikazati mladima što više običaja i  oteti ih zaboravu. Na radionici je  prikazano zanimljivo tradicionalno ukrašavanje pisanica ljuskama crvenog luka polaznicima Osnovne škole Vinica. Djeca su se okušala u stvaranju pisanica i nastanku zanimljivih otisaka od proljetnog cvijeća i listića. Ovu zanimljivu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja djeci je pokazala Anica Hrnčić, a pomagale su joj učiteljice OŠ Vinica i v.d. ravnateljice Mirjana Jambriško, koja je ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica. Osim ukrašavanja pisanica, Anica Hrnčić je pokazala i kako se pravi bidra, tradicionalni kolač koji se često pekao za Uskrs, a posebno je to bilo zanimljivo učenicima SŠ Arboretum Opeka, kuharski smjer, i njihovim nastavnicima. Na ovoj radionici se moglo puno naučiti, a ujedno je to bila  i prilika za druženje, razmjenjivanje iskustva i prisjećanje na uspomene iz djetinjstva starijih sudionika  radionice. Osim osnovnoškolaca i srednjoškolaca, njihovih učiteljica i nastavnika, radionici su prisustvovali i predstavnici udruga s područja Općine Vinica: Čuvarice narodnih običaja iz Gornjeg Ladanja, Udruga umirovljenika,  Udruga vinogradara Vinea Vinica, predstavnica projektnog partnera Gradskog muzeja   Varaždin kustosica prof. Nataša Mihinjač, a sudionike radionice došao je pozdraviti i Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Foto i video

VIDEO/FOTO Slavlje u Knegincu Gornjem: evo što su prijateljima priredili povodom rođenja sina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurica i Valentina Đurđek iz Kneginca Gornjeg danas, 21. listopada, imaju razloga za slavlje – rodio im se sin Borna.

Ekipa dobrih prijatelja i susjeda pobrinula se za pomalo već zaboravljenu tradiciju – veliko kićenje dvorišta slamom i papirom te svime ostalim što se našlo pri ruci.

Zapalile su se i baklje te priredio vatromet, a sve kako bi pozdravili novog, najmlađeg člana obitelji. Cijela ulica sigurno noćas neće spavati, tako da će se slavlje u Knegincu Gornjem nastaviti do jutarnjih sati. Da se ne zaboravi…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Dječji tjedan: 800 mališana uživalo u aktivnostima na Starom gradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uključila se u obilježavanje Dječjeg tjedna koji se odvijao pod motom „Ljubav djeci prije svega”.

Vremenske (ne)prilike nisu dozvolile da se sve planirane aktivnosti održe u predviđenim terminima, ali na kraju svega, to je najmanje važno – ono što je najvažnije je da su mališani i ovoga puta imali priliku mnogo toga doznati i doživjeti, a pritom se i naigrati, naskakati i uživati u dobrom, veselom društvu.

Varaždinsko Društvo „Naša djeca” organiziralo je brojne aktivnosti za vrtićarce i osnovnoškolce, a u organizaciji im se pridružila Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Naime, nakon što su se djeca upustila u Pustolovnu potragu za blagom Varaždina, edukativno-zabavnu i rekreativnu aktivnost na Trgu kralja Tomislava, krenuli su prema Starom gradu gdje su ih dočekali stručna suradnica u ZSUGV-u Anica Sitar i voditelj Nogometne akademije „Lumen” Tomislav Jelenski.

Na livadi ispred dvorca, djeca su tijekom pet dana mogla uživati igrajući već zaboravljene „stare igre”, one uz koje su se nekada družili i rasli njihovi roditelji. Natjecali su se tako u potezanju užeta, skakanju u vrećama, nošenju mandarine na žlici, bacanju potkove…

– Bilo je to pet prekrasnih dana u kojima smo i Tomislav i ja uživali baš kao i djeca. Prisjetili smo se tih nekih starih igara koje se danas gotovo ne igraju, a vrlo su zabavne i ono što je još važnije, djeca su stalno u pokretu. Ne treba posebno naglašavati važnost sporta za sve, a posebno za naše najmlađe, zato nam je drago što smo se na naš način uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna – kazala je Anica Sitar.

U aktivnostima organiziranim na Starom gradu uključilo se gotovo 800 vrtićaraca i osnovnoškolaca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje