U Viničkoj tradicijskoj kući održana je prigodna poučna radionica Ususret Uskrsu. Riječ je o 5. u nizu održanih Etnotour radionica u sklopu projekta  “DETOX- Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine” koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020,  a sufinancira  iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Uz  blagdane su vezani brojni narodni običaji koji se često razlikuju od kraja do kraja. Nažalost običaji koji su dio povijesnog, kulturnog i etnološkog nasljeđa, koji su stoljećima  bili prisutni u narodu,  polako izumiru.

Stoga je cilj radionica planiranih u sklopu projekta DETOX prikazati mladima što više običaja i  oteti ih zaboravu.

Na radionici je  prikazano zanimljivo tradicionalno ukrašavanje pisanica ljuskama crvenog luka polaznicima Osnovne škole Vinica. Djeca su se okušala u stvaranju pisanica i nastanku zanimljivih otisaka od proljetnog cvijeća i listića.

Ovu zanimljivu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja djeci je pokazala Anica Hrnčić, a pomagale su joj učiteljice OŠ Vinica i v.d. ravnateljice Mirjana Jambriško, koja je ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica.

Osim ukrašavanja pisanica, Anica Hrnčić je pokazala i kako se pravi bidra, tradicionalni kolač koji se često pekao za Uskrs, a posebno je to bilo zanimljivo učenicima SŠ Arboretum Opeka, kuharski smjer, i njihovim nastavnicima.

Na ovoj radionici se moglo puno naučiti, a ujedno je to bila  i prilika za druženje, razmjenjivanje iskustva i prisjećanje na uspomene iz djetinjstva starijih sudionika  radionice.

Osim osnovnoškolaca i srednjoškolaca, njihovih učiteljica i nastavnika, radionici su prisustvovali i predstavnici udruga s područja Općine Vinica: Čuvarice narodnih običaja iz Gornjeg Ladanja, Udruga umirovljenika,  Udruga vinogradara Vinea Vinica, predstavnica projektnog partnera Gradskog muzeja   Varaždin kustosica prof. Nataša Mihinjač, a sudionike radionice došao je pozdraviti i Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Komentari

Komentara